Home / TEMA DANA / PUTIN, TRAMP I SI PRILAZE REŠENJU: SB UN DONOSI NOVU REZOLUCIJU O KOSOVU?!

PUTIN, TRAMP I SI PRILAZE REŠENJU: SB UN DONOSI NOVU REZOLUCIJU O KOSOVU?!

SAD bi mogle da preuzmu ključnu ulogu u rešavanju kosovskog pitanja, na šta ukazuju pisma koja je američki predsednik Donald Tramp poslao predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Hašimu Tačiju.

Intenzivnije angažovanje Vašingtona podrazumeva uključivanje Rusije i Kine, s Vladimirom Putinom i Si Đinpingom na čelu, što je ideja Beograda jer su ove dve države tradicionalno nama naklonjene, ocenjuju sagovornici.

Šef diplomatije Srbije ivica Dačić kaže da će ako SAD uđu u pregovore, Srbija tražiti da se u njih uključe Rusija i Kina.

Haradinaj nastavlja da maltretira evropske diplomate: Uputio pismo “evropskoj trojci” i tužaka Srbiju

– Ako Vašington bude na strani Prištine, Moskva i Peking će biti na strani međunarodnog prava , što nama odgovara – kaže Dačić.

Prema takvom scenariju jačaju pozicije Beograda u postizanju kompromisa. Ulazak Moskve i Pekinga u taj proces, ukazuju sagovornici, otvara mogućnost da kosovska priča završi i na zasedanju SB UN, gde bi mogla biti usvojena neka nova, odnosno promenjena rezolucija 1244.

Bivši šef diplomatije i ambasador u UN Vladislav Jovanović smatra da bi SAD volele da svojim autoritetom ubrzaju proces dogovaranja i zatvore probleme na Balkanu.

– Ne kriju da im se žuri d se kosovsko pitanje reši , što Srbiji odgovara jer će morati da bude prihvaćeno i prisustvo drugih aktera zainteresovanih za situaciju na Balkanu. Rusija, Kina, Turska tako đe se moraju pitati. To bi mogao biti novi tip dijaloga , ličiti na neku vrstu međunarodne konferencije. U toms lučaju pojačani su izgledi Srbije da bolje prođe u borbi za svoje interese pošto više ne bi bila sama. Dosad je protiv sebe imala EU, Albance i SAD, a sada bi se čuli i glasovi onih kojima ne odgovara dalje slabljenje Srbije i zainteresovani su za stvarni sporazum, a ne nametnuto rešenje sa Zapada.

Nestrpljive SAD

Predsednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić smatra da će biti pregovori ubrzani jer „SAD neće biti strpljive kao Brisel“.

– Uključivanje Rusije i Kine u taj proces znači otvaranje mogućnosti da se proces završi na SB UN, gde bi mogla biti usvojena neka nova , odnosno promenjena rezolucija 1244 – kaže Janjić.

Check Also

ŠOKANTNA TVRDNJA IZ MOSKVE: RUSIJA ĆE PREKINUTI SVE ODNOSE SA EU JER JOJ EU VIŠE NIJE POTREBNA- EVO ZAŠTO

Iščenko objasnio zašto se u Rusiji otvoreno govori o potpunom prekidu odnosa sa EU Politikolog …