Home / U FOKUSU / E OVO JE SADA VEĆ OZBILJNA STVAR: Rusi u Siriju dopremili oružje za obaranje NATO aviona! AMERIČKI VOJNI ANALITIČARI: Ovo je ekstremno opasan potez!

E OVO JE SADA VEĆ OZBILJNA STVAR: Rusi u Siriju dopremili oružje za obaranje NATO aviona! AMERIČKI VOJNI ANALITIČARI: Ovo je ekstremno opasan potez!

Ruski napredni PVO sistemi (SAMS) su dopremljeni u Siriju s ciljem borbe protiv Islamske države, što je izazvalo zabrinutost bivšeg šefa britanske mornarice.

500

Admiral Alan Vilijam Džon Vest, penzionisani viši oficir Kraljevske mornarice, opisao je pozicioniranje ovih sistema u srce sirijske teritorije kao „ekstremno opasan“ potez.

Sofisticirani SAMS-ovi su u mogućnosti da obore letelice na visini od 20.000 metara. Pošto ISIS ne predstavlja pretnju po Ruse u vazduhu, logično je zaključiti da su ovi PVO sistemi namenjeni za obaranje NATO aviona.

Bivši šef mornarice Vest rekao je da je prisustvo ovakvog oružja u oblasti „visoko rizično“.

On je rekao: „To su PVO projektili najnovije vrste i veoma su sposobni. ISIS ne poseduje nijedan avion, a sigurno je da Rusija neće obarati avione sirijske vlade, tako da se nameće pitanje koja je njihova svrha? Da li oni nameravaju da obore avione koalicije ili očekuju da će ih napasti avioni koalicije? To je zaista zabrinjavajuće.

Oni će reći da je to deo paketa, ali ja mislim da je to veoma opasna strategija. Ako želite da budete sposobni za nešto, to znači da očekujete da ćete u jednom trenutku imati priliku da svoju sposobnost i primenite“.

Pojavile su se vesti da je Rusija poslala ovakve sisteme u Siriju u septembru.

Početkom ove nedelje su se pojavili prvi znaci da bi Rusija mogla da se okrene protiv koalicije, kada je Turska rekla da je jedan ruski borac imao na nišanu jedan turski avion.

500

Vest, koji je bio podsekretar države u Houm ofisu u vladi Gordona Brauna, rekao je da je već dovoljno opasno što ima više aviona na nebu iznad ratne zone.

On je naveo da će putnički avioni sada morati u potpunosti da izbegavaju ovu oblast zbog uvođenja protivvazdušnih sistema.

Stručnjaci za avijaciju Evropske unije su već identifikovali moguće rizike, među koje spadaju i rakete koje se ispaljuju iz Kaspijskog mora sa ruskih ratnih brodova, a strah za komercijalne letove jača pošto je nedavno objavljen izveštaj holandskih istražitelja o uzroku pada leta MH17.

(Webtribune.rs)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …