Home / TEMA DANA / PREDSEDNIK NAPRAVIO POMETNJU U SRBIJI: VUČIĆEVA IZJAVA JE RAVNA DRŽAVNOM UDARU

PREDSEDNIK NAPRAVIO POMETNJU U SRBIJI: VUČIĆEVA IZJAVA JE RAVNA DRŽAVNOM UDARU

Izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da ne zna o čemu bi informisao poslanike Skupštine Srbije u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine je neverovatna i potpuno skandalozna.

Istini za volju većinu poslanika zaista ne zanimaju državni interesi i zato i jesu u Srpskoj naprednoj stranci. Ali nije Srbija SNS, niti je Srbija Aleksandar Vučić i zato je krajnje vreme za ozbiljnu raspravu o Kosovu i Metohiji i o drugim važnim pitanjima i ta rasprava se mora voditi i u najvišem zakonodavnom domu i u javnoj sferi uopšte uzev – kaže za Danas Miloš Jovanović, predsednik Demokratske stranke Srbije, komentarišući Vučićev stav da ne zna o čemu bi informisao poslanike parlamenta Srbije „kad su oni sve videli i čuli o KiM“.

Predsednik Srbije je za televiziju Prva rekao i da mnoge poslanike ne interesuju državni interesi. „Mnoge od njih ne interesuje otadžbina i problemi koje imamo, već jedino kako da dospeju do novinara“, rekao je Vučić i retorički upitao „oko čega smo mi nekada postigli nacionalni konsenzus“. „Šta želite da kažemo u parlamentu, a da to ima delotvoran rezultat.“

Tvrdnja Vučića da nema o čemu da informiše poslanike kada je KiM u pitanju za Balšu Božovića, poslanika Demokratske stranke, ravno je državnom udaru i ukidanju Ustava Srbije. „Najbolji student Pravnog fakulteta bi trebalo da zna da je za rušenje ustavnog poretka kazna zatvora do 15 godina, po članu 308. Neka razmišlja o tome“, kaže Božović.

NJegov stranački kolega Radoslav Milojičić ocenjuje da je takva Vučićeva izjava „bahata, nadmena i uličarska i da je to pokazatelj da institucije ne postoje i da postoji samo njegovo mišljenje. Prema Milojičićevim rečima, „ko se sa Vučićevim mišljenjem ne slaže biva proganjan na razne načine“.

Sagovornici Danasa podsećaju i da je opozicija više puta do sada tražila zakazivanje posebne sednice koja bi bila posvećena u celosti kosovskom dijalogu, ali da su čelni ljudi parlamenta takve predloge uvek odbijali uz tvrdnju da takva sednica može biti zakazana tek onda kada se dođe do nekih rešenja koja su prihvatljiva za našu zemlju, a da bi u protivnom potencijalnu sednicu opozicija iskoristila samo u svrhu napada na predsednika Vučića i slabljenja njegove pregovaračke pozicije. „Ne znam o čemu bi se u parlamentu raspravljalo o KiM. Ne postoji bilo kakav konkretan papir i to bi bilo čisto gubljenje vremena“ , kaže Vladimir Đukanović, poslanik Srpske napredne stranke.

Miroslav Aleksić, poslanik Narodne stranke, međutim, ne smatra da da bi to bilo gubljenje vremena. „Vučić se pravi lud i glup, jer dobro zna da bi poslanike i građane trebalo da informiše o tome šta je razgovarao sa Tačijem, šta mu je obećao i kolika je cena tih dogovora i tajnih pregovora. Zna on dobro da mi poslanici već četiri godine zahtevamo da on u Skupštini, baš tu gde je položio zakletvu, sada objasni zašto tu zakletvu gazi. Međutim, Vučić sada Srbiju vidi kao njivu u Bugojnu koju mu je neko ostavio, pa smatra da može da je rasprodaje kako mu padne na pamet. Vreme će pokazati da smatra pogrešno“, napominje Aleksić.

Poslanici opozicije podsećaju predsednika Srbije i da je takozvana kvazidržava Kosovo već nekoliko puta održala Srbiji lekciju iz demokratije i parlamentarizma, da je njihov parlament raspravljao o dijalogu, birao delegaciju za pregovore, a da naš parlament ne spominje Kosovo ni kada se obeležava godišnjica Kosovskog boja. Opoziciju je posebno pogodila Vučićeva tvrdnja da nisu zainteresovani za državne interese, pogotovo ne za KiM.

Marija Janjušević, poslanica Dveri, podseća da je njena stranka samo aprila 2013. godine tri dana bukvalno kampovala na Trgu republike kako bi sprečila potpisivanje Briselskog sporazuma.

Vladimir Đurić, poslanik Stranke moderne Srbije, uveren je da je predsednik zapravo mislio na poslanike vladajuće većine koje je sam kandidovao.

„Sve ovo pokazuje njegov odnos prema skupštini i institucijama generalno. S jedne strane se žali kako je sav teret na njemu i primoran je da stane kao lav sam protiv svih, a s druge strane je državu protivustavno preuredio tako da se niko osim njega ni za šta ne pita i između naroda i njega ne postoje ni vlada, ni parlament, niti pravosuđe. Sa pažnjom i velikim interesovanjem ćemo saslušati njegove muke i pomoći mu da ih prevaziđe“, zaključuje Đurić.

(Danas.rs)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …