Home / TEMA DANA / Putin sklapa NEOČEKIVANI dogovor sa još neočekivanijim partnerom koji će napraviti ZEMLJOTRES

Putin sklapa NEOČEKIVANI dogovor sa još neočekivanijim partnerom koji će napraviti ZEMLJOTRES

Saudijska Arabija i Rusija rade na istorijskom dugoročnom paktu koji bi mogao da proširi kontrolu velikih izvoznika nad svetskim zalihama nafte na dugi niz godina.

– Rijad i Moskva razmatraju ugovor kojim bi se uveliko proširio sada kratkoročni savez koji je počeo u januaru 2017, nakon pada cena sirove nafte. Radimo na tome da jednogodišnje ugovore pretvorimo u sporazum dug 10-20 godina – izjavio je za Rojters saudijski krunski princ Mohamed bin Salman, dodajući da Rusija i Saudijska Arabija imaju okvirni sporazum, ali ne i detalje.

Rusija, koja nije članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), sarađivala je sa 14-članom grupom ranije, ali ugovor na period od 10-20 godina između dve strane bio bi bez presedana.

Saudijska Arabija, glavni proizvođač OPEC-a, angažovala je Rusiju i druge zemlje koje nisu članice te organizacije, da pomognu da se iscrpi preterana snabdevenost, kad su cene nafte pale na ispod 30 dolara po barelu 2016. godine, sa 100 dolara kolika je bila cena 2014.

Otad se cena nafte povratila na 70 dolara, ali je brz uspon američkih proizvođača škriljaca ograničio rast cene.

Robert Mekneli, iz konsultantske grupe “Rapidan Enerdži”, kaže da je Rijad želeo pomoć kako bi razbio začarani krug “bum-krah”.

– Istorija je pokazala da bez dugoročnog, moćnog, kompetentnog, disciplinovanog glavnog proizvođača na tržištu nafte dobijamo astronomske cene. Divlju nestalnost kakvu smo videli poslednjih 10-15 godina Rusija i Saudijska Arabija više ne žele da vide – rekao je on.

Dugoročni pakt između Rijada i Moskve efektivno bi uključio Rusiju u OPEC, jačajući njen stisak na Bliskom istoku gde su Sjedinjene Države dugo bile dominantna supersila.

Rojters podseća da je prošlog oktobra kralj Salman postao prvi saudijski monarh koji je posetio Rusiju, obezbeđujući podršku ruskoj ekonomiji oslabljenoj zapadnim sankcijama.

Krunski princ je predvideo da svetska potražnja za naftom neće doseći vrhunac do 2040, uprkos napretku u tehnologijama obnovljive energije i električnim vozilima. On pokušava da okonča saudijsko oslanjanje na naftu i udalji ekonomiju od nafte i gasa do 2030.

Dogovor dve zemlje važan je i sa geostrateškog aspekta budući da je Saudijska Arabija, kao jedna od vodećih sila Bliskog istoka, tradicionalni partner Sjedinjenih Američkih Država. Poboljašanje odnosa Moskve i Rijada omogućilo bi Rusiji jače uticaje u strateški važnom regionu gde su SAD do juče bile dominante. Dve zemlje već sukobljavaju interese u Sriji, a imaju i različite politike prema Iranu.

Takođe, ove nedelje, odnosi su dodatno pogoršani proterivanjem 60 ruskih diplomata iz SAD, a sankcije koje je Zapad nametnuo Moskvi umnogome su udarile na rusku ekonomiju. Jak saveznik, kao što je Saudijska Arabija, pomogao bi Rusiji ne samo ekonomski, već i poziciono u geopolitičkoj svetskoj hijerarhiji.

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …