Home / TEMA DANA / UDARNO! RUSI ZAVRNULI VENTILE: EVROPA DOŽIVELA „ENERGETSKI ŠOK“!

UDARNO! RUSI ZAVRNULI VENTILE: EVROPA DOŽIVELA „ENERGETSKI ŠOK“!

Gazprom je iznenada prekinuo isporuke gasa u EU iz gasovoda “Jamal-Evropa”. Kao rezultat toga, cena plavog goriva oborila je još jedan rekord- 540 dolara za hiljadu kubnih metara. 

Sve je manje vremena da se zimske zalihe napune, a gas se u EU kupuje po previsokim cenama. Takođe, tarife za struju su porasle.

Ukrajina zahteva od Brisela da ispita razloge „ruske sabotaže“, jer Moskva navodno stvara veštački nestašicu gasa, kako ne bi povećala tranzit kroz Ukrajinu.

Jamal – Evropa je jedan od ključnih gasovoda za EU. Gas sa severa Zapadnog Sibira ide preko Belorusije i Poljske do Nemačke. Ali nakon nesreće u blizini Novog Urengoja, stopa pumpanja je pala za 3,5 puta.

U noći 5. avgusta, izbio je požar u najvećem Gazpromovom pogonu za preradu ugljovodonika u Jamalsko-Nenetskom autonomnom okrugu. Okolnosti se istražuju.

“Analiziraju se uzroci i posledice nesreće”, objasnila je korporacija.

Eksplozija cena

Plavo gorivo obara rekorde na evropskom tržištu od početka jula. Kao što je naznačeno u Bank of America, to je zbog povećane potražnje za gorivom i istovremenog smanjenja ponude tečnog prirodnog gasa.

Svet izlazi iz blokada – preduzeća nastavljaju sa radom, zaposleni se vraćaju u kancelarije.

Smanjenje izvoza ruskog gasa snažan je udarac za EU.

“Dobro poznata kombinacija naglo rastuće potražnje za gasom, podstaknuta povećanom proizvodnjom energije, niskim nivoom skladištenja i smanjenim zalihama gasa, nastavlja da gura cene prema gore”, navodi se u izveštaju banke.

Kako objašnjava Leonid Hazanov, nezavisni industrijski stručnjak, došlo je do naglog porasta potražnje zbog popravki cevovoda Jamal-Evropa i Severni tok-1.

Teško je reći kako će se situacija dalje razvijati. Ako radovi na restauraciji traju dve ili tri nedelje, neće biti poteškoća u popunjavanju skladišnih prostora u Evropi, a tri ili četiri meseca već predstavljaju problem, rekao je Hazanov.

Energetski šok

Nakon poskupljenja gasa, tarife za struju su porasle.

U Velikoj Britaniji, regulator za energiju “Ofgem” dozvolio je povećanje tarifa za deset odsto od 6. avgusta. To je maksimum od uvođenja ograničenja cena 2019. Kao rezultat toga, u oktobru, na samom početku hladnog vremena, računi za struju za više od polovine britanskih domaćinstava povećaće se za najmanje 139 funti.

“Ruska sabotaža”

Ukrajina je, prema rečima generalnog direktora Operatora sistema za transport gasa Ukrajine (OGTSU) Serhija Makogona, podnela žalbu antimonopolskom telu EU.

Prema rečima Makogona, Gazprom prazni podzemna skladišta u EU kako ne bi povećao tranzit kroz Ukrajinu, uprkos činjenici da Evropa ima rekordno visoke cene i malo rezervi.

“Čak i sada, Gazprom uzima gas iz skladišta kako bi ispunio svoje ugovore. Shodno tome, nedostatak gasa u evropskim objektima za skladištenje podzemnog gasa je uglavnom veštački, i nije primarni razlog za rast cena”, kaže Makogon.

Međutim, malo je verovatno da će ukrajinski apel antimonopolskom telu EU koji zahteva proveru postupaka Gazproma primorati evropske političare da učine nešto.

“Severni tok 2” kapaciteta 55 milijardi kubnih metara godišnje je skoro završen.

Vašington je četiri puta uvodio sankcije, ali je projekat došao do završne faze i trebalo bi da bude završen do kraja leta.

Da li je sve ovo ruska režija, što neki EU analitičari tvrde, ili nije, ostaje da se u neko dogledno vreme vidi, ali je sigurna činjenica da su EU lideri sada svesni da se više ne mogu igrati sa strpljenjem Moskve i da će ubuduće “Severni tok 2” biti bez prepreka. Ukoliko bi distribucija gasa iz “Severnog toka 2” bila zaustavljena ili otežana sigurno je da će se tokom zime EU zalediti.

(Webtribune.rs)

Check Also

MENTORI KOSOVSKE NEZAVISNOSTI GURAJU RADIKALIZACIJU- I OVO NIJE KRAJ!

Najnovije zaoštravanje situacije na severu Kosova pokazuje da se onaj ko je odlučio da istera …