Home / TEMA DANA / Rusi gase rublju i stvaraju novu valutu da bi nadjačali dolar?!

Rusi gase rublju i stvaraju novu valutu da bi nadjačali dolar?!

Poslanik Državne dume RF, Anatolij Viborni, inače član stranke „Jedinstvena Rusija“, pokrenuo je diskusiju u Donjem domu Državne dume sa idejom donošenja zakona kojim bi se ukinula rublja i zamenila drugom valutom koja bi nadjačala dolar na globalnom tržištu.

Vladimir Putin

Viborni kaže da „manipulacije kojima SAD jača svoju valutu su put koji nigde ne vodi“, te da se mora investirati u stvaranje nove valute koja bi bila alternativa dolaru.

On je napomenuo da ne isključuje da rublja može postati jedna takva alternativna valuta američkom dolaru, ali da je realnije da takva valuta bude stvorena u okviru Evroazijskog ekonomskog saveza ili eventualno nekog drugog bloka kao što je BRIKS.

Već se vode razgovori u okviru Evroazijskog ekonomskog saveza na temu kreiranja nove valute, kaže Viborni.

„Institucije BRIKS, ŠOS i EES su danas ubrzano razvijaju. Sutra-prekosutra je sasvim moguće da se pojavi i zvanična inicijativa koja bi bila podržana od strane svih zemalja članica evroazijskog bloka i tako da se kreira nova valuta koja će biti alternativa američkom dolaru“, objašnjava Viborni svoje gledište.

Niz medija u Rusiji je objavio saznanja da se u Državnoj dumi vode ozbiljne diskusije o gašenju rublje i stvaranju nove valute, te da određene poslaničke grupe spremaju zakone tog tipa, a istup Vibornija pred poslanike i u javnost sa idejom takvog zakona je dodatno potvrdio ove medijske špekulacije i saznanja.

Ekonomski analitičari širom sveta su složni u tome da je stvaranje Razvojne banke od strane članica bloka BRIKS udar na američki dolar i prvi korak ka eliminisanju američkog dolara kao dominantne globalne valute.

(Pravda)

Check Also

ZAOKRET NA KOJI MOSKVA NIJE RAČUNALA: ENERGETSKA KATASTROFA U EVROPI POGODIĆE I SAMU RUSIJU!

U Evropskoj uniji vlada prava panika: cene gasa i struje rastu, razgovara se o stvaranju …