Home / TEMA DANA / PRIŠTINSKI POLITIKOLOG OTKRIVA: Voker je starac koji priča gluposti a Haradinaj pali vatru ali će morati da sluša Zapad

PRIŠTINSKI POLITIKOLOG OTKRIVA: Voker je starac koji priča gluposti a Haradinaj pali vatru ali će morati da sluša Zapad

Foto: Profimedia/AFP
Foto: Profimedia/AFP

Profesor Univerziteta u Prištini i politikolog Nedžmedin Spahiju tvrdi da priča o “velikoj Albaniji” na Kosovu malo koga zanima, a u Albaniji nikoga, a da je Vilijam Voker, koji kaže ima projekat za ostvarenje te ideje, penzioner koji samo traži pažnju…

– Iskreno, ta priča (o velikoj Albaniji) pre svega ne zanima nikoga u Albaniji, u njihovoj javnosti. I na Kosovu je sve manje onih koje ta priča zanima. Jedini koji iskreno u to veruje je Musliju. Kosovo je “stvorenje” Zapada.

Bez NATO intervencije i bez Zapada ne bi postojalo i ne bi bilo nezavisno. Ovo što sada albanski političari govore je ucena Zapadu – ako nas ne podržite na vlasti, mi ćemo da uništimo vaš projekat – nezavisno Kosovo. To izgleda suludo, ali to je činjenica – kaže Spahiju.

Na opasku da je bivši šef verifikacione misije OEBS Vilijam Voker rekao da ima projekat “velike Albanije” i to na proslavi stranke Ramuša Hardinaja, Spahiju odgovara

Gospodin Voker je samo jedan penzioner koji želi da bude ponovo interesantan kao što je to bio u nekom periodu, koji traži pažnju… Čovek odlazi u penziju u određenom trenutku života, kada ga određene vitalne funkcije napuštaju. Voker je bio značajan za Kosovo u presudnom trenutku, ali on ne predstavlja nikakvog našeg ideologa.

Na pitanje da li će biti nastavljeni pregovori Beograda i Prištine, ako Ramuš Haradinaj bude novi premijer Kosova, Spahiju odgovara:

– Ako Haradinaj bude na čelu vlade, pregovore će morati da nastavi jer je to u interesu Kosova, kao i Srbije i regiona.

Bez obzira na sve, mislim da će se, u tom slučaju, ti razgovori odvijati mnogo lakše i odlučnije, i ono što se bude dogovorilo biće i sprovedeno.

To je, možda, još jedan od razloga da Zapad podrži ovu koaliciju na čelu sa Haradinajem, jer u tom slučaju ne bi niko protestovao zbog onog što je dogovoreno. Ako bi koalicija oko Ise Mustafe kojim slučajem vodila novu vladu, bilo bi dogovora u Briselu, ali ne i sprovođenja na terenu.

Spahiju dodaje da će Haradinaj nastaviti pregovore sa Beogradom iako je deklarativno protiv njih.

– Ne verujem da su kosovski političari toliko dosledni da se drže izgovorenog. Naći će, sasvim sigurno, opravdanje da promene stav. A drugo, neće ni smeti da prekine nešto na čemu insistira Zapad – zaključio je Spahiju.

(Sputnik)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …