Home / TEMA DANA / RUSIJA DEMONSTRACIJOM MOĆI POLJULJALA STRATEŠKU RAVNOTEŽU SVETA- ZAPAD I NATO U KONFUZIJI: Kakva oružja Rusi posle Sirije čuvaju u rezervi kao iznenađenje! (VIDEO)

RUSIJA DEMONSTRACIJOM MOĆI POLJULJALA STRATEŠKU RAVNOTEŽU SVETA- ZAPAD I NATO U KONFUZIJI: Kakva oružja Rusi posle Sirije čuvaju u rezervi kao iznenađenje! (VIDEO)

Ruska vojna intervencija u Siriji, koja se prvobitno smatrala rizičnom opkladom Moskve protiv džihadista, pretvorila se u demonstraciju moći koja je poljuljala stratešku ravnotežu sveta.

rusija- putin- vojska- komanda

Misija izolovanja i uništavanja oružanih grupa, koje određene zemlje naoružavaju uprkos tome što se slanjem opreme džihadistima direktno krši rezolucija Saveta bezbednosti, potpuno je oslepela zapadne aktere i njihove saveznike.

Pentagon je sada podeljen između onih koji teže minimizaciji činjenica uz pronalaženje slabosti u ruskom sistemu i onih koji, sasvim suprotno, smatraju da su SAD izgubile svoju superiornost kada je u pitanju konvencionalno ratovanje i da će biti potrebne godine dok je ponovo ne povrate.

Setite se 2008. godine, kada su ruske snage u Južnoj Osetiji suzbile napad Gruzije, pokazujući čitavom svetu jačinu svoje opreme. Pre samo 10 dana, bivši sekretar odbrane SAD, Robert Gejts i bivša savetnica Nacionalne bezbednosti, Kondoliza Rajs, opisali su rusku vojsku kao „drugorazrednu“.

Kako je zapravo Ruska federacija uspela ponovo da izgradi svoju odbrambenu industriju i da dizajnira i proizvede visoko-tehnološko oružje bez ometanja Pentagona? Da li su Rusi iskoristili svo novo oružje u Siriji ili čuvaju neka iznenađenja u rezervi?

Zbunjenost u Vašingtonu je toliko velika da je Bela kuća otkazala zvaničnu posetu premijera Dmitrija Medvedeva i ruske delegacije. Ova odluka je doneta nakon što je ista ta delegacija posetila Tursku. Zapravo i nema neke svrhe da se raspravlja o delovanju u Siriji pošto Pentagon nije ni svestan toga šta se tamo dešava.

Ipak, neokonzervativci i dalje pokušavaju da napakoste tako što zahtevaju rebalans vojnog budžeta i tako što su zaustavili povlačenje vojske iz Avganistana.

Tako su, što je najčudnije, i Atlantisti počeli da uviđaju da vojna moć SAD bledi u odnosu na Rusiju i da ne postoji opasnost od ruskog imperijalizma. Rusija želi samo da spase sirijski narod, predlažući ostalim državama da sarađuju sa njom, dok SAD nameću svoje ekonomske sisteme i uništavaju države.

Sistem generalizovanog ometanja

Zahvaljujući incidentu sa američkim brodom USS Donald Cook u Crnom moru 12. aprila 2014. godine, saznali smo da ruske vazdušne snage poseduju oružje za ometanje svih radara, svih kontrolnih kola i sistema za prenos informacija.

Rusija je na samom početku postavljanja vojske u Latakiju instalirala centar za ometanje u Hmejmimu, severno od Latakije. Zatim je došlo do sličnog incidenta, ali ovaj put u turskoj bazi Inčirlik.

Moderno konvencionalno ratovanje se zasniva na „C4I“, što je akronim od engleskih termina „Komanda“, „Kontrola“, „Komunikacije“, „Kompjuteri“ i „Informacije“.

Sateliti, avioni, dronovi, brodovi i podmornice, tenkovi, pa i sami vojnici su povezani međusobno na sistem komunikacija koji omogućava glavnim komandantima da efikasnije nadgledaju borbe. Upravo taj sistem NATO-a se trenutno ometa u Siriji i delu Turske.

Prema rečima rumunskog stručnjaka, Valentina Vasileskua, Rusija je instalirala nekoliko sistema Krasuha-4, opremila avione SAP-518/SPS-171 opremom za ometanje i helikoptere Ričag-AV sistemom, dok u Mediteranu koristi špijunski brod Prijazovje (ili Project 864 Vishnya po NATO terminologiji).

Čini se da je Rusija pristala na to da ne remeti izraelske komunikacije, što znači da se sistemi za ometanje neće postavljati na jugu Sirije.

Ruski avioni su uspeli da upadnu u turski avio-prostor nekoliko puta, a to su verovatno učinili kako bi ispitali efikasnost svoje opreme za ometanje i osmotrili kakve su instalacije dostupne džihadistima u Turskoj.

Krstareći projektili visokih performansi

Rusija je upotrebila neko novo oružje poput nevidljivih krstarećih projektila 3M-14T Kaliber-NK. Ona ih je ispalila sa svoje flote u Kaspijskom moru, a projektili su uništili 11 meta udaljenih 1.500 kilometara u oblasti koja se ne ometa, kako bi NATO mogao da se uveri u njihove performanse.

Ovi projektili su preleteli iranski i irački vazdušni prostor na visini između 50 i 100 metara, zavisno od terena, i proleteli na samo 4 kilometra od američkog drona. Nijedan od njih se nije izgubio.

Ako se uzme u obzir da ovi projektili mogu biti ispaljeni sa podmornica bilo gde u okeanu i da mogu da nose nuklearne bojeve glave, Rusi su dokazali da su njihovi projektili prilično moćni.

Naravno, u slučaju nuklearnog sukoba, Ruska federacija i SAD bi se u potpunosti međusobno uništile, ali u slučaju konvencionalnog rata, Rusija je pobednik.

Trenutno samo Rusi i Sirijci mogu da procene šta se dešava na kopnu u Siriji. Sve druge vojne informacije su neosnovane, a Moskva i Damask nameravaju da iskoriste ovu situaciju najbolje što mogu, te sprovode svoje operacije u tajnosti.

Prema zvaničnim prepiskama izvesnih oficira, smatra se da je ubijeno najmanje 5.000 džihadista, uključujući i lidere grupa Arar el Šam, Al Kaida i Islamska država. Najmanje 10.000 plaćenika je pobeglo u Tursku, Irak i Jordan. Sirijska vojska i Hezbolah su zauzeli izvesne oblasti bez pomoći iranske vojske.

Kampanja bombardovanja bi trebalo da bude gotova do pravoslavnog Božića, a jedino se ne zna da li će Rusija onda dobiti odobrenje da se pozabavi džihadistima koji su pobegli u Tursku, Irak i Jordan.


Thierry Meyssan (Voltairenet.org)

(Webtribune.rs)

Check Also

DA LI JE OVO SAMO UVOD?! ČITAVO SELO U SRBIJI SE IZMEŠTA ZBOG RUDNIKA! VLADA SRBIJE: „NAŠI STRATEŠKI PARTNERI SU TO HTELI“

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović posetila je Zaječar, gde je organizovan prijem građana. Ona …