Home / TEMA DANA / PUTINOVO UPOZORENJE „Ako Vašington razmesti rakete u Evropi, CILJAĆEMO AMERIKU“

PUTINOVO UPOZORENJE „Ako Vašington razmesti rakete u Evropi, CILJAĆEMO AMERIKU“

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je u obraćanju Federalnoj skupštini da je Rusija spremna da se brani ako Vašington odluči da razmesti projektile u Evropi. On je rekao da će SAD u tom slučaju biti meta ruskih raketa.

Putin je izjavio da Rusija neće prva razmestiti rakete u Evropi, ali da će, ako SAD to učine, Moskva to shvatiti kao pretnju.

– U tom slučaju Moskva će biti prinuđena da razmesti naoružanje kako bi mogla da gađa ne samo teritorije gde su razmešteni raketni sistemi, već i teritorije gde se nalaze centri za donošenje takvih odluka – rekao je Putin u obraćanju Federalnom parlamentu.

Komentarišući istupanje SAD iz Sporazuma o raketama srednjeg i malog dometa (INF), Putin je rekao da su od trenutka potpisivanja tog dokumenta do danas mnoge zemlje radile na razvoju takvog naoružanja, dok Vašington i Rusija nisu.

Prema njegovim rečima, Amerika je trebalo tako i da kaže, a ne da izmišlja kojekakve razloge da istupi iz INF-a.

Putin je naglasio da su SAD prekršile INF razmeštanjem u Evropi sistema „edžis ašor“, koji su u stanju da lansira „tomahavke“.

Putin je naglasio da želi prijateljske odnose sa Vašingtonom i ne preti nikome, već samo preduzima mere odmazde. On je u rekao da Rusija želi punopravne, ravnopravne i prijateljske odnose sa SAD, uz napomenu da su sve mere odmazde odbrambene.

– Rusija želi punopravne, ravnopravne i prijateljske odnose sa SAD. Rusija ne preti nikome i sve mere koje preduzimamo na polju bezbednosti su čista odmazda, što znači da su one odbrambene – istakao je Putin.

Putin predstavio novo naoružanje – „Cirkon“

Vladimir Putin predstavio je danas nove tipove naoružanja, a najveću pažnju poklonio je hiperzvučnoj raketi „Cirkon“, koja je u stanju da leti brzinom od devet mahova.

Putin je tokom obraćanja Federalnoj skupstini rekao da je pokrenuta serijska proizvodnja komleksa „Avangard“, kao i proizvodnja „Sarmata“.

Najnovije oružje „Peresvet“ i „Kinžal“ pokazali su svoju efikasnost, a uspesno ispitivanje prosao je i „Burevesnjik“, dok će „Posejdon“ biti spušten u vodu u prvom kvartalu ove godine, prenosi Sputnjik.

„Rusija je suverena država“

Rusija je bila i biće suverena nezavisna država – ili će biti takva ili je uopšte neće biti, poručio je ruski predsednik.

– Rusija je bila i biće suverena zemlja, ona će takva biti ili je neće biti uopšte. Rusija ne može da bude država ako ne bude suverena. Neke zemlje to mogu, ali Rusija ne – istakao je ruski predsednik.

Širenje poverenja i saradnje sa drugim zemljama u raznim sferama je prioritet spoljne politike, dodao je Putin.

On se osvrnuo i na pitanje Japana, rekavši da je od velike važnosti pronaći put kako bi se potpisao mirovni sporazum.

Rezerve Rusije potpuno pokrivaju spoljni dug

Zlatne i devizne rezerve Rusije u potpunosti pokrivaju celokupan spoljni dug zemlje, prvi put u istoriji, poručio je ruski predsednik.

On je izdvojio četiri ekonomska prioriteta zemlje – rast produktivnosti rada, povećanje izvoza sekundarnih roba, pobolšanje poslovne klime, kao i uklanjanje svih ekonomskih ograničenja. Putin je, takođe, naložio vladi da kreira najpovoljnije uslove za investicije u visoko-tehnološke startapove, prenosi agencija Tas s.

– Celokupno naše zakonodavstvo mora da bude u skladu sa aktuelnom tehonološkom situacijom – poručio je šef ruske države.

Takođe je dao nalog Centralnoj banci da što je pre moguće normalizuje domaće mikrofinansijsko tržište i ukazao na potrebu zaštite građana od „prevara beskrupuloznih kreditora“.

Mere za rast nataliteta

Putin je prethodno rekao da je natalitet u Rusiji u opadanju i da je potrebno sačuvati narod i podržati porodice.

– Ljudi moraju da osete promene, da se situacija menja nabolje. Glavni zadatak je da se sačuva naš narod, da se podrže porodice, rekao je Putin.

On je povodom novih mera o povećanju nataliteta u Rusiji rekao da je zemlji potrebno više dece, a manje poreza. Putin je podsetio na nove mere koje su uvedene za novonastale porodice – novčane naknade za prvo i drugo dete, bez obzira na region Ruske Federacije u kojem se rodilo.

On je podsetio na nove mere koje su uvedene za porodice – novčane naknade za prvo i drugo dete, nevezano za region Ruske Federacije gde se dete rodilo.

– Rešenje demografskih problema direktno je povezano sa smanjenjem siromaštva – ukazao je Putin i precizirao da je 2000. godine siromašnih bilo oko 40 miliona ljudi, dok je danas taj broj smanjen više nego duplo, na oko 19 miliona.

Putin je dodao da Rusija treba da se kreće samo napred i da svoje kretanje ubrza. Putin je rekao da, ukoliko neko misli da to nije moguće, onda je bolje da sa takvim stavom ne pristupa svom poslu.

Ranije je najavljeno da će govor biti posvećen stanju u zemlji i glavnim pravcima unutrašnje i spoljne politike.

Check Also

UDARNO! RUSIJA ERDOGANU ZADALA TEŽAK UDARAC U SIRIJI!

Sirijski Kurdi, uprkos Turskoj, mogu dobiti autonomiju i zaštitu od sirijske vojske. Turska, koja aktivno …