Home / TEMA DANA / „Rusija će braniti Srpsku!“

„Rusija će braniti Srpsku!“

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je danas da će Ruska Federacija na svim budućim sastancima, na svim mestima, kada bude na dnevnom redu BiH, uvažavati i braniti stav Republike Srpske, te da taj vid saradnje treba čuvati i jačati u narednom periodu.

dodik 2

Dodik je naglasio da je predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin dao apsolutnu podršku svim projektima i saradnji koju imaju Srpska i Rusija, a posebno projektu „Južni tok“.

„Ovo je bila jedna od najuspešnijih poseta, a bilo kakve spekulacije koje su mogle da se čuju apsolutno su beznačajne, imajući u vidu značaj posete koji se ogledao u činjenici da smo razgovarali o svim važnim pitanjima i za Rusku Federaciju i Srpsku, a posebno pitanjima strateškog razvoja“, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je dodao da su na sastanku sa Putinom nastavljeni razgovori i oko ruske finansijske podrške Srpskoj, te da je jasno rečeno da je Vlada Ruske Federacije u budžetu predvidela stavku za kreditno zaduženje i podršku Srpskoj i da je odluka upućena u parlament, nakon čega će posredstvom jedne banke kredit biti plasiran Srpskoj.

Predsjednik Srpske je dodao da je iznos kredita između 500 i 700 miliona evra, a da se vjeruje da će kredit biti maksimalizovan.

On je dodao da Srpskoj ne treba podrška Rusije za njene hirove, nego ono što je realno – provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma u izvornom obliku.

Dodik je podsetio i da se Ruska Federacija konstantno zalaže za ukidanje funkcije visokog predstavnika, što je jasno rekao i ministar inostranih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov.

On je naveo da je na sastanku sa Putinom bilo riječi i o političkoj situaciji u regionu, ali i u Ukrajini, te saradnji Rusije i Srpske u oblasti kulture, zdravstva, obrazovanja…

„U okviru kulturne saradnje, u Srpskoj će biti postavljena izložba o carskoj porodici Romanov, koju je u Rusiji vidjelo nekoliko miliona ljudi“, rekao je Dodik.

On je naglasio da je sastanak sa predsjednikom Putinom bio zvanični sastanak koji je ranije dogovoren i koji je održan u Kremlju, a drugi po redu ove godine.

„Ovaj susret je sastanak kontinuiteta na koji nije išla partija, nego državni funkcioneri Srpske. Tako smo razgovarali isključivo o državnim pitanjima. To što sastanak pada u vreme predizborne kampanje nama je bilo dodatno opterećenje, jer smo morali da kampanju na terenu na kratak period zadržimo“, rekao je Dodik i dodao da će verovatno biti potrebni i dodatni sastanci u Rusiji.

On je dodao da je, bez obzira što je u Moskvu išla delegacija Srpske, a ne SNSD-a, i bez obzira na zlurade komentare, ponosan na to što predsjednik Putin smatra SNSD važnom političkom strukturom.

Dodik je napomenuo da su se on i premijer Srpske Željka Cvijanović sinoć vratili iz Moskve, te da je veoma zahvalan Rusiji i njenom predsjedniku, kao i da je zadovoljan zbog svega što je dogovoreno.

Osim Dodika, o poseti Ruskoj Federaciji, te sastanku sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom, na danas održanoj konferenciji za novinare u Banjaluci govorila je i predsednik Vlade Srpske Željka Cvijanović.

(Kurir)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …