Home / TEMA DANA / PREOKRET? SVEDOČENJE KOJE DOVODI U PITANJE ISTRAGU PROTIV TRAMPA!

PREOKRET? SVEDOČENJE KOJE DOVODI U PITANJE ISTRAGU PROTIV TRAMPA!

Glavni savetnik ukrajinskog predsednika, Andrij Jermak doveo je u pitanje valjanost izjava ključnih svedoka u postupku opoziva Donalda Trampa, navodeći da sa američkim zvaničnicima nije razgovarao o uslovljavanju pomoći SAD.

– Naravno, sada kada gledam televizijske emisije, često se pominje moje ime i vidim ljude koje prepoznajem, sa kojima sam se sastajao i koje znam… To je njihovo mišljenje, posebno stavovi koje su iozneli pod zakletvom. Imam svoju istinu i znam ono što znam – rekao je Jermak magazinu Tajm.

Jermak, čije se ime na desetine puta ponavlja u svedočenjima u vezi sa opozivom Donalda Trampa, učestvovao je u velikom broju sastanaka koji su u centru pažnje ovog procesa.

Savetnik ukrajinskog predsednika je, takođe, doveo u pitanje valjanost svedočenja američkog ambasadora pri EU Gordona Sodlanda, koji tvrdi da je Jermaku u četiri oka rekao da „američka pomoć neće biti nastavljena“ dok Ukrajina ne objavi početak istrage o dva slučaja u koja su navodno umešani Trampovi politički rivali.

Demokrate u Predstavničkom domu Kongresa SAD predstavile su u utorak zvanične optužbe za impičment Donalda Trampa, čime će se ubrzati važno glasanje o tome da li će se opozvati američki republikanski predsednik. Tramp je odgovorio da je počeo „lov na veštice“.

Sodland je svedočio o događajima koji su pratili sastanak ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i potpredsednika SAD Majka Pensa početkom septembra u Varšavi.

– Rekao sam gospodinu Jermaku da verujem da neće doći do nastavka pomoći sve dok Ukrajina ne preduzme neku vrstu akcije o stvarima o kojima smo nedeljama razgovarali – navodi se u svedočenju Gordona Sodlanda.

Dva slučaja o kojima američki ambasador govori su tvrdnje da je Ukrajina pomogla kampanju Hilari Klinton na predsedničkim izborima 2016. godine i rasvetljavanje ulge Hantera Bajdena u ukrajinskom „Burisma holdingu“ u vreme dok je njegov otac bio drugi čovek Bele kuće.

Jermak, pak, ima sasvim drugačije sećanje o tim događajima.

– Gordon i ja nikada nismo ostali nasamo. Dok sam izlazio, naleteli smo jedan na drugog u hodniku kod lifta. I sećam se, a sa mojim pamćenjem je sve u redu, da smo razgovarali kako je sastanak dobro protekao. To je sve o čemu smo pričali – rekao je Jermak.

Odgovarajući na tvrdnje ukrajinskog savetnika, Sondlandov advokat je rekao da „ambasador ostaje pri ranijoj izjavi i da neće dalje komentarisati“.

Sodlandove izjave donekle su se menjale kako je vreme prolazilo, piše Tajm, navodeći da je u oktobru rekao da nije znao ništa o uslovljavanju pomoći Ukrajini, ali je mesec dana kasnije obznanio detalje razgovora sa Jermakom.

Check Also

MEDVEDEV OBJASNIO RAZLOGE ZAŠTO JE MORAO DA ODE

Bivši premijer Rusije Dmitrij Medvedev objasnio je zašto je doneta odluka o ostavci vlade. On …