Home / TEMA DANA / SVET NA IVICI KATASTROFE: U RAT JERMENIJE I AZERBEJDŽANA UŠLE TURSKA I JEREVAN- RUSIJA TO NE MOŽE GLEDATI MIRNO!

SVET NA IVICI KATASTROFE: U RAT JERMENIJE I AZERBEJDŽANA UŠLE TURSKA I JEREVAN- RUSIJA TO NE MOŽE GLEDATI MIRNO!

Jermenija potpuno stala iza Karabaha – možda će priznati njegovu nezavisnost. Jerevan je optužio Tursku da se meša u tekuća neprijateljstva oko sporne regije Nagorno-Karabah, a Ankara je više puta izrazila podršku svojoj azerbejdžanskoj „braći“.

Štaviše, Erdogan je Jermeniju nazvao „najvećom pretnjom miru i spokoju u regionu“. Rekao je da je cela turska nacija spremna da stane uz Azerbejdžan „svim sredstvima, kao i uvek“.

Ukoliko se sukob ne obustavi u „roku od 24 sata“ u rat će se neminovno umešati i Moskva koja ne može mirno gledati šta se dešava na njenim granicama, niti sme dopustiti da „stvar izmakne kontroli“. To istovremeno znači i reakciju NATO i Zapada, a onda NEK NAM JE BOG U POMOĆI!

Vojni eksperti, ipak, procenjuju da Azerbejdžan trenutno nema snage da osvoji Karabah. Jermenija, koja stoji iza svojih sunarodnika, ipak dopušta mogućnost velikog rata i prenošenje borbi i na njenu državnu teritoriju.

Ministarstvo odbrane u Jerevanu, koje se pozvalo na zamenika ministra odbrane Karabaha Artura Sargsjana, saopštilo je da je 16 jermenskih vojnika ubijeno u današnjim borbama, a da je još 100 ranjeno.

Predsednik Vlade Jermenije Nikol Pašinjan, koji je o razvoju situacije obavestio i Vladimira Putina, posle hitnog zasedanja nacionalnog parlamenta, izjavio je da zvanični Jerevan razmatra mogućnost priznavanja nezavisnosti samoproglašene Republike Nagorno-Karabah.

– Rat velikih razmera na Južnom Kavkazu, na čijem smo pragu, može poprimiti šire razmere i ugroziti i međunarodnu bezbednost – rekao je Pašinjan.

On je poručio i da je „Jermenski narod je spreman za rat, jer je uvek bio svestan da se armenofobija, neprijateljstvo i mržnja podstiču u Azerbejdžanu i da ne mogu ni dovesti do drugih rezultata…“

– Jermenija je garant bezbednosti i nezavisnosti Arcaha (samoimenovanje Karabaha). Jermenija će svim potencijalom svog stanovništva i državnog sistema zaštititi granice otadžbine – poručio je on.

Portparol armije Karabaha Suren Sarumjan demantovao je, u međuvremenu, tvrdnje iz Bakua da su azerbejdžanske oružane snage opkolile karabahski garnizon Martakert i navodno mu ponudile da se preda:

– To su apsolutne dezinformacije.

S druge strane, predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev odobrio je uvođenje vanrednog i ratnog stanja u više gradova i regiona. Takođe i uvođenje policijskog časa u trajanju od 21:00 do 6:00.

Jerevan je pozvao Tursku da se ne meša u tekuća neprijateljstva oko sporne regije Nagorno-Karabah, upozoravajući da bi se sukob mogao preliti preko regionalnih granica. Ankara je ranije obećala „punu podršku“ Azerbejdžanu.

– Tursko agresivno ponašanje ozbiljan je razlog za zabrinutost – rekao je jermenski premijer Nikol Pašinjan u televizijskom obraćanju naciji.

Podsetimo, turski predsednik Redžep Taip Erdogan ranije je rekao da Azerbejdžan, koji je umešan u teške granične borbe zbog spornog Nagorno-Karabaha, „nije sam“ u sukobu.

Turska je više puta izrazila podršku svojoj azerbejdžanskoj „braći“. Erdogan je Jermeniju nazvao „najvećom pretnjom miru i spokoju u regionu“. Rekao je da je cela turska nacija spremna da stane uz Azerbejdžan „svim sredstvima, kao i uvek“. Nije precizirao koja bi „sredstva“ mogla biti dostupna Azerbejdžanu. Turski zvaničnici nižeg nivoa takođe su podelili njegov stav.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izrazio je ozbiljnu zabrinutost zbog nastavka borbenih dejstava velikih razmera na liniji dodira i o informacijama o poginulim i ranjenim. Naglašena je potreba za što skorijim prekidom vatre.

Takođe se dodaje da će „Rusija, zajedno sa ostalim kopredsednicima Minske grupe OEBS-a, nastaviti da preduzima napore na posredovanju usmerene na stabilizaciju situacije“.

Moskovski vojni ekspert Viktor Murahovski smatra da je Baku možda želeo da prodemonstrira svoju vojnu moć nakon završenih manevara Kavkaz-2020, tokom kojih je Jermenija još jednom demonstrirala vojni savez sa Rusijom.

– U ovom sukobu ne može biti jasnog pobednika.Taktički uspeh je moguć, ali da bi Azerbejdžan zauzeo ceo Karabah, morao bi da mobiliše polovinu svoje vojske – dva ili tri armijska korpusa i vazduhoplovstvo u punom kapacitetu, a on za to nije spreman.

Neprijateljstva između Jermenije i Azerbejdžana izbila su duž granice Nagorno-Karabaha ranije danas, uključujući artiljerijska granatiranja, tenkovske borbe i avijaciju. Obe strane prijavile su civilne žrtve i saopštile da su jedna drugoj nanele gubitke. Jermenija je proglasila ratno stanje i opštu mobilizaciju, kao što je to učinio i Nagorno-Karabah, većinski naseljen Jermenima.

Pogledajte video:

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …