Home / TEMA DANA / RUSIJA, KINA, IRAN I VENECUELA POVUKLI POTEZ KOJI ĆE UBITI DOLAR- POČEO KONAČNI OBRAČUN!

RUSIJA, KINA, IRAN I VENECUELA POVUKLI POTEZ KOJI ĆE UBITI DOLAR- POČEO KONAČNI OBRAČUN!

Američki geopolitički protivnici, Rusija, Kina, Iran i Venecuela razvijaju zajedničku kripto-valutukako bi parirali finansijskoj kontroli SAD, pokazuje novi izveštaj Američke fondacije za odbranu demokratija (FDD).

Kako se navodi, američki protivnici primenjuju blokčejn kako bi izbegli sankcije i suprotstavili finansijskoj moći SAD-a, prenosi RT.

Prema FDD-u, sa povećanjem regulacije kripto-valuta širom sveta, u toku su napori za izgradnju novih sistema za transakcije koje su van konvencionalne bankarske infrastrukture.

Vlade u Rusiji, Kini, Iranu i Venecueli eksperimentišu sa tehnologijom koja podupire kripto -tržište, navodi se u izveštaju. Oni daju prioritet tehnologiji blokčejn kao „ključnu komponentu njihovih napora da se suprotstave finansijskoj moći SAD-a“.

– Rusija, Iran i Venecuela pokrenuli su eksperimente sa tehnologijom blokčejna koji njihovi lideri crtaju kao instrumente za ublažavanje finansijske moći SAD-a i povećanje otpornosti sankcija. Kina je takođe oprezna zbog finansijske moći SAD i sveprisutne pretnje sankcijama protiv kineskih zvaničnika – navodi se u studiji.

Napori četiri nacije idu dalje od samo smanjenja uticaja sankcija, navodi se u izveštaju, koji kaže da oni „nastoje da smanje moć jednostranih i multilateralnih sankcija razvojem alternativnih platnih sistema za globalnu trgovinu.

– Tehnologija je stvorila potencijalni put ka alternativnim sistemima za prenos finansijske vrednosti izvan kontrole SAD-a. Oni zamišljaju svet u kojem im tehnologija kripto valute pomaže da zasenjuju američku finansijsku moć, na mnogo gori na način nego na koji je dolar jednom pomračio britansku funtu –

(Telegraf Biznis)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …