Home / U FOKUSU / Makedonija odbila da učestvuje na NATO vežbi protiv Rusije, Srbija se priprema za odbranu baltičkih zemalja!

Makedonija odbila da učestvuje na NATO vežbi protiv Rusije, Srbija se priprema za odbranu baltičkih zemalja!

Ministarstvo odbrane Makedonije kaže da  vojska Makedonije ne učestvuje u vojnim vežbama SAD  u Nemačkoj, koje će se održati od 18. maja do 6. juna, jer nije pozvana.

nato03

„Vojska Makedonije neće učestvovati u odražavanju ovogodišnjih vojnih vežbi SAD u Nemačkoj u organizaciji Evropske komande snaga SAD“, glasio je odgovor ministarstva na pitanje zašto Makedonija iako je partner NATO ove godine ne učestvuje u najvećoj vojnoj vežbi.

„Vojska  Makedonije, po planu za održavanje vojnih vežbi u 2015. i 2016. neće učestvovati u vežbama ‘Zajedničko rešenje 4″, već će učestvovati u vežbama „Zajedničko rešenje 6″ i „Ukršteni mačevi 16″  takođe u organizaciji Evropske komande snaga SAD.

Ministarstvo kaže da Vojska Makedonije aktivno učestvuje u velikom broju drugih vežbi koje predvodi NATO, a u kojima ne učestvuju druge zemlje partneri NATO.

„Na primer, Makedonija je učestvovala na vežbama „Ukršteni mačevi 15″, koja se održavala u organizaciji  Evropske komande snaga SAD .

Makedonski vojnici trenutno učestvuju na vojnoj vežbi u Srbiji gde treniraju za mogući teroristički napad oružjem za masovno uništenje. Vežbe se održavaju u Kruševcu o čemu više možete pročitati.

Iz Evropske komande snaga SAD naveli su da Makedonija ne učestvuje u vojnim vežbama koje se održavaju u Nemačkoj zbog trenutne bezbednosne situacije.

Na vojnim vežbama koje će se održati na poligonu SAD u Hohenfelsu u Nemačkoj, održaće se najveće vojne vežbe ove godine a u njima će učestvovati preko 4.700 vojnika i 13 zemalja članica NATO, među kojima Albanija, Bugarska, Hrvatska, Češka, Danska, Italija, Letonija, Rumunija i Slovenija.

nato

U vežbama će učestvovati i tri zemlje partneri NATO-a, Moldavija, Crna Gora i Srbija.

Cilj vežbi je utvrđivanje odbrane baltičkih zemalja, poput Letonije, Estonije, Litvanije i Poljske. Motivi za vežbe su rastuće tenzije između NATO i Rusije nastale nakon eskalacije sukoba u Ukrajini i povećana zabrinutost od Ruske agresije u regionu.

Ministarstvo odbrane Makedonije nastaviće da razvija odnose sa NATO i najavilo da će učestvovati sledeće godine, prenosi Makedonski list Vest.

(Pravda)

 

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …