Home / TEMA DANA / PRETI NOVI PEARL HARBOR?! RUSI OKRENULI BALISTIČKE PROJEKTILE KA BRITANIJI!

PRETI NOVI PEARL HARBOR?! RUSI OKRENULI BALISTIČKE PROJEKTILE KA BRITANIJI!

Rusko raspoređivanje balističkih projektila u Kalinjingradu ugrozilo bi svu britansku vojnu avijaciju. Ovo gledište izrazili su autori kineskog izdanja “Sohu”. 

Tema raspoređivanja ruskih projektila (u ovom kontekstu se najčešće pominju operativno- taktički kompleksi Iskander) u Kalinjingradskoj oblasti odavno proganja sve vojskovođe NATO-a. Britanci nisu izuzetak.

Konkretno, kako je primetio načelnik štaba vazdušnih snaga Ujedinjenog Kraljevstva Michael Vigston u intervjuu za “The Daili Telegraph”, ako Ruska Federacija naoruža tu svoju oblast na ovaj način, cela Velika Britanija će odmah biti u radijusu uništenja Ruskog oružja.

Zato London već planira vežbu “Exercise Agile Stance” za raspoređivanje aviona, koja će uključivati sletanje aviona na civilne aerodrome i deonice autoputeva.

Simbolično je da je Vigston govorio o ovim planovima tokom posete bazi američke pacifičke flote Pearl Harbor na Havajima. Kada je Japan napao Pearl Harbor 7. decembra 1941, skoro 200 američkih aviona je trenutno uništeno.

Ali Sjedinjene Države nisu imale načina da spreče ovu situaciju zbog veličine same baze. Ujedinjeno Kraljevstvo, ako ne želi da dobije svoj Pearl Harbor, mora odmah da deluje.

“Vežba “Agile Stance” testiraće sposobnost RA -a da se razmesti izvan tradicionalnih vojnih baza”, rekao je Vigston.

Ovo bi trebalo da oteža navodnom protivniku, odnosno Rusiji, otkrivanje i uništavanje aviona, bez obzira da li koristi krstareće ili balističke rakete ili je ograničen na vazdušne napade.

Tokom vežbe, svim pripadnicima vazduhoplovnih snaga biće izdata iznenadna naredba da munjevito napuste sve vojne aerodrome i premeste se na civilne

U nekim slučajevima će se praktikovati i sletanje na autoputeve. Avioni će biti podeljeni u nekoliko eskadrila, po četiri aviona, što bi u teoriji trebalo da smanji gubitke u slučaju raketnog udara.

Britansko vazduhoplovstvo već pregovara sa brojnim aerodromima. Prema preliminarnim procenama, danas je najmanje 40 civilnih aerodroma pogodno za sletanje vojnih lovaca. Međutim, neki od njih su među najprometnijim čvorištima vazdušnog transporta u Evropi, što je prepuno ozbiljnih problema i neprijatnosti.

Nije sve savršeno sa samim avionima koji su u službi Britanaca. Po pravilu, prvi masivni raketni udari uvek se izvode na pistama i bazama. Tako je bilo tokom Drugog svetskog rata- tako je i sada.

Zbog toga bi bilo mnogo razumnije razbacati avione duž malih pista ili duž istih autoputeva. Međutim, samo lovac F-35 može da sleti na njih, budući da ima tehnologiju vertikalnog poletanja.

Takvi planovi britanskog vojnog rukovodstva mogu biti uzrokovani preteranom zabrinutošću. Međutim, kako primećuju autori Sohua, Britanci zaista i imaju razloga za nemir.

Rusija ima dovoljno vatrene moći da uništi polovinu baza britanskih vazdušnih snaga u roku od nekoliko minuta.

Naravno, do sada je Ruska Federacija postavljala rakete u Kalinjingradu samo u okviru vežbi, ali britanske vlasti ozbiljno veruju da će se Iskanderi uskoro pojavljivati u najzapadnijem regionu Rusije i to redovno.

Ali cela ironija je, sigurni su analitičari Sohu-a, da za savremene radarske sisteme Rusije, neće biti problem pratiti i pronaći na hiljade britanskih aviona, čak i na teritoriji civilnih aerodroma.

Kao rezultat toga, britanska vojna avijacija će bukvalno morati da beži i traži privremeno uporište izvan zemlje.

Rad na ovom pravcu je već u toku. U junu ove godine lovci Kraljevskog vazduhoplovstva prvi put su otišli ​​u Norvešku. Verovatno će izabrati ovu skandinavsku zemlju kao utočište, pokušavajući da se sakriju od ruskih projektila.

Webtribune.rs

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …