Home / TEMA DANA / PUTINOV TAJNI ADUT: KADIROV U SIRIJI SA SVOJOM VOJSKOM NAPRAVIO POMETNJU- EVO ŠTA SE DEŠAVA..

PUTINOV TAJNI ADUT: KADIROV U SIRIJI SA SVOJOM VOJSKOM NAPRAVIO POMETNJU- EVO ŠTA SE DEŠAVA..

Ramzan Kadirov je ponovo u centru pažnje bliskoistočnih medija, jer je navodno vodio neku vrstu odvojenih pregovora sa čelnicima arapskih monarhija o njegovom učestvovanju u sirijskom ratu. Kakvu ulogu zapravo može da igra čečenski vođa?

Dok su Rusi slavili novogodišnje praznike, arapske društvene mreže su bile pune rasprava zbog poseta Ramzana Kadirova zemljama Bliskog istoka. Sve je počelo kada je autor jednog od popularnih arapskih Tviter naloga, @without__shadow, izvestio da je Kadirov tokom putovanja u Ujedinjene Arapske Emirate pregovarao o slanju Čečena u rat u Siriji.

Nije tajna da je Ramzan Kadirov vrlo ugledan među zalivskim šeicima. Prošlog leta je u Saudijskoj Arabiji bio gost kraljevske porodice, a saudijske vlasti su ga pustile u sobu poslanika Muhameda, koja je zatvorena za sve osim posebnih gostiju.

Iako je Kadirov sledbenik sufizma, kog saudijske selafije smatraju devijantnom religioznom sektom, bilo mu je dopušteno da se moli i da izvodi sufijski ritual u sobi.

Ova epizoda pokazuje da su rusko-saudijski odnosi jaki, uprkos ogromnim teološkim raskolima između pogleda Kadirova i njegovih saudijskih domaćina. Kadirov je postao lični prijatelj mnogih arapskih lidera, uključujući bliske američke saveznike saudijskog princa Mohameda bin Salmana i prestolonaslednika Abu Dabija Muhameda bin Zajeda.

Muslimani u Rusiji čine gotovo 15 posto stanovništva, a Moskva je suzbila dve islamističke pobune u regiji Severnog Kavkaza s većinskim muslimanskim stanovništvom.

Uspon Islamske države i Al Kaide u Siriji je povećao zabrinutost Moskve oko ekstremističke pretnje, posebno s obzirom na značajnu ulogu militanata sa Severnog Kavkaza unutar dve terorističke organizacije.

Međutim, Ramzan Kadirov je sa svojim specijalnim snagama, koje većinom čine sunitski muslimani iz Čečenije, odigrao važnu ulogu u pomirenju u Siriji.

Naime, lokalni militanti koji su videli da se ne radi o revoluciji, nego je cilj srušiti Asada i uspostaviti selafijsku tvorevinu po uzoru na Saudijsku Arabiju, većinom su se bez straha predavali čečenskim borcima, koje su kasnije menjale snage iz ruske Ingušetije, pre nego sirijskoj vojsci. Kasnije su se ,,upoznali” i s potonjima, a u gradovima i selima gde su militanti takozvane ,,Slobodne sirijske vojske” tako položili oružje je zavladao mir.

Veruje se da Tviter nalog s kojeg je objavljeno da je Kadirov posetio zalivske monarhije pripada jednom od zaposlenih u tajnoj službi UAE, koji ima više od 190 hiljada pratilaca. Nakon toga je počelo ozbiljno da se raspravlja o mogućoj ulozi Kadirova u sirijskom ratu u raznim objavama, uključujući izraelski Debka File i američki The Defender Post.

Debka File ukazuje na to da će s povlačenjem američkih snaga iz Sirije, sirijska vojska postupno zauzeti njihovo mesto, a glavni cilj je zadržavanje sve većeg uticaja Turske u regiji. Podsetimo da se od sredine decembra turske snage pripremaju za ofanzivu u severnoj Siriji, koja je pod kontrolom kurdskih militanata.

Kadirov vraća rusku decu
Ramzan Kadirov zaista ima sve veću ulogu u sirijskom sukobu. U decembru 2016. su čečenski vojnici prebačeni u Siriju i bili su smešteni u Alepu, gde su osigurali evakuaciju naoružanih militanata i čuvali humanitarne konvoje. U februaru 2017. im se pridružila vojna policija, koja je dolazila uglavnom iz Severnog Kavkaza.

Nakon što su Rusija, Iran i Turska postigli sporazum o stvaranju “zona za deeskalaciju” sukoba, kontingent vojne policije je znatno povećan. Čečeni su bili stacionirani u provincijama Homs i Dara, kao i Istočnoj Guti, predgrađu Damaska.

Od kraja juna 2017. Rusija je poslala najmanje četiri bataljona vojne policije iz Severnog Kavkaza u Siriju, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu. Poslednje dve godine su sirijske verske vođe više puta posetile Grozni, gde su se vodili službene pregovore s lokalnim funkcionerima.

Čečenski političari su takođe redovno dolazili u Siriju. Tokom jedne od poseta čečenskog muftije Salaha Mežija su najavljeni planovi za izgradnju kampa Univerziteta iz Damaska u Groznom.

Najčešći gost u Čečeniji bio je senator Ziad Sabsabi, Sirijac poreklom iz Alepa, koji je bio angažovan u vraćanju žena i dece militanata Islamske države u Rusiju. Tako je nedavno uspelo da se vrati trideset osoba, koje su iz Bagdada prebačene u  Moskvu, među njima i deca od 3 do 10 godina.

Ulogu Ramzana Kadirova na Bliskom istoku je pokušao da pojasni viši istraživač sa Instituta za orijentalističke studije Ruske akademije nauka Mihail Rošin.

On je odgovorio na pitanje da li je moguće da je bilo pregovora Kadirova s arapskim liderima i može li lider Čečenije imati ,,mandat” ruskog vođstva?

,,Naravno, ne znamo sve detalje, ali mislim da je Kadirov važna osoba u našim posrednim kontaktima s arapskim zemljama. Uveren sam da ga Kremlj u tom svojstvu ceni. Nije slučajno da se on bavi oslobađanjem ruske dece i žena iz iračkih zatvora nakon poraza ,,Islamske države”, rekao je Mihail Rošin.

Ruski stručnjak ne veruje da je moguć vojni savez između Rusije, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, ali misli da Sjedinjene Države sada pokušavaju da pronađu zamenu za svoje snage u zoni Sirije, koja je još uvek pod njihovom kontrolom.

Što se tiče borbene efikasnosti i borbenih iskustava sirijskih Kurda, vrlo malo ljudi ih tamo može zameniti.

,,Naoružanja, ako ga Amerikanci ostave, a sasvim je očigledno da će se to dogoditi, već imaju više nego dovoljno. Ali potrebna je finansijska potpora i moguće je da će je dati arapske monarhije. Ako sirijski Kurdi uspeju da ostvare stvarnu interakciju s Damaskom, onda je upravo u tom pitanju Kadirov vrlo koristan, za neposredne pregovore s onima koji ne priznaju Bašara el Asada”, dodao je Mihail Rošin.

Ovo je čudna verzija, jer se navodnom rusko-arapskom savezu može protiviti Turska. Ipak, Moskva je s Ankarom obnovila i čak ojačala vojne i političke odnose.

,,Ništa čudno. Sada postoje različite konsultacije i pregovori između strana u sukobu u Siriji. Koliko ja razumem, Turci pozivaju Amerikance da im ,,predaju” Kurde. Čini mi se da se to verovatno neće dogoditi. Ali vidimo da se u Americi zahuktava domaća politička situacija oko finansiranja izgradnje zida na granici s Meksikom. U isto vreme, demokrati intenziviraju svoje napade na Trampovu upravu. I u ovoj situaciji, očito je da vojna nadležnost u Siriji za američkog predsednika gubi značaj”, zaključio je Mihail Rošin, koji u Ramzanu Kadirovu vidi nezamenljivog aktera za tajne pregovore s vođama sunitskih monarhija, ali i zapovednicima sunitskih islamističkih grupa u Siriji, isključujući Al Kaidu i ISIS, naravno.

Check Also

PUTIN DONEO ODLUKU- Tek sad počinje žestok ekonomski rat sa Evropskom Unijom!

Ruski energetski gigant Gasprom saopštio je da više ne može izvoziti gas gasovodom Jamal-Evropa preko …