Home / TEMA DANA / PRETNJA OD 5.000 DŽIHADISTA: TERORISTI ISLAMSKE DRŽAVE pretvorili nekadašnje srpsko selo u svoj logor, UDALJEN SAMO 2 SATA OD BEOGRADA!

PRETNJA OD 5.000 DŽIHADISTA: TERORISTI ISLAMSKE DRŽAVE pretvorili nekadašnje srpsko selo u svoj logor, UDALJEN SAMO 2 SATA OD BEOGRADA!

Nekada srpsko selo Ošve kod Maglaja u BiH, na samo 250 kilometara od Beograda, danas je jedno od najjačih uporišta boraca Islamske države, a do sada u Siriju iz njega je otišlo 12 džihadista od kojih je 5 tamo i poginulo.

ISIL islamisti

Pravoslavno groblje u ovom mestu totalno je uništeno, a kako tvrde stanovnici okolnih mesta svakodnevno se čuju pucnji iz automatskog oružja.

Neformalni vođa vehabija Izet Hadžić zvani Žira, prvi je kupio kuću u ovom naselju, nakon njega imanja su kupili i Emir Ališić, Amir Džinić, Atif Nuhanović, Hamdo Fojnica i Adem Karamuja, a pre odlaska u Siriju maja 2013. godine tu je živeo i Emrah Fojnica koji je s Melvidom Jašarevićem optužen za teroristički napad na ambasadu SAD u Sarajevu.

Devet duluma zemlje ovde je kupio i Harun Mehičević nekadašnji posetiteljvehabijske zajednice u Gornjoj Maoči, koji živi u Australiji i vodi centar za islamske studije u Melburnu.

Dževad Galijašević, ekspert za borbu protiv terorizma i ratni načelnik opštine Maglaj kaže za “Novosti” da džihadisti ovde imaju odličan geografski položaj.

– Tu su šume, pa Velika Plana i brdo Klanci i idealno je mesto za obuku vehabija. U samom selu je desetak kuća, a tri su naseljene. Džihadisti dolaze na samo nekoliko dana dok ne prođu obuku i nastavljaju dalje – kaže on.

Okupljanje i regrutovanje terorista na svega sto kilometara od Drine bezbednosni je rizik i za Srbiju.

U BiH nalazi se između 3.000 i 5.000 potencijalnih terorista, podaci su kojima raspolažu obaveštajne i bezbednosne agencije u BiH.

Ekspert za bezbednost Predrag Ćeranić podsetio je da je pre nekoliko godina direktor Obaveštajno-bezbednosne agencije BiH Almir Džuvo potvrdio da je ih tada u BiH bilo 3.000.

„Verovatno je taj broj sada znatno veći ako u obzir uzmemo one koji odlaze i vraćaju se sa sirijskog ratišta“, rekao je Ćeranić.

On je dodao da je suština u borbi protiv terorizma preventivni rad, što, kako kaže, nije samo posao za policiju, pišu „Nezavisne novine“.

vehabije

Stručnjak za bezbednost Zoran Dragišić kaže da nema nikakve sumnje o tome šta se zapravo dogodilo u Zvorniku, podsetivši da je taj napad i Tužilaštvo BiH okarakterisalo kao terorizam.

„Polemika uvek može da se vodi. Mi sad možemo da vodimo polemiku da li je dan ili noć. Niko nam to ne brani. Međutim, apsolutno je svakome jasno o čemu se tu radi. Svaka dalja rasprava je češanje jezika“, smatra Dragišić.

Većina poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH na jučerašnjoj sednici u Sarajevu bila je mišljenja da BiH ima ozbiljan problem sa terorizmom, zbog čega je potrebno što pre utvrditi strategiju na nivou BiH. Iz samo jednog sela najviše boraca Islamske države

U mestu Ošve, kod Maglaja, borci Islamske države uveliko kupuju zemljište. Ovo mesto je najpoznatije po tome što je „dalo“ procentualno najviše boraca Islamske države i pod lupom je policije ali i bezbednosnih stručnjaka koji ukazuju da je to selo postalo izvor terorističke pretnje za BiH.

„Izabrana je lokacija na jednoj visoravni, gde nema mogućnosti da se pojavite, a da ne budete primećeni. Jasno je da su izvori terorističke pretnje upravo tamo. Tamo nema nikoga ko može da se ne odazove pozivu u džihad“, pisale su o Ošvama Nezavisne novine.

(Web-tribune.com, Večernje novosti, Srna, Nezavisne novine)

Check Also

Lukašenko: Na Zapadu već formirane jedinice za ulazak u Ukrajinu!

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da je najopasnija tendencija u Ukrajini – pokušaj njenog …