Home / TEMA DANA / Rešetnjikov: „Ukrajina čekaju teške godine, a ovo će dogoditi u naredne dve..!“

Rešetnjikov: „Ukrajina čekaju teške godine, a ovo će dogoditi u naredne dve..!“

Ukrajina pod sadašnjim rukovodstvom i pri ovom državnom kursu čekaju teške godine u kojima ona može izgbutiti nove teritorije – ocenio je u Simferopolju direktor Ruskog instituta za strateška istraživanja Leonid Rešetnjikov.

Leonid-Resetnikov

On u glavnom gradu Krima učestvuje u radu međunarodne konferencije „Krim i Rusija. Politika Zapada: nade na mir ili neizbežnost konflikta”.

Nastupivši u simferopoljskom pres-centru „Rusija danas”, ukazao je da situacija sa smenom vlasti u kursom politike u Ukrajini umnogome podseća na ono što se zbivalo sa nemačkom uoći Drugog svetskog rata kada je „veliki nemački narod za samo 10-12 godina sišao s uma”.

„Ukrajina, podvukao je Rešetnjikov, ima samo jednu šansu. Da se pred celim svetom pokaje i zatraži oproštaj. Samo, to je nerealno, pa ne isključujem da će se od nje – tokom narednih najviše dve godine – odvojiti ne samo Donbas nego i druge oblasti. Neke će ići na zbližavanje sa Rusijom, neke na zbližavanje sa Poljskom, a možda i sa Mađarskom. Da, Ukrajinu čekaju zaista teške godine”.

On je naglasio da su mnoge zemlje pod velikim pritiskom SAD da njihovi lideri ne idu u Moskvu na Paradu Pobede 9. maja:

„Naš institut – otkrio je – ima dobre odnose sa politikolozima i političarima u Južnoj Koreji. Pre mesec dana su nam priznali: „Veoma želimo da naša predsednica u maju bude Moskvi, ali ne možete ni da zamislite kakav pritisak na nas vrše Amerikanci!”. Imajte na umu da SAD  u Južnoj Koreji i dalje drže 23.000 vojnika”.

Rešetnjikov je istakao da Amerikanci za iznuđivanje neodlaska u Moskvu  koriste i kompromitujuće „materijale”

Koje su skupili o liderima drugih zemalja, a i poluge ekonomskog pritiska. Dodao je da Vašington pritisak vrši i na rukovodstvo Srbije.

Mlađan Đorđević

Ovo je u Simferopolju, za vreme istog nastupa pred novinarima, potvrdio i Mlađan Đorđević, predsednik Naše Srbije.

„Čim je predsednik Srbije, Tomislav Nikolić, saopštio da će prisustvovati paradi u Moskvi – Evropska unija mu je poručila da to ne treba da čini. Uradila je to istog dana!”

Rešetnjikov je – ponovo uzevši reč – izneo lično uverenje da Rusija ne bi trebalo da sve zemlje poziva na Paradu Velike Pobede:

„Treba imati na umu da nije samo Nemačka napala SSSR. To je bio napad cele Evrope. U njemu su učestvovale i Francuska, i Belgija, i Mađarska, i Rumunija, da dalje ne nabrajam. Na Paradu ne treba zvati nikoga osim predstavnika zemalja koje su se borile zajedno sa nama. Uostalom, nejasno je i čiji su potomci oni  koji nam poslednjih dana govore da neće doći u Moskvu”.

Đorđević je krimskim novinarima rekao da bi u Srbiji mnogi voleli da Rusija ponovo ima cara i ponovio da SAD vrše pritisak na rukovodstvo Srbije da prekine saradnju sa Rusijom i da se priključi zapadnim sankcijama protiv nje:

„Srbija je već prošl iskušenja povezana sa pritiskom Zapada. Taj pritisak traje i dalje i sračunat je na to da se Beograd priključi antiruskim sankcijama. Daće Bog da se to nikada ne dogodi”.

Đorđević je posebno govorio o Krimu u Kosovu i Metohiji:

„Krim je organizovao referendum na najvišem nivou, a na Kosovu nikakvog referenduma nije bilo. Mi u Srbiji smo sa radošću dočekali oslobođenje Krima i njegovo prisajedinjenje Rusiji. To nam daje nadu da će se i Kosovo nekada vratiti u sastav Srbije”.

(Fakti)

 

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …