Home / TEMA DANA / Predsednik Egipta, general Sisi: SAD kuju veliku zaveru protiv nas, ovo je sad borba za opstanak!

Predsednik Egipta, general Sisi: SAD kuju veliku zaveru protiv nas, ovo je sad borba za opstanak!

Predsednik Egipta Abdul Fatah el-Sisi, rekao je danas da se ta zemlja suočava s egzistencijalnom pretnjom od džihadista, koji nameravaju da „slome i Egipat i Egipćane“.

sisi- egipat

Sisi je ovu izjavu dao dan pošto je 31 egipatski vojnik poginuo u samoubilačkom napadu automobila bombe, koji su najverovatnije organizovale džihadističke snage.

To je najsmrtonosniji napad na egipatske bezbednosne snage otkad je prošle godine vojska srušila s vlasti bivšeg predsednika Mohameda Morsija.

U obraćanju koje je televizija uživo prenosila, Sisi je upozorio da „snage spolja“ kuju veliku zaveru protiv Egipta.
„To znači da žele da slome Egipat i Egipćane… Egipat se bori za opstanak“, istakao je Sisi.

Zbog napada na pripadnike bezbednosnih snaga, egipatske vlasti su na većem delu Sinajskog poluostrva uvele tromesečno vanredno stanje i proglasile trodnevnu žalost u zemlji.

Egipat je takođe najavio kako će zatvoriti granični prelaz Rafah – jedini koji vodi prema Pojasu Gaze, a nije pod kontrolom Izraela.

Grupa Ansar Beit al-Makdis, koja je izrazila podršku ozloglašenoj Islamskoj državi (ISIL), je prošle godine u Kairu u napadu automobila bombe pokušala da ubije egipatskog ministra unutrašnjih poslova.

Egipatski vojni sud je u utorak osudio na smrt sedam pripadnika Ansar Beit al-Makdisa zbog jednog napada na vojne snage u kojem je bilo ljudskih žrtava.

Od svrgavanja Morsija više od 1.400 njegovih pristalica je ubijeno u sukobima s vojnim i bezbednosnim snagama, dok je preko 15.000 u zatvoru, uključujući samog Morsija i brojne pripadnike organizacije Muslimanska braća, koja je stavljena van zakona. Više od 200 uhapšenih je nakon ubrzanih sudskih procesa osuđeno na smrt.

(Tanjug)

Check Also

„KORONU SU NAMESTILI NOVAKU IZ STRAHA DA SE NARODI NA BALKANU NE BI SLOŽILI..“

Taj sukob, naravno, izazvali su oni sami, jer je međuetničko neprijateljstvo smisao njihovog postojanja. Čuveni …