Home / TEMA DANA / RAT SE RAZBUKTAVA- POSLEDNJE INFORMACIJE: TURSKA SE OTVORENO UMEŠALA U SUKOB- OBORILA JERMENSKI JURIŠNI SU-25

RAT SE RAZBUKTAVA- POSLEDNJE INFORMACIJE: TURSKA SE OTVORENO UMEŠALA U SUKOB- OBORILA JERMENSKI JURIŠNI SU-25

Za nekoliko sati ratnih dejstava u Karabahu oružane snage Azerbejdžana izgubile su 4 helikoptera, oko 15 bespilotnih letelica, uključujući udarne, 10 tenkova i borbenih vozila pešadije, saopštila je pres-služba Armije odbrane Karabaha.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan pozvao je telefonom predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva povodom eskalacije situacije u Nagorno-Karabahu i obećao mu punu podršku Ankare.

Azerbejdžanska vojska zauzela je nekoliko strateških punktova u Nagorno-Karabahu i uspostavila kontrolu u šest sela, saopštilo je azerbejdžansko Ministarstvo odbrane.

Pres sekretar Ministarstva Anar Ejvazov naveo je tačno o kojim selima se radi.

U Jerevanu, međutim, sumnjaju u to. Predstavnik jermenskog Ministarstva odbrane Arcrun Ovanisjan sa ironijom je prokomentarisao navode o „oslobađanju“ šest sela.

„Šest sela… ma, idite na više – 10 gradova. Niste, dođavola, naučili ni kako se pravi fotopšop grada Fizuli“, rekao je on.

Azerbejdžansko Državno tužilaštvo saopštilo je o 14 ranjenih civila usled zaoštravanja situacije na kontakt liniji u Karabahu.

„Zbog intenzivnog neprijateljskog granatiranja sela Gapanli Terterskog okruga, Čiragli i Orta Gervend Agdamskog okruga, sela Alhanli i Šukurbejli, Fizulinsko okruga, Džodžug Mrdžanli Džebrailskog okruga i nekoliko sela Geranboskog i Daškesanskog okruga, među civilnim stanovništvom ima poginulih i ranjenih. Takođe je naneta značajna materijalna šteta brojnim kućama i civilnim objektima, uništena je i sitna i krupnija stoka i poljoprivredni objekti, uništena su vozila“, saopštila je pres-služba Generalnog tužilaštva.

„Do sada je među civilnim stanovništvom 14 osoba zadobilo povrede različitog stepena i bilo hospitalizovano“, dodaje se u saopštenju.

Azerbejdžanski ministar odbrane Zakir Hasanov izjavio je da azerbejdžanske oružane snage sprovode uspešne kontraofanzivne operacije u Karabahu i, prema njegovim rečima, neprijatelj se „potpuno povlači“.

„Uzimajući u obzir operativne uslove, azerbejdžanska vojska izvodi kontraofanzivu. U drugim pravcima azerbejdžanska vojska izvodi uspešne ofanzivne operacije, a neprijatelj nije toliko jak i potpuno se povlači“, istakao je Hasanov na sastanku Saveta bezbednosti zemlje.

Lavrov odmah reagovao

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov razgovarao je telefonom sa azerbejdžanskim kolegom Džejhunom Bajramovom o drastičnom pogoršanju situacije u Nagorno-Karabahu.

On je tom prilikom izrazio zabrinutost zbog vatre koja je otvorena duž linije razdvajanja, što je za posledicu imalo ljudske žrtve.

„S ruske strane istaknuta je neophodnost što hitnijeg prekida vatre. Navedeno je da će Rusija zajedno sa ostalim kopredsedavajućim Minske grupe OEBS predložiti posredničke napore usmerene na stabilizaciju situacije“, saopštilo je Ministarstvo.

Premijer Jermenije: Eskalacija u Karabahu mogla bi se proširiti van granica regiona

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan obratio se građanima povodom najnovijeg razvoja događaja u Nagorno-Karabahu. On je pozvao međunardne organizacije da iskoriste sve poluge uticaja kako bi zaustavile Tursku od potencijalnog mešanja u sukob. To bi, kako je rekao, definitivno destabilizovalo situaciju u regionu.

„Odlično razumemo da azerbejdžanski režim može da počne sa zločinačkim delovanjem prema granicama Jermenije i pribegne provokacijama što bi izazvalo nestabilnost u celom regionu. Zločinačko ponašanje će dobiti dostojan odgovor“, rekao je Pašinjan.

On je rekao da je to rat koji je objavljen jermenskom narodu, njegovoj slobodi i nezavisnosti.

Pozvao je zemlje kopredsedavajuće Minske grupe OEBS da ne dozovle širenje konflikta i prelivanje izvan regiona.

„Mi smo spremni za taj rat jer smo svesni da mržnja koja se promoviše u Azerbejdžanu protiv Jermena nije mogla da dovede do drugih rezultata, nego do rata“, poručio je Pašinjan.

Azerbejdžan predložio jermenskom garnizonu u Karabahu da položi oružje
Azerbejdžanska strana ponudila je vojnom rukovodstvu jermenskog garnizona u selu Agdere na kontakt liniji u Karabahu da položi oružje i preda se, saopštilo je Ministarstvo odbrane Azerbejdžana.

„Kako u potpunosti ne bismo uništili garnizon jermenskih oružanih snaga smeštenih u selu Agdere, u cilju izbegavanja povećanja ratnih gubitaka, vojna komanda Azerbejdžana predložila je jermenskoj komandi da ne pruža otpor u tom pravcu, položi oružje i preda se“, ističe se u saopštenju.

Takođe se dodaje da komanda azerbejdžanske armije da će se prema ratnim zarobljenicima i civilnim taocima postupati u skladu sa zahtevima Ženevske konvencije i drugim normama međunarodnog prava.

„Ukoliko se pokaže otpor, neutralisaćemo svakog naoružanog čoveka“, ističe se u saopštenju Ministarstva odbrane.

TURSKA SE OTVORENO UMEŠALA U SUKOB

Turska se otvorena umešala u borbe za Karabah. Naravno, na strani muslimanskog i turkojezičnog Azerbejdžana.

Njen lovac F-16 oborio je jermenski jurišni avion Su-25, saopštila je portparolka jermenskog ministra odbrane Šušan Stepanjan.

Navela je da je pilot poginuo.

Turski lovac je uzleteo sa aerodroma azerbejdžanskog grada Gjandža i štitio je azerbejdžanske bombardere i dronove koji su tukli jermenska naselja Vardenis, Mets Masrik i Sotk na teritoriji  Jermenije.

Stepanjan je precizirala da je turski avion bio u dubini od 60 kilometara unutar teritorije Azerbejdžana, na visini od 8,2 hiljade metara.

Visoki zvaničnik Ministarstva odbrane Jermenije Arcrun Ovannisjan izjavio je da Turska „vrši direktnu agresiju na Jermeniju“.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je da je njegova zemlja spremna da podrži Azerbejdžan i za pregovaračkim stolom i na bojnom polju.

Rusija je upozorila da bilo kakve i bilo čije izjave o vojnoj podršci Azerbejdžanu ili Jermeniji „samo dolivaju ulje na vatru sukoba između tih zemalja“.

Azerbejdžan je, inače, objavio da će njegove oružane snage uništiti raketne sisteme Jermenije S-300 ukoliko budu primaknuti teritoriji  Karabaha.

Zvanični Baku kuražno tvrdi da je tokom dva poslednja dana „srušio mit o nepobedivosti jermenske armije“.

Ratna propaganda je ratna propaganda, ali Baku vrlo dobro zna da turski lovac ne bi mogao da nekažnjeno gađa jermenski Su-25 (jurišni avioni ne mogu sami da se brane) da je S-300 bio uz granicu Katabaha.

Konflikt se, u svakom slučaju, zaoštrava i potencijalno internacionalizuje.

Stalni  predstavnik Jermenije pri ODKB Viktor Bijagov izjavio je da Azerbejdžan ugrožava celovitost   i suverenitet njegove zemlje.

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …