Home / TEMA DANA / SVETSKI MEDIJI PRENELI KAO UDARNU VEST! UZBUNA U NEMAČKOJ- RUSIJA NAPRAVILA RADIKALAN POTEZ: DAT ROK OD 7 DANA!

SVETSKI MEDIJI PRENELI KAO UDARNU VEST! UZBUNA U NEMAČKOJ- RUSIJA NAPRAVILA RADIKALAN POTEZ: DAT ROK OD 7 DANA!

Rusija je na osnovu reciprociteta donela odluku o proterivanju dvojice saradnika nemačke ambasade, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Dvoje zaposlenih nemačke ambasade u Rusiji proglašeno je personama non grata, te moraju napustiti zemlju u roku od sedam dana.

Takođe su nemačkog ambasadora Geza Andreasa fon Geira pozvali u Ministarstvo spoljnih poslova kako bi se izrazio protest u vezi sa „neutemeljenom odlukom nemačke vlade od 4. decembra 2019. godine o proglašenju dvoje zaposlenih u ruskoj ambasadi u Berlinu personama non grata“, prenose RIA Novosti.

U ovom pogledu, Moskva je vođena principima reciprociteta, precizira se u saopštenju.

Ubistvo u Berlinu

Četrdesetogodišnji gruzijski državljanin ubijen je u avgustu u berlinskom okrugu Moabit. Nekoliko dana kasnije osumnjičeni je pritvoren. Tužilaštvo je saopštilo da je reč o 49-godišnjem Rusu kod koga je pronađeno oružje za ubistvo.

Kako je naveo magazin „Špigel“, veruje se da je reč o naručenom ubistvu i da su kao naručioci mogli da deluju predstavnici kriminalnog sveta ili obaveštajne službe strane države.

Kasnije je takođe „Špigel“ objavio materijal u kojem se navodi da bi osumnjičeni mogao biti „agent ruskih specijalnih službi“. Autori članka doneli su takav zaključak na osnovu toga što njegovo ime, koje se nalazi u dokumentima za dobijanje vize, navodno nedostaje u ruskim bankama podataka, a da broj pasoša navodno ukazuje na Ministarstvo unutrašnjih poslova, koje je „već izdalo dokumente vojnim obaveštajcima GRU-a“.

Portparol nemačke vlade Štefan Zajbert je rekao da su se vlasti „upoznale sa medijskim izveštajima“.

Diplomatski skandal

Portparol Kremlja, Dmitrij Peskov više puta je negirao vezu između ubistva i „zvanične Rusije“. Nazvao je navode „potpuno neutemeljenim“, konstatujući da nemaju nikakve veze sa ruskim vlastima.

Prošle nedelje je nemačko ministarstvo spoljnih poslova proglasilo personama non grata dvojicu zaposlenih u ruskoj ambasadi u Berlinu.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije nazvalo je neprihvatljivim politizovani pristup u istrazi ubistva, te primetilo da je Rusija primorana da odgovori.

(Vostok)

Check Also

MEDVEDEV OBJASNIO RAZLOGE ZAŠTO JE MORAO DA ODE

Bivši premijer Rusije Dmitrij Medvedev objasnio je zašto je doneta odluka o ostavci vlade. On …