Home / TEMA DANA / PUTINOV PERFEKTNI PLAN: Evo kako je zavadio političare u EU i Americi!

PUTINOV PERFEKTNI PLAN: Evo kako je zavadio političare u EU i Americi!

vladimir-putin (2)Ruski predsednik Vladimir Putin izaziva sve više sukoba između brojnih političara i stranaka zemlja Zapadne Evrope i SAD.

Predsedničke kampanje u SAD svele su se na međusobne optužbe, a jedna od njih tiče se odnosa sa Rusijom. Demokrate tvrde da je republikanski kandidat Donald Tramp zapravo ruski agent koji treba da omogući Vladimiru Putinu da ostvari svoje ciljeve.

Dok traje ova rasprava u rivalnim strankama u SAD, i u Velikoj Britaniji došlo je do slične situacije. Naime, jedan poslanik Laburističke stranke je zatražio od premijerke Tereze Mej da objasni vezu između svoje Konzervativne stranke i ruske kompanije koju vodi jedan od Putinovih bliskih prijatelja Sergej Romašov. Otkriveno je da je jedan od glavnih donatora Konzervativne stranke Džerard Lopez član upravnog odbora kompanije „Rajz Kapital“ kojom upravlja Romašov.

I konzervativac Boris Džonson, ministar spoljnih poslova, na udaru je kritika zbog „omekšavanja odnosa“ prema Rusiji. On, koji je ranije u više navrata uvredio Putina, sada kao ministar, ne usuđuje se da se suprotstavi spoljnoj politici Rusije i nije rekao nijednu reč prekora zbog nedavnih dešavanja na Krimu.

Vladimir Putin već neko vreme stvara nove prijatelje u državama Zapadne Evrope. Nakon što su EU i SAD 2014. godine uvele sankcije Rusiji zbog aneksije Krima, situacija se polako menja jer je sve više zvaničnika koji traže da se one ukinu i da se vodi „pomirljivija politika“ sa Moskvom.

U tom smislu Putin ima najviše prijatelja među političarima u Nemačkoj i Francuskoj. Šef nemačke diplomatije Frank Valter Štajnmajer stalno poziva na dijalog sa Rusijom i kompromis kako bi se izbegli konflikti. Bavarski premijer Horst Zehofer, nekadašnji glavni saveznik Angele Merkel, često se sa kancelarkom sukobljava zbog toga što se on zalaže za ukidanje sankcija Rusiji.

U Francuskoj uskoro počinju kampanje za predsedničke izbore, a neki od glavnih pretendenata ultradesničarka Marin le Pen i bivši predsednik Nikola Sarkozi već su izrazili svoju podršku Putinovoj politici i nadaju se njegovoj pomoći u borbi protiv terorista. I desničar, kandidat za predsednika u Austriji Norbert Hofer je takođe rekao da se Rusiji moraju ukinuti sankcije što pre.

Pomaže Rusiji

Svojim stavovima prema Rusiji Donald Tramp je otišao dalje od mnogih američkih predsedničkih kandidata. Dok je Rusija ranije važila za „glavnog neprijatelja“ SAD, Tramp poziva na drugačiji odnos prema sili sa Istoka.

Republikanac želi saradnju sa Rusijom. On je već izazvao kontroverzu kada je rekao da SAD treba da priznaju da je Rusija anektirala Krim, a nedavno je izjavio i da Amerika ne mora da se aktivira da brani države članice NATO u slučaju da ih neko napadne. Trampovi kritičari su to shvatili kao da on tim stavom ostavlja Rusiji da radi šta hoće u Istočnoj Evropi.

Rusija i Velika Britanija od dolaska Tereze Mej na vlast imaju mnogo bolje odnose. Ona je odmah po početku mandata tražila da razgovara sa Putinom o pomirenju.

„Dugotrajna sigurnost u Evropi može biti obezbeđena samo zajedno sa Rusijom, a ne u borbi protiv nje“, rekao je šef nemačke diplomatije Štajnmajer.

„Rusija i predsednik Putin su najjači. Ja sam među onima koji smatraju da treba ukinuti sankcije. I bez njih imamo dovoljno problema“, smatra Sarkozi.

„Mi nemamo pravo da zaboravljamo istoriju i ono što dugujemo Rusiji, ako govorimo o našoj slobodi“, rekao je Hofer, i pozvao na ukidanje sankcija Rusiji.

(Blic)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …