Home / TEMA DANA / SVETSKI MEDIJI PRENELI KAO UDARNU VEST! UZBUNA U NEMAČKOJ- RUSIJA NAPRAVILA RADIKALAN POTEZ: DAT ROK OD 7 DANA!

SVETSKI MEDIJI PRENELI KAO UDARNU VEST! UZBUNA U NEMAČKOJ- RUSIJA NAPRAVILA RADIKALAN POTEZ: DAT ROK OD 7 DANA!

Rusija je na osnovu reciprociteta donela odluku o proterivanju dvojice saradnika nemačke ambasade, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Dvoje zaposlenih nemačke ambasade u Rusiji proglašeno je personama non grata, te moraju napustiti zemlju u roku od sedam dana.

Takođe su nemačkog ambasadora Geza Andreasa fon Geira pozvali u Ministarstvo spoljnih poslova kako bi se izrazio protest u vezi sa „neutemeljenom odlukom nemačke vlade od 4. decembra 2019. godine o proglašenju dvoje zaposlenih u ruskoj ambasadi u Berlinu personama non grata“, prenose RIA Novosti.

U ovom pogledu, Moskva je vođena principima reciprociteta, precizira se u saopštenju.

Ubistvo u Berlinu

Četrdesetogodišnji gruzijski državljanin ubijen je u avgustu u berlinskom okrugu Moabit. Nekoliko dana kasnije osumnjičeni je pritvoren. Tužilaštvo je saopštilo da je reč o 49-godišnjem Rusu kod koga je pronađeno oružje za ubistvo.

Kako je naveo magazin „Špigel“, veruje se da je reč o naručenom ubistvu i da su kao naručioci mogli da deluju predstavnici kriminalnog sveta ili obaveštajne službe strane države.

Kasnije je takođe „Špigel“ objavio materijal u kojem se navodi da bi osumnjičeni mogao biti „agent ruskih specijalnih službi“. Autori članka doneli su takav zaključak na osnovu toga što njegovo ime, koje se nalazi u dokumentima za dobijanje vize, navodno nedostaje u ruskim bankama podataka, a da broj pasoša navodno ukazuje na Ministarstvo unutrašnjih poslova, koje je „već izdalo dokumente vojnim obaveštajcima GRU-a“.

Portparol nemačke vlade Štefan Zajbert je rekao da su se vlasti „upoznale sa medijskim izveštajima“.

Diplomatski skandal

Portparol Kremlja, Dmitrij Peskov više puta je negirao vezu između ubistva i „zvanične Rusije“. Nazvao je navode „potpuno neutemeljenim“, konstatujući da nemaju nikakve veze sa ruskim vlastima.

Prošle nedelje je nemačko ministarstvo spoljnih poslova proglasilo personama non grata dvojicu zaposlenih u ruskoj ambasadi u Berlinu.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije nazvalo je neprihvatljivim politizovani pristup u istrazi ubistva, te primetilo da je Rusija primorana da odgovori.

(Vostok)

Check Also

ĐORĐEVIĆ: VUČIĆ POTPISAO 48 SPORAZUMA SA TZV. KOSOVOM- NEKA IH POKAŽE JAVNO AKO SME

Predsednik pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević oštro je kritikovao izjave direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju …