Home / TEMA DANA / KUBA SPREMA TRUPE SPECIJALCA ZA ULAZAK U VENECUELU I SLAMANJE INVAZIJE

KUBA SPREMA TRUPE SPECIJALCA ZA ULAZAK U VENECUELU I SLAMANJE INVAZIJE

Revolucionarne oružane snage (FAR) Kube podržale su predsednika Venecuele, Nikolasa Madura, u trenutku kada je ostrvo osudilo Sjedinjene Države da pripremaju vojnu akciju protiv vlade socijalističkog vođe.

Uporedo sa zvaničnom podrškom Maduru, Kuba sprema trupe specijalaca koje će ući u Venecuelu u slučaju da počne vojna invazija SAD.

Na ceremonijama u kasarnama, koje su u petak i subotu emitovale državne informativne emisije, članovi FAR-a, obučeni u vojno zeleno, potpisali su akte podrške Maduru, lansirajući svoje tradicionalne slogane “! Hasta la Victoria, siempre! ”I“ ¡Hasta la Victoria! Otadžbina ili smrt – Venceremos! ”.

“Delovanje Sjedinjenih Država je intervencionistički napad i napad na zemlju. Samo oni (Venecuela) su odgovorni za rešavanje svojih unutrašnjih problema “, rekao je potpukovnik vojske Ignasio Ariosa na događaju u gradu Matanzas, 83 kilometra istočno od Havane.

Jedan od potpisnika bio je zamenik ministra oružanih snaga, osamdesetogodišnji general Hoakin Kuintas Sola,  istorijski borac revolucije Fidela Kastra 1959. godine.

Zdravstveni radnici, industrijski radnici i studenti sa koledža i univerziteta održali su slične sastanke na čitavoj teritoriji, pod parolom „Manos Fuera de Venezuela“, u znak podrške važnom političkom i ekonomskom savezniku socijalističkog ostrva.

Od početka 2000. godine, Venecuela Uga Čaveza pomogla je Kubi da se oporavi od takozvanog “specijalnog perioda”, te decenije ekonomskog pritiska na ostrvo nakon pada Sovjetskog Saveza, koji je bio njihov komercijalni partner.

Zauzvrat, prema mišljenju analitičara, Havana pomaže Karakasu u pitanjima nacionalne bezbednosti.

Ove državne aktivnosti su išle ruku pod ruku sa stalnom kampanjom kubanskih vlasti na društvenim mrežama u znak podrške Maduru i odbijanju opozicionog lidera Huana Gaidoa, priznatog za privremenog predsednika Venecuele od strane nekih 50 zemalja.

„Kubanski narod izražava solidarnost sa Venecuelom, bolivarskom revolucijom i njenim legitimnim predsednikom Nikolasom Madurom i zahteva poštovanje suvereniteta i mira. Ruke sa Venecuele, “napisao je u subotu predsednik Migel Diaz-Kanel na Tviteru.

Kuba je ove sedmice saopštila da su se američke trupe uselile na karibske teritorije kako bi pripremile “agresiju” i “vojnu avanturu” protiv Venecuele “prerušenu u humanitarnu intervenciju”.

Puls Madura i Gvaida za vlast sada je fokusiran na stranu humanitarne pomoći, problematično pitanje u zemlji koja se suočava sa najtežom krizom u modernoj istoriji, sa hiperinflacijom i nedostatkom hrane i lekova.

Predsednik Maduro odbija da primi takvu pomoć, tvrdeći da u njegovoj zemlji nije vanredna situacija i da je to samo izgovor za vojnu invaziju koju predvodi Vašington.

Gvaido tvrdi, sa svoje strane, da će pomoć sigurno ući u zemlju 23. februara.

Oko 2,3 miliona stanovnika Venecuele napustilo je svoju zemlju od 2015. godine, prema UN-u.

Webtribune.rs

Check Also

SRPSKI PATRIJARH O VLASTIMA U CG: „IZDALI SU AMFILOHIJA..“

Patrijarh srpski Porfirije kritikovao je vlast u Crnoj Gori koja je, kako je rekao, izneverila …