Home / TEMA DANA / ZAPAD U STRAHU! DESILO SE ONO ŠTO SU SRBI DUGO PRIŽELjKIVALI

ZAPAD U STRAHU! DESILO SE ONO ŠTO SU SRBI DUGO PRIŽELjKIVALI

Predstojeća poseta Vladimira Putina je važan korak napred u jačanju Srbije, i naravno, srpsko-ruskih odnosa, ocenio je Vladimir Kršljanin gostujući na TV Kopernikus, u emisiji „Dobro jutro sa Đukom“.

Povodi za gostovanje bili su predstojeća poseta ruskog predsednika i nedavni izlazak iz štampe knjige „Srbija i Rusija: argumenti za novu politiku“ Vladimira Kršljanina (izdanje „Centra akademske reči“ i „Informatike“).

Voditelj emisije, narodni poslanik Vladimir Đukanović je ocenio da je u pitanju „izvanredna knjiga, u kojoj su sakupljeni višegodišnji radovi sjajnog diplomate, jednog od naših najvećih poznavalaca ruske politike“.

Kršljanin je ocenio da mi imamo, i da je to glavni razlog dodeljivanja ordena Aleksandra Nevskog našem predsedniku Aleksandru Vučiću, vrlo stabilnu uzlaznu liniju unapređenja srpsko-ruskih odnosa, od 2012. godine do danas.

– Neke oblasti srpsko-ruskih odnosa su do tada bile potpuno ili delimično zabranjene, naglasio je on. – To se pre svega odnosi na vojnu i bezbednosnu saradnju, ali i ekonomsku i investicionu politiku, jer su putevi za dolazak stranih investicija bili otvoreni samo za zapadne kompanije.

Srbija je danas u poziciji – ukazao je Kršljanin – koja je za Rusiju veoma zadovoljavajuća, kao jedina evropska zemlja koja u svojoj spoljnoj politici ima konstante koje su za Rusiju veoma važne: da neće nikada ući u NATO i da neće nikada uvesti sankcije Rusiji.

To je posledica – istakao je – i duhovne tradicije i pragmatične realnosti u odnosima: mi u Rusiji imamo pouzdanog partnera vekovima.

Na pitanje o opasnostima od reakcije Zapada na jačanje naših odnosa sa Rusijom, Kršljanin je odgovorio da se Zapad menja: bez obzira što je zaoštrio retoriku, pretnje i sankcije Rusiji, on više nije u stanju da deluje onako snažno i jedinstveno kako je delovao u kratkom periodu svog unipolarizma. A od sankcija protiv Rusije veću štetu ima sam Zapad, posebno evropske zemlje, nego sama Rusija.

– U naše vreme, u poslednjih 5-6 godina je pređena prekretnica u svetskim odnosima: zemlje, čiji je Rusija nesumnjivi vojno-politički lider, a koje osim nje, predvode i Kina i Indija, i koje nisu pod kontrolom Zapada, postale su u svakom pogledu jače od SAD i njihovih saveznika. Time je Rusija postala i svetski lider – podvukao je Kršljanin.

Sa zapadnim unilateralizmom je zauvek gotovo, a Zapad prolazi kroz sistemsku krizu. Ipak to ne znači ni da je sasvim izgubio snagu, ni da je prestao da bude opasan.

Dešava se, dodao je, ono što smo 90-ih priželjkivali: da Rusija postane dovoljno moćna, ne samo da nam pomogne, nego i da garantuje da niko protiv nas ne sme da izvrši agresiju.

Međutim, zbog delovanja prethodnih marionetskih vlasti, postali smo suviše zavisni od Zapada i treba nam više godina da se uspostavi ravnoteža i da naša razmena sa Rusijom i Kinom bude istog reda veličine, a ne gotovo 10 puta manja od razmene sa Zapadom.

– U novoj politici, kakvu smatram da Srbija treba da vodi, odnosi sa Rusijom su ključni. Mi svoju civilizacijsku bliskost sa Rusijom, koju imamo kroz čitavu istoriju, zbog svog položaja, na granici sa zapadnim svetom, nikada nismo mogli da u punoj meri realizujemo. Sada je to i moguće i neophodno.

I zato što je Rusija pouzdani partner sa velikim potencijalom, ali i zato što smo u zapadnoj agresiji toliko izgubili, i teritorijalno i ekonomski. A jedini način da povratimo bar deo onoga što smo izgubili u sukobu sa Zapadom, jeste – uveren je Kršljanin – da imamo Rusiju na svojoj strani. I jedino tako možemo biti sigurni i zaštićeni.

Jer, između ostalog, Zapad uvek primenjuje dvostruke standarde. Za njih je prihvatljiva samo ona demokratija koja služi zapadnom interesu. A vrhu svetskog kapitala, koji zasad gospodari Zapadom, jedini motiv je očuvanje svoje dominacije u svetu po svaku cenu.

Prema Kršljaninovim rečima, mi treba da uvek budemo svesni da su Balkan i pravoslavlje roditelji Evrope. Mi smo Evropi podarili vrednosti i principe, a onda se Evropa od njih udaljila.

Orden Aleksandra Nevskog je veliki zalog i odskočna daska za budućnost. On daje priliku Aleksandru Vučiću da se uvrsti u red najvećih srpskih državnika. Vučić je orden zaslužio napretkom srpsko-ruske saradnje, a sada je trenutak da se napravi još veći korak napred.

Ko je za Ruse Aleksandar Nevski? Jedan od najvećih simbola ruske državnosti u odbrani od zapadnih zavojevača – koji su hteli da nam uzmu dušu i da nas potpuno promene u duhovnom smislu. Aleksandar Nevski je, stoga, i jedan od najvećih svetitelja.

Treba da budemo srećni – zaključio je Kršljanin – što predstojećom posetom Vladimira Putina imamo ovako lep korak u razvoju odnosa između Srbije i Rusije, koji su za obe zemlje istorijski važni. Jer, naše dve zemlje su najznačajnije u utemeljenju pravoslavne civilizacije, koja je danas ponovo izvor nade i za Evropu i za svet. Štafeta je iz Drugog Rima, prešla u Treći, to jest Rusiju, preko kratkotrajnog Carstva Dušanovog, a značaj naših odnosa se sačuvao do danas.

Check Also

PUTIN DONEO ODLUKU- Tek sad počinje žestok ekonomski rat sa Evropskom Unijom!

Ruski energetski gigant Gasprom saopštio je da više ne može izvoziti gas gasovodom Jamal-Evropa preko …