Home / IZA KULISA / DOKUMENTI IZAŠLI NA VIDELO: PLAN STAR 10 GODINA- NAPAD NA VENECUELU ISPLANIRAO SRĐA POPOVIĆ!?

DOKUMENTI IZAŠLI NA VIDELO: PLAN STAR 10 GODINA- NAPAD NA VENECUELU ISPLANIRAO SRĐA POPOVIĆ!?

Centar za primenjene nenasilne akcije i strategije (KANVAS) Srđe Popovića objavio je još 2010. godine dokument kojim se predlaže nestanak struje kao sredstvo koje opozicija može da iskoristi u borbi protiv vlasti u Venecueli, otkriva novinar Maks Blumental.

Organizacija KANVAS, koja je obučavala lidera opozicije u Venecueli Huana Gvaida, u ovom dokumentu iz septembra 2010. godine odredila je kolaps elektroenergetskog sistema zemlje kao moguću vododelnicu koja će pokrenuti javno nezadovoljstvo vlašću.

Taj dokument je od posebnog značaja danas, kada se Venecuela suočava s ogromnim nestašicama električne energije nakon kvara u hidroelektrani „Simon Bolivar“, koji je vlast u Karakasu označila kao sabotažu u režiji SAD.

KANVAS je Gvaida obučavao kako bi se s vlasti zbacio tadašnji lider Venecuele Ugo Čavez.

Autor dokumenta iz 2010. godine je upravo Srđa Popović, napominje Blumental u svom tekstu na sajtu „Grej zoun“. Popović u tekstu eksplicitno navodi HE „Simon Bolivar“ kao slabu tačku.

„Nivo vode na brani Guri je u opadanju, a Čavez nije uspeo da smanji potrošnju kako bi se kompenzovala sve slabija industrija“, piše Popović.

Lider KANVAS-a spekuliše da postoji šansa od 70 odsto da se elektromreža u Vencueli sruši do aprila 2010. godine, pa napominje da bi opoziciona grupa mogla da iskoristi tu situaciju i da je okrene u svoju korist protiv Čaveza.

Energetski kolaps u Venecueli desio se protekle nedelje usled havarije na najvećoj hidroelektrani u toj zemlji. Nacionalna korporacija za elektroenergiju incident je nazvala diverzijom i epizodom energetskog rata protiv Venecuele. Predsednik Nikolas Maduro je izjavio da je incident posledica američkog imperijalizma, a ministar za komunikacije i informacije Venecuele Horhe Rodriges saopštio je da je izvršen sajber-napad na stanicu.

Šta je KANVAS
Centar za primenjene nenasilne akcije i strategije (KANVAS), koji deluje od 2004. godine, nastao je iz modela koji su američke bezbednosne strukture razvile prilikom pripreme rušenja Slobodana Miloševića u Srbiji i izučava se kao model takozvanih obojenih revolucija kojima Amerikanci i njihovi saveznici podrivaju i ruše nepodobne režime po svetu.

Nenasilni otpor kao važan segment državnog prevrata smislili su i razvili teoretičar Džin Šarp i pukovnik Robert Helvi, koji ga je prvi put implementirao u Srbiji preko organizacije „Otpor“, čije je aktiviste lično obučavao.

(Sputnjik)

Check Also

U EGIPTU, OTKRIVEN 3.000 GODINA STAR PAPIRUS KOJI PRIKAZUJE NLO?! (VIDEO)

Drevni egipatski tekstovi kažu da je egipatski bog Ra doplovio sa zvezda i sleteo u …