Home / TEMA DANA / PRIŠTINA U PANICI: Tramp ovom porukom najavio ZAOKRET, mnogi će biti IZNENAĐENI

PRIŠTINA U PANICI: Tramp ovom porukom najavio ZAOKRET, mnogi će biti IZNENAĐENI

Preokret Beograd dobio vetar u leđa nakon izjave savetnika američkog predsednika o mogućnosti promena granica, a Albanci, s druge strane, priznaju da ih je ta poruka uznemirila

Srbija je konačno dobila razumevanje Amerike i Donalda Trampa za pronalaženje trajnog rešenja za Kosovo i Metohiju, ocenjuju sagovornici Kurira.

Na to, kako kažu, definitivno ukazuje poruka savetnika američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona da SAD ne isključuju teritorijalne korekcije ukoliko se o tome dogovore Beograd i Priština, što otvara mogućnost dogovora o razgraničenju.

S druge strane, ta poruka Trampovog savetnika žestoko je naljutila vlast u Prištini, te su oni čak i zapretili sukobima i nemirima.

Značajan iskorak

Predsednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić kaže da se najnovija poruka iz Vašingtona o poštovanju dogovora Beograda i Prištine poklapa s ruskim stavom.

– Zbog gubitka podrške, Albanci ulaze u političku krizu i sukobe. Oni više nisu u poziciji da mogu sve da uzmu i ništa da ne daju – kaže on.

Prema rečima političkog analitičara Branka Raduna, američki iskorak u politici prema KiM je vrlo značajan.

– Konačno uvažavanje interesa Srbije posledica je uspešne međunarodne politike srpskog državnog vrha. Srbija je sada ravnopravnija u dijalogu s Prištinom. Jasno je sada da za SAD Kosovo nije zatvoren slučaj, daju prostor za postizanje kompromisa, dogovora o razgraničenju – ocenjuje Radun.

Dok pozicija Beograda jača, Priština je, kako ističe, sve slabija:

– Albanci su imali ogroman kredit u SAD, a sad su izgubili privilegovan status. Prvi put se jasno vidi strah kod Albanaca, jer im ne ide sve kako su zamislili, što se vidi i po haotičnosti tamošnjih lidera Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja.

Bivši šef diplomatije SRJ Vladislav Jovanović kaže da je promena SAD prema Srbiji izuzetno povoljna, jer znači napuštanje politike statusa kvo – da je Kosovo rešen slučaj, i dopušta kompromis.

Priština u panici

– Ali ne treba skakati na prvu loptu, već vešto pokušati da od SAD izvučemo još jaču podršku – smatra on.

I dok Srbija ovih dana dobija vetar u leđa, Priština praktično gubi tlo pod nogama. Albanci, naime, priznaju da ih je uznemirila Boltonova izjava i prete protestima.

Gradonačelnik južne Mitrovice Agim Bahtiri je najavio izlazak na ulice ako kosovska vlada ne blokira inicijative za promenu granica.

– Ako se u Briselu pojavi pitanje promene granica i teritorijalne razmene, Mitrovica neće mirno sedeti i posmatrati podelu – naveo je Bahtiri reagujući na poruke Boltona, koji nije isključio mogućnost razmene teritorija između Beograda i Prištine.

Podsetimo, savetnik američkog predsednika istakao je i da SAD neće stajati na putu dogovoru dve strane i da ne očekuje da će se iko u Evropi tome usprotiviti.

Nastavak briselskog dijaloga Vučić i Tači 7. septembra

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se s kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem i visokom predstavnicom za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini 7. septembra u Briselu.

Iz EU poručuju da očekuju postizanje konkretnog napretka kad je u pitanju dijalog o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Prethodna runda dijaloga održana je 18. jula.

REAKCIJE:

Aleksandar Vulin ministar odbrane

Zaustavljanje stvaranja “velike Albanije”

– Zadovoljan sam što je američka administracija shvatila da se rešenje za Kosovo ne može postići mešanjem i što je razumela da je dogovor dve strane jedino održivo rešenje. Podržavam ideju razgraničenja jer je to jedini način da se zaustavi stvaranje “velike Albanije”.

Jelena Milić CEAS

Ubediti i Nemačku

– Izjava Boltona je izuzetno značajna. Ako Srbija želi američku podršku za korekciju administrativne linije i normalizaciju odnosa s KiM, mora polako da razume da neće moći da ima u istom trenutku i jare i pare. Srbija šalje dobre male signale i sada je važno da gleda da dobije i podršku Amerike, a i da Amerika ubedi Nemačku.

Vladimir Vuletić sociolog

Pomeranje s mrtve tačke

– Poruka iz Vašingtona je pomeranje s mrtve tačke i u izvesnom smislu odstupanje SAD od stava da je pitanje KiM zauvek rešeno 2008. priznanjem nezavisnosti, a bez uvažavanja bilo kakvog interesa Srbije. To otvara prostor za moguć dogovor o razgraničenju. Izjava Boltona daje šansu da se razgovori Beograda i Prištine okončaju međusobnim sporazumom kojim bi obe strane priznale korigovane granice.

Dejan Miletić Centar za proučavanje globalizacije

Mnogi će biti iznenađeni promenom politike SAD

– Prvi put se pojavljuje izjava da granice Kosova za SAD više nisu neotuđive, odnosno da ih nije nemoguće promeniti. Prvi put se pokazuje da se u SAD čuje glas iz Srbije, razumeju njeni interesi i potreba da se napravi neki kompromis. Promena SAD prema interesima Srbije je evidentna, ona će se nastaviti i mnogi će biti iznenađeni u kom pravcu će to ići.

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …