Home / TEMA DANA / Putin preuzima Srbiju pod svoju kontrolu- Evo koji je plan..

Putin preuzima Srbiju pod svoju kontrolu- Evo koji je plan..

nikolic-putin-srbija-vojskaRuski predsednik Vladimir Putin iz meseca u mesec intenziviraće političku i vojnu saradnju sa Srbijom, a vojne vežbe, posete na visokom političkom nivou, najavljena pomoć u naoružanju, politička saradnja… samo su deo tog Putinovog plana.

Dve vojne vežbe, planirane za septembar i oktobar na srpskom tlu, i najavljivanja ruske pomoći u vidu naoružanja pokazuju da ova zemlja intenzivira i političke i vojne kontakte sa Srbijom.

Ipak, kako je rečeno u Ministarstvu odbrane, „osnovni cilj zajedničkih vojnih vežbi i obuke sa pripadnicima stranih oružanih snaga“ je „unapređenje operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije“.

– I dalje će se planirati aktivnosti međunarodne vojne saradnje, kao i zajedničke vežbe i obuka, sa svim našim partnerima. Napominjemo da Vojska Srbije sarađuje sa više od 60 država. Navedene aktivnosti bilateralne saradnje u oblasti odbrane obuhvataju vojno, vojnoekonomsku, vojnomedicinsku i vojnoobrazovnu saradnju, kao i razmenu poseta visokog i ekspertskog nivoa – tvrde u Ministarstvu odbrane.

Planirani dolazak ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva ići će, verovatno, u paketu sa potpisivanjem mnogobrojnih sporazuma o vojnoj saradnji, među kojima će biti i onaj kojim bi pripadnici Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu trebalo da dobiju isti tretman kao i službenici NATO u Srbiji.

Osim toga, kako je već pisano, Vladimir Putin i Redžer Tajip Erdogan – lideri dve zemlje sa velikim uticajem na Balkanu – trebalo bi da se sretnu uskoro, i da na ovom zajedničkom sastanku odrede „linije podele“ Balkana. Srbija bi, u tom slučaju, vrlo verovatno bila prepuštena jačem ruskom uticaju: koliko to Zapad dozvoli, naravno.

Politički analitičari pomirljivo gledaju na ovaj trend povećanja ruskog uticaja.

– Održivo balansiranje između Rusije i Zapada i jeste srpska politika godinama unazad.

Nema tu ništa sporno, jer je interes i mnogo većih država, poput Nemačke, da imaju dobre odnose sa Rusijom, pa zašto ne bismo imali i mi – kaže analitičar Neven Cvetićanin.

Slično razmišlja i diplomata Miroslav Stojadinović.

– U politici, međunarodnim odnosima i diplomatiji uopšte, nema ljubavi i interesi su u prvom planu. Uostalom, sa Rusijom dobre ekonomske odnose ima i Nemačka, a mi smo još daleko od članstva u EU – objašnjava Stojadinović.

Pripadnici Vojske Srbije su tokom 2015. godine učestvovali na ukupno 21 multinacionalnoj vežbi (na 13 vežbi su učestvovali sa jedinicama, na četiri sa štabnim oficirima, a na četiri u svojstvu posmatrača). Od navedenog broja vežbi, dve su bile sa pripadnicima oružanih snaga Ruske Federacije.

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije tvrde da najrazvijeniju saradnju imaju sa Sjedinjenim Američkim Državama i državama EU, sa kojima na bilateralnom i multilateralnom planu učestvuju na više od polovine od ukupnog broja međunarodnih vežbi na godišnjem nivou.

(Blic)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …