Home / TEMA DANA / PROTEST „1 OD 5 MILIONA“: POTPISAN „SPORAZUM SA NARODOM“, ZAPALJENE BAKLJE ISPRED SKUPŠTINE
FOTO: P. DIMITRIJEVIĆ / RAS SRBIJA

PROTEST „1 OD 5 MILIONA“: POTPISAN „SPORAZUM SA NARODOM“, ZAPALJENE BAKLJE ISPRED SKUPŠTINE

Građanski protest „Jedan od pet miliona – stop krvavim košuljama“, iza koga stoji i deo opozicije, održava se po jedanaesti put večeras u Beogradu, a kao i svake subote počeo je okupljanjem građana na Platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu u 18 časova.

Ispred platoa se nalaze i pojedini predstavnici opozicije, Vuk Jeremić i Boško Obradović, a njima su se priključili i drugi građani koji su na plato ispred Filozofskog stigli noseći zastave, transparente i bedževe sa porukama protiv aktuelne vlasti.

Građanima su su deljeni su primerci „Ugovora sa narodom“, koji je ranije usvojila opozicija, pa zainteresovani građani mogu da uzmu i potpišu primerak.

Kako je najavljeno od strane organizatora učesnicima se najpre obratio novinar Srđan Škoro, a posle njega advokat Božo Prelević.

– Obavezujemo se na borbu za slobodne medije i pravedne izbore. Sve dok se to ne ispuni, na izborima nećemo učestvovati – poručio je Škoro i naglasio da želi da živi u slobodnoj zemlji.

On je rekao da mu je posebna čast što može da najavi narednog govornika, koji je značajno doprineo padu Slobodana Miloševića i koji zna kako se dolazi i kako pada sa vlasti.

– Pristojni, nenasilni i normalni od vlasti tražimo samo jedno, a toje da poštuje sopstveni Ustav – rekao je Prelević okupljenima.

– Građanska odgovornost nam nalaže da ne smemo da ostanemo ostati zaglavljeni u generacijskim neuspesima i čekati da neko drugi pospremi našu kuću. Mi samo hoćemo da se apsolutni vladari naših života i sloboda ne vrate nikada više ni u jednom obliku – naveo je on i dodao:

 – Zato su sloboda, istina, pravda minimum od kog nećemo odustati. Predlažem da se formira nezavisno telo sastavljeno od stručnjaka koje bi bilo spona između naroda i opozicije i koje bi revidiralo Sporazum sa narodom i povezalo zahteve svih ostalih gradova. Srbija je ustala, ili oni ili mi!

Građanima se obratio i predstavnik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović.

– Srbija je postala mesto roditelji sa decom komuniciraju pitem skajpa, a bake i dete upoznaju unuke putem ekrana, jer svi odlaze. Mi želimo zemlju u kojoj niko neće biti degradiran zbog svoje političke opcije i zato se moramo svi boriti zajedno. Iako između nas ovde postoje razlike, svi se zalažemo za nešto sveto: slobodu, život i vladavinu prava. Zato simbol naših protesta nisu vešala već ustav koji oni gaze – rekao je on.

Prvi protest protiv nasilja pod nazivom „Stop krvavim košuljama“ održan je u Kruševcu 30. novembra 2018. zbog napada na jednog od osnivača Saveza za Srbiju, lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista u tom gradu. Od 8. decembra protesti se organizuju svake subote u Beogradu.

Zahtevi su se iz subote u subotu dopunjavali, pa je od RTS-a zatraženo da protestima posveti pet minuta u svojim informativnim programima, jednako izveštavanje o svim političkim opcijama na javnom medijskom servisu ali je traženo i da se pronadju počinioci i nalogodavci ubistva predsednika Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.

Potom je zatražena ostavka ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića i generalnog direktora RTS-a Dragana Bujoševića i urednika Informativnog programa Nebojše Lj. Stefanovića.

Check Also

ŠOK OTKRIĆE INSAJDERA: SVE ČEŠĆE FALSIFIKUJU MLEKO- EVO KAKO SE TO RADI I ZAŠTO..

Nemoguće je da je proizvođačka cena 56 dinara, a da ga na rafu vidite za …