Home / TEMA DANA / KRENUO UDAR NA SAD, PRETI SLOM: Kina dozvolila direktnu trgovinu između juana i evra na deviznom tržištu!

KRENUO UDAR NA SAD, PRETI SLOM: Kina dozvolila direktnu trgovinu između juana i evra na deviznom tržištu!

Kina je od juče dozvolila direktnu trgovinu između juana i evra na međubankarskom deviznom tržištu, saopštila je Kineska platforma za trgovinu devizama. Ovaj potez smatra se pokušajem istiskivanja dolara, najkorišćenije valute na svetu.

novac- vreme- amerika- sad- bankrot- dolar

– Ovaj sistem već nudi platformu na kojoj se obavljaju transakcije između juana i evra, a uvođenjem direktne trgovine između tih valuta američki dolar više neće biti korišćen kao valuta posrednik u računanju kvota – navodi se u saopštenju kineskog operatera.

Dominacija

Američki ekonomista Majkl Snajder upozorio je da najveća zemlja na svetu pokušava da udari na dolar.

– Na finansijskom tržištu Kina igra šah, dok SAD igraju mice, a sada Kinezi ubrzavaju dugoročni plan svrgavanja američkog dolara s trona. Oni su najveći svetski izvoznici i ubrzo će imati i najjaču svetsku ekonomiju, pa im zato ne odgovara da američki finansijski sistem dominira svetom.

Oni se već podsmevaju visini javnog duga SAD, a njihovi zvaničnici su javno pretili da će prestati da otkupljuju dug SAD, zbog čega su počeli da postižu dogovore o razmeni novca sa svim velikim globalnim silama – upozorava on. Kako objašnjava, Kina akumulira neviđene količine zlata, pa je samo pitanje dana kada će dolar propasti.

Najopasnije zlato

– Ukoliko Kina odluči da za juan garantuje zlatom i prestane da koristi američki dolar u međunarodnoj trgovini, to će uništiti američku ekonomiju – tvrdi on.

S druge strane, poznati američki ekonomista Semjuel Rajns kaže da su vesti o propasti dolara preuranjene.

– Dolar nije pod opsadom. U stvari, on je sada pod manjim pritiskom nego što je bio poslednjih nekoliko godina. Sada se spominje da će ga s trona svrgnuti juan, pre toga se tvrdilo da mu preti evro, a pre toga japanski jen. Ipak, promena u finansijskom sistemu još se nije desila – tvrdi on.

Dolar je najkorišćenija valuta, a juan je skoro potisnuo evro i zauzeo drugo mesto.

(Kurir)

Check Also

UDARNO: Amerikanci na granicu sa Ukrajinom rasporedili padobrance 82. vazdušno-desantne brigade SAD

82.vazdušno-desantna brigada SAD primećena je na granici sa Ukrajinom. Pentagon je tajno rasporedio padobrance 82. …