Home / TEMA DANA / PUTIN OVIM POTEZOM POSLAO JASNU PORUKU VAŠINGTONU: U Siriju stigle ubice američkih STELT AVIONA (VIDEO)

PUTIN OVIM POTEZOM POSLAO JASNU PORUKU VAŠINGTONU: U Siriju stigle ubice američkih STELT AVIONA (VIDEO)

Šef Kremlja poslao poruku Vašingtonu

Ruski lider u bazu u Latakiji poslao četiri najnovija aviona pete generacije sa stelt tehnologijom „su-57“, koje zovu ubice američkih „nevidljivih“ F-22. Time poslao poruku da će sprečiti Vašington da svrgne Asada i rasparča Siriju.

Ruski predsednik Vladimir Putin namerava da po svaku cenu spreči SAD da svrgnu sirijskog predsednika Bašara Al Asada i rasparčaju Siriju. On je u tu zemlju poslao najnovije borbene avione pete generacije „suhoj su-57“ sa stelt tehnologijom, takozvane ubice američkih „nevidljivih“ letelica F-22 reptor, koji se već nalaze u Siriji.

U pitanju je ruski avion čijih je samo 12 prototipova dosad napravljeno, a masovna proizvodnja trebalo bi da počne ove ili sledeće godine, očigledno nakon finalnih testova u Siriji.

Ruski list „Komersant“ piše da je ministarstvo odbrane prošle nedelje prebacilo četiri prototipa „su-57“ u sirijsku avio-bazu Hmejmim u Latakiji.

– Letelice su poslate u Siriju na testiranje u borbenim okolnostima. Probe će biti više fokusirane na radarske sposobnosti i elektronsko ratovanje nego na proveru sistema naoružanja – naveo je izvor iz ruskog ministarstva za „Komersant“.

List dodaje da to potvrđuju i snimci izraelskih satelita od petka, na kojima se vide najmanje dva ruska „su-57“ na pisti u Hmejmimu.

Analitičar Igor Koročenko kaže da je glavni cilj dopremanja „su-57“ u Siriju testiranje radarskog sistema na realnim metama, uključujući američki F-22.

– Letelica je dizajnirana kao ubica F-22. Ona bi trebalo da u vazduhu nađe neprijateljski avion i uništi ga, zaobilazeći njegovu naprednu stelt tehnologiju. Zbog toga što F-22 nije potpuno nevidljiv, već ga radar registruje kad je previše blizu i kad je prekasno za reagovanje, „su-57“ osim radara, ima i infracrveni sistem za detektovanje i praćenje bilo čega neprijateljskog u vazduhu. Taj sistem F-22 nema. Takođe, „suhoj“ ima elektronski unapređen optički senzor u kokpitu, što omogućava pilotu da pronađe metu. To znači da će „su-57“ moći da uoči neprijateljski stelt na čak 50 kilometara – objašnjava Koročenko.

Kad je oružje u pitanju, „su-57“ može da ga prilagodi u odnosu na misiju koju treba da obavi.

– Avion je sposoban za uništenje meta i u vazduhu i na zemlji, te može da koristi najširi mogući spektar oružja. Takođe, može da locira pomoćnu stelt letelicu Avaks, kao i da dopunjava gorivo u vazduhu. Ima naprednije motore od američkog rivala F-22 – navode stručnjaci.

Oni naglašavaju da je, osim toa, još jedna ruska prednost u Siriji to što njen raketni sistem S-400 može ugrubo da locira F-22, pre nego što „su-57“ krene u misiju.

Dopremanje najsavremenijeg „suhoja“ u Siriju, osim testiranja u ratnim uslovima, ima za cilj i da demonstrira rusku moć.

– Putin nema nameru da gleda kako SAD svrgavaju Asada i cepaju Siriju. Slanjem svog najmodernijeg aviona on šalje poruku da Amerikanci više ne mogu da se igraju sa Rusijom i njenim saveznikom Sirijom. Vojska SAD će vrlo brzo shvatiti da „su-57“ vrlo lako može da obori njihov F-22 i ne verujem da će se usuditi da bombarduju Asadove položaje – smatraju analitičari.

Inače, odluka o dopremanju „su-57“ u Siriju dogodila se nakon što su američke snage napale i uništile grupu vladinih snaga, u kojoj je bilo i ruskih dobrovoljaca. Takođe, Amerika u savezu sa sirijskim pobunjenicima smešta Asadu ubistvo 500 civila u Istočnoj Guti kod Damaska, koju pod kontrolom drže pobunjenici i teroristi Al Nusra fronta. Vašington namerava da bombarduje Asadove položaje kako bi ga svrgao s vlasti. Istovremeno, SAD su povukle imaginarnu granicu na reci Eufrat, a sve istočno od nje smatraju svojom teritorijom.

Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson izjavio je da će njegova zemlja razmotriti plan da sa SAD zajedno učestvuje u vojnim udarima protiv snaga sirijske vlade, ukoliko bude dokaza da je korišćeno hemijsko oružje protiv civila.

– Ako utvrdimo da se to dogodilo i ako bude napravljen predlog za akciju u kojoj Velika Britanija može da bude korisna, mislim da ćemo ozbiljno to razmotriti – rekao je Džonson.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov pozvao je koaliciju na čelu sa SAD da preduzme hitnu akciju u cilju primene Rezolucije Saveta bezbednosti UN 2401 o primirju u Siriji. On je juče tokom telefonskog razgovora sa šefom nemačke diplomatije Zigmarom Gabrijelom tražio konkretnu akciju SAD.

– Lavrov je izložio konkretne korake ruske vojske za rešavanje humanitarnog problema u Istočnoj Guti i učesnike koalicije sa SAD na čelu pozvao da hitno preduzmu sličnu akciju – navodi se u saopštenju ministarstva spoljnih poslova Rusije.

„Suhoj su-57“

najsavremeniji stelt avion u ruskoj vojsci
za detektovanje „nevidljivih aviona“ osim radara ima i infracrveni sistem za detektovanje i praćenje, kao i elektronski unapređen optički senzor u kokpitu
može da pogodi mete i u vazduhu i na zemlji
koristi širok spektar oružja, u zavisnosti od mete
prvi test-let izveden 2010.
12 prototipova je napravljeno
trebalo bi da uđe u upotrebu 2018. ili 2019. godine
cena: 50 miliona dolara

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …