Home / TEMA DANA / Pronađene masovne grobnice: Nacisti slali organe civila, zarobljenih ustanika i ukrajinskih vojnika, nemačkim lekarima!

Pronađene masovne grobnice: Nacisti slali organe civila, zarobljenih ustanika i ukrajinskih vojnika, nemačkim lekarima!

Premijer Donjecke narodne republike Aleksandar Zaharčenko izjavio je da su pronađene nove masovne grobnice na teritoriji pod kontrolom ustanika.

ukrajina avion nesreca2

„Do sada su pronađene tri grobnice, u jednoj su tela civila, otkriveno ih je već oko 40, a u dve druge su tela zarobljenih ustanika, kao i ukrajinskih vojnika.

Teritorija na kojoj su otkrivene masovne grobnice ranije je bila pod kontrolom ukrajinske vojske i bataljona Nacionalne garde Ukrajine „Ajdar“. Ona će sada cela biti pretražena. Ustanici su pronašli i druge grobnice, koje se za sada ne otvaraju.

Pri tom je Zaharčenko potvrdio da telima pronađenih civila nedostaju organi.

Prethodno je saopšteno da je trgovina organima tokom kaznene operacije u Novorosiji bila organizovana na veliko.

Konkretno, na internetu se aktivno raspravljalo o hakovanju Fejsbuk naloga bivšeg advokata Julije Timošenko Sergeja Vlasenka. Na mrežu je dospela njegova prepiska s nemačkom lekarkom Olgom Viber i komandantom bataljona Nacionalne garde Ukrajine Semjonom Semenčenkom. U njoj su „strane“ razgovarale o trgovini organima.

Tako Viber u jednoj poruci podrobno opisuje šta je potrebno. Na primer: „17 srca, 50 bubrega, nove jetre u količini 35 komada, 30 pankreasa i 5 pluća“. Vlasenko odgovara da obećava da će se snaći. A za „nekvalitetnu partiju“ Vlasenko kritikuje Semenčenka. On zahteva da novo „vađenje“ Semenčenko radi po tehnologiji.

Po rečima Zaharčenka, slučaj grobnica istražuju Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo bezbednosti DNR, kao i međunarodni stručnjaci, konkretno iz Evrope i Rusije.

Na grobnice na 60 kilometara od Donjecka naleteli su inženjerci koji su neutralisali mine. Prilikom ispitivanja grobova, otkrivena su tela meštana – tri žene i jednog muškarca – koja su jedva malo bila zatrpana zemljom. Sve žrtve su bile sa vezanim rukama i tragovima mučenja. Sve žene, od kojih jedna bila u osmom mesecu trudnoće, bile su silovane. Svi su ubijeni hicima u glavu.

Na lice mesta su pozvani predstavnici OEBS, koji su prisustvovali ekshumaciji tela i sve zabeležili. Posmatrači misije dosad nisu davali nikakve komentare.

Poznati italijanski novinar Đulijeto Kijeza pretpostavlja da će Evropa najverovatnije ignorisati informacije o grobnicama ubijenih civila u Donbasu. On je to napisao u članku objavljenom u listu „Izvestija“.

Jedan os osnivača Britanske helsinške grupe za ljudska prava, Džon Loklend, smatra da vlasti DNR treba da pošalju podatke o otkrivenim grobnicama kod Donjecka Ujedinjenim nacijama i Međunarodnom krivičnom sudu.

„Zapadni mediji sistematski iskazuju neprijateljstvo prema stavu Rusije o Ukrajini, zato su do sada odbijali čak da objave priču o masovnim grobnicama. To je sramota“ – dodao je Loklend, koji je i direktor istraživačkih programa Instituta za demokratiju i saradnju.

MIP Rusije, predstavnici ruskog parlamenta, društvenih organizacija i organizacija za zaštitu ljudskih prava zahtevali su sprovođenje međunarodne istrage povodom masovnih grbnica.

Portparol Istražnog komiteta Rusije Vladimir Markin izjavio je da će IK sprovesti istragu o masovnim grobnicama kod Donjecka.

(Fakti)

Check Also

MEDIJI KRIJU DEMONSTRACIJE U BEOGRADU- BOŠKO: „VUČIĆ JUČE HTEO DA IZAZOVE GRAĐANSKI RAT!“

Srpski pokret Dveri smatra da su kovid propusnice i druge mere u borbi protiv pandemije …