Home / TEMA DANA / PREOKRET? SVEDOČENJE KOJE DOVODI U PITANJE ISTRAGU PROTIV TRAMPA!

PREOKRET? SVEDOČENJE KOJE DOVODI U PITANJE ISTRAGU PROTIV TRAMPA!

Glavni savetnik ukrajinskog predsednika, Andrij Jermak doveo je u pitanje valjanost izjava ključnih svedoka u postupku opoziva Donalda Trampa, navodeći da sa američkim zvaničnicima nije razgovarao o uslovljavanju pomoći SAD.

– Naravno, sada kada gledam televizijske emisije, često se pominje moje ime i vidim ljude koje prepoznajem, sa kojima sam se sastajao i koje znam… To je njihovo mišljenje, posebno stavovi koje su iozneli pod zakletvom. Imam svoju istinu i znam ono što znam – rekao je Jermak magazinu Tajm.

Jermak, čije se ime na desetine puta ponavlja u svedočenjima u vezi sa opozivom Donalda Trampa, učestvovao je u velikom broju sastanaka koji su u centru pažnje ovog procesa.

Savetnik ukrajinskog predsednika je, takođe, doveo u pitanje valjanost svedočenja američkog ambasadora pri EU Gordona Sodlanda, koji tvrdi da je Jermaku u četiri oka rekao da „američka pomoć neće biti nastavljena“ dok Ukrajina ne objavi početak istrage o dva slučaja u koja su navodno umešani Trampovi politički rivali.

Demokrate u Predstavničkom domu Kongresa SAD predstavile su u utorak zvanične optužbe za impičment Donalda Trampa, čime će se ubrzati važno glasanje o tome da li će se opozvati američki republikanski predsednik. Tramp je odgovorio da je počeo „lov na veštice“.

Sodland je svedočio o događajima koji su pratili sastanak ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i potpredsednika SAD Majka Pensa početkom septembra u Varšavi.

– Rekao sam gospodinu Jermaku da verujem da neće doći do nastavka pomoći sve dok Ukrajina ne preduzme neku vrstu akcije o stvarima o kojima smo nedeljama razgovarali – navodi se u svedočenju Gordona Sodlanda.

Dva slučaja o kojima američki ambasador govori su tvrdnje da je Ukrajina pomogla kampanju Hilari Klinton na predsedničkim izborima 2016. godine i rasvetljavanje ulge Hantera Bajdena u ukrajinskom „Burisma holdingu“ u vreme dok je njegov otac bio drugi čovek Bele kuće.

Jermak, pak, ima sasvim drugačije sećanje o tim događajima.

– Gordon i ja nikada nismo ostali nasamo. Dok sam izlazio, naleteli smo jedan na drugog u hodniku kod lifta. I sećam se, a sa mojim pamćenjem je sve u redu, da smo razgovarali kako je sastanak dobro protekao. To je sve o čemu smo pričali – rekao je Jermak.

Odgovarajući na tvrdnje ukrajinskog savetnika, Sondlandov advokat je rekao da „ambasador ostaje pri ranijoj izjavi i da neće dalje komentarisati“.

Sodlandove izjave donekle su se menjale kako je vreme prolazilo, piše Tajm, navodeći da je u oktobru rekao da nije znao ništa o uslovljavanju pomoći Ukrajini, ali je mesec dana kasnije obznanio detalje razgovora sa Jermakom.

Check Also

UDARNA VEST: TRAMP KLEKNUO PRED „DUBOKOM DRŽAVOM“- ODOBRIO PRENOS VLASTI NA BAJDENA!

Donald Tramp odobrio je prenos vlasti na demokratskog kandidata Džoa Bajdena, ali je kasnije napisao …