Home / TEMA DANA / Predsednik Egipta, general Sisi: SAD kuju veliku zaveru protiv nas, ovo je sad borba za opstanak!

Predsednik Egipta, general Sisi: SAD kuju veliku zaveru protiv nas, ovo je sad borba za opstanak!

Predsednik Egipta Abdul Fatah el-Sisi, rekao je danas da se ta zemlja suočava s egzistencijalnom pretnjom od džihadista, koji nameravaju da „slome i Egipat i Egipćane“.

sisi- egipat

Sisi je ovu izjavu dao dan pošto je 31 egipatski vojnik poginuo u samoubilačkom napadu automobila bombe, koji su najverovatnije organizovale džihadističke snage.

To je najsmrtonosniji napad na egipatske bezbednosne snage otkad je prošle godine vojska srušila s vlasti bivšeg predsednika Mohameda Morsija.

U obraćanju koje je televizija uživo prenosila, Sisi je upozorio da „snage spolja“ kuju veliku zaveru protiv Egipta.
„To znači da žele da slome Egipat i Egipćane… Egipat se bori za opstanak“, istakao je Sisi.

Zbog napada na pripadnike bezbednosnih snaga, egipatske vlasti su na većem delu Sinajskog poluostrva uvele tromesečno vanredno stanje i proglasile trodnevnu žalost u zemlji.

Egipat je takođe najavio kako će zatvoriti granični prelaz Rafah – jedini koji vodi prema Pojasu Gaze, a nije pod kontrolom Izraela.

Grupa Ansar Beit al-Makdis, koja je izrazila podršku ozloglašenoj Islamskoj državi (ISIL), je prošle godine u Kairu u napadu automobila bombe pokušala da ubije egipatskog ministra unutrašnjih poslova.

Egipatski vojni sud je u utorak osudio na smrt sedam pripadnika Ansar Beit al-Makdisa zbog jednog napada na vojne snage u kojem je bilo ljudskih žrtava.

Od svrgavanja Morsija više od 1.400 njegovih pristalica je ubijeno u sukobima s vojnim i bezbednosnim snagama, dok je preko 15.000 u zatvoru, uključujući samog Morsija i brojne pripadnike organizacije Muslimanska braća, koja je stavljena van zakona. Više od 200 uhapšenih je nakon ubrzanih sudskih procesa osuđeno na smrt.

(Tanjug)

Check Also

UDARNO! „RIO TINTO SU KOLONIZATORI I NEMAN KOJA RUŠI DRŽAVE- ALI IZA PROTESTA STOJE OBAVEŠTAJNE SLUŽBE!“

Komentarišući tenzije izazvane subotnjim blokadama širom zemlje, reditelj Emir Kusturica ističe da se Rio Tinto …