Home / TEMA DANA / PRIŠTINA U PANICI: Tramp ovom porukom najavio ZAOKRET, mnogi će biti IZNENAĐENI

PRIŠTINA U PANICI: Tramp ovom porukom najavio ZAOKRET, mnogi će biti IZNENAĐENI

Preokret Beograd dobio vetar u leđa nakon izjave savetnika američkog predsednika o mogućnosti promena granica, a Albanci, s druge strane, priznaju da ih je ta poruka uznemirila

Srbija je konačno dobila razumevanje Amerike i Donalda Trampa za pronalaženje trajnog rešenja za Kosovo i Metohiju, ocenjuju sagovornici Kurira.

Na to, kako kažu, definitivno ukazuje poruka savetnika američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona da SAD ne isključuju teritorijalne korekcije ukoliko se o tome dogovore Beograd i Priština, što otvara mogućnost dogovora o razgraničenju.

S druge strane, ta poruka Trampovog savetnika žestoko je naljutila vlast u Prištini, te su oni čak i zapretili sukobima i nemirima.

Značajan iskorak

Predsednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić kaže da se najnovija poruka iz Vašingtona o poštovanju dogovora Beograda i Prištine poklapa s ruskim stavom.

– Zbog gubitka podrške, Albanci ulaze u političku krizu i sukobe. Oni više nisu u poziciji da mogu sve da uzmu i ništa da ne daju – kaže on.

Prema rečima političkog analitičara Branka Raduna, američki iskorak u politici prema KiM je vrlo značajan.

– Konačno uvažavanje interesa Srbije posledica je uspešne međunarodne politike srpskog državnog vrha. Srbija je sada ravnopravnija u dijalogu s Prištinom. Jasno je sada da za SAD Kosovo nije zatvoren slučaj, daju prostor za postizanje kompromisa, dogovora o razgraničenju – ocenjuje Radun.

Dok pozicija Beograda jača, Priština je, kako ističe, sve slabija:

– Albanci su imali ogroman kredit u SAD, a sad su izgubili privilegovan status. Prvi put se jasno vidi strah kod Albanaca, jer im ne ide sve kako su zamislili, što se vidi i po haotičnosti tamošnjih lidera Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja.

Bivši šef diplomatije SRJ Vladislav Jovanović kaže da je promena SAD prema Srbiji izuzetno povoljna, jer znači napuštanje politike statusa kvo – da je Kosovo rešen slučaj, i dopušta kompromis.

Priština u panici

– Ali ne treba skakati na prvu loptu, već vešto pokušati da od SAD izvučemo još jaču podršku – smatra on.

I dok Srbija ovih dana dobija vetar u leđa, Priština praktično gubi tlo pod nogama. Albanci, naime, priznaju da ih je uznemirila Boltonova izjava i prete protestima.

Gradonačelnik južne Mitrovice Agim Bahtiri je najavio izlazak na ulice ako kosovska vlada ne blokira inicijative za promenu granica.

– Ako se u Briselu pojavi pitanje promene granica i teritorijalne razmene, Mitrovica neće mirno sedeti i posmatrati podelu – naveo je Bahtiri reagujući na poruke Boltona, koji nije isključio mogućnost razmene teritorija između Beograda i Prištine.

Podsetimo, savetnik američkog predsednika istakao je i da SAD neće stajati na putu dogovoru dve strane i da ne očekuje da će se iko u Evropi tome usprotiviti.

Nastavak briselskog dijaloga Vučić i Tači 7. septembra

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se s kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem i visokom predstavnicom za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini 7. septembra u Briselu.

Iz EU poručuju da očekuju postizanje konkretnog napretka kad je u pitanju dijalog o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Prethodna runda dijaloga održana je 18. jula.

REAKCIJE:

Aleksandar Vulin ministar odbrane

Zaustavljanje stvaranja “velike Albanije”

– Zadovoljan sam što je američka administracija shvatila da se rešenje za Kosovo ne može postići mešanjem i što je razumela da je dogovor dve strane jedino održivo rešenje. Podržavam ideju razgraničenja jer je to jedini način da se zaustavi stvaranje “velike Albanije”.

Jelena Milić CEAS

Ubediti i Nemačku

– Izjava Boltona je izuzetno značajna. Ako Srbija želi američku podršku za korekciju administrativne linije i normalizaciju odnosa s KiM, mora polako da razume da neće moći da ima u istom trenutku i jare i pare. Srbija šalje dobre male signale i sada je važno da gleda da dobije i podršku Amerike, a i da Amerika ubedi Nemačku.

Vladimir Vuletić sociolog

Pomeranje s mrtve tačke

– Poruka iz Vašingtona je pomeranje s mrtve tačke i u izvesnom smislu odstupanje SAD od stava da je pitanje KiM zauvek rešeno 2008. priznanjem nezavisnosti, a bez uvažavanja bilo kakvog interesa Srbije. To otvara prostor za moguć dogovor o razgraničenju. Izjava Boltona daje šansu da se razgovori Beograda i Prištine okončaju međusobnim sporazumom kojim bi obe strane priznale korigovane granice.

Dejan Miletić Centar za proučavanje globalizacije

Mnogi će biti iznenađeni promenom politike SAD

– Prvi put se pojavljuje izjava da granice Kosova za SAD više nisu neotuđive, odnosno da ih nije nemoguće promeniti. Prvi put se pokazuje da se u SAD čuje glas iz Srbije, razumeju njeni interesi i potreba da se napravi neki kompromis. Promena SAD prema interesima Srbije je evidentna, ona će se nastaviti i mnogi će biti iznenađeni u kom pravcu će to ići.

Check Also

DA LI JE OVO VUČIĆEV PLAN? AKO SRBIJA DA KOSOVO, ONDA ĆE DOBITI…

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun smatra na ideju zapada da se pitanje KiM …