Home / TEMA DANA / PRIŠTINSKI POLITIKOLOG OTKRIVA: Voker je starac koji priča gluposti a Haradinaj pali vatru ali će morati da sluša Zapad

PRIŠTINSKI POLITIKOLOG OTKRIVA: Voker je starac koji priča gluposti a Haradinaj pali vatru ali će morati da sluša Zapad

Foto: Profimedia/AFP
Foto: Profimedia/AFP

Profesor Univerziteta u Prištini i politikolog Nedžmedin Spahiju tvrdi da priča o “velikoj Albaniji” na Kosovu malo koga zanima, a u Albaniji nikoga, a da je Vilijam Voker, koji kaže ima projekat za ostvarenje te ideje, penzioner koji samo traži pažnju…

– Iskreno, ta priča (o velikoj Albaniji) pre svega ne zanima nikoga u Albaniji, u njihovoj javnosti. I na Kosovu je sve manje onih koje ta priča zanima. Jedini koji iskreno u to veruje je Musliju. Kosovo je “stvorenje” Zapada.

Bez NATO intervencije i bez Zapada ne bi postojalo i ne bi bilo nezavisno. Ovo što sada albanski političari govore je ucena Zapadu – ako nas ne podržite na vlasti, mi ćemo da uništimo vaš projekat – nezavisno Kosovo. To izgleda suludo, ali to je činjenica – kaže Spahiju.

Na opasku da je bivši šef verifikacione misije OEBS Vilijam Voker rekao da ima projekat “velike Albanije” i to na proslavi stranke Ramuša Hardinaja, Spahiju odgovara

Gospodin Voker je samo jedan penzioner koji želi da bude ponovo interesantan kao što je to bio u nekom periodu, koji traži pažnju… Čovek odlazi u penziju u određenom trenutku života, kada ga određene vitalne funkcije napuštaju. Voker je bio značajan za Kosovo u presudnom trenutku, ali on ne predstavlja nikakvog našeg ideologa.

Na pitanje da li će biti nastavljeni pregovori Beograda i Prištine, ako Ramuš Haradinaj bude novi premijer Kosova, Spahiju odgovara:

– Ako Haradinaj bude na čelu vlade, pregovore će morati da nastavi jer je to u interesu Kosova, kao i Srbije i regiona.

Bez obzira na sve, mislim da će se, u tom slučaju, ti razgovori odvijati mnogo lakše i odlučnije, i ono što se bude dogovorilo biće i sprovedeno.

To je, možda, još jedan od razloga da Zapad podrži ovu koaliciju na čelu sa Haradinajem, jer u tom slučaju ne bi niko protestovao zbog onog što je dogovoreno. Ako bi koalicija oko Ise Mustafe kojim slučajem vodila novu vladu, bilo bi dogovora u Briselu, ali ne i sprovođenja na terenu.

Spahiju dodaje da će Haradinaj nastaviti pregovore sa Beogradom iako je deklarativno protiv njih.

– Ne verujem da su kosovski političari toliko dosledni da se drže izgovorenog. Naći će, sasvim sigurno, opravdanje da promene stav. A drugo, neće ni smeti da prekine nešto na čemu insistira Zapad – zaključio je Spahiju.

(Sputnik)

Check Also

KURTI SPREMA NOVI NAPAD! VOJSKA SRBIJE SPREMNA DA ZA 48 SATI ZAŠTITI SRBE!

Obaveštajci upozoravaju da će Aljbin Kurti najverovatnije sutra ponovo poslati ROSU na sever Kosova! Naša …