Home / TEMA DANA / RUSIJA, KINA, IRAN I VENECUELA POVUKLI POTEZ KOJI ĆE UBITI DOLAR- POČEO KONAČNI OBRAČUN!

RUSIJA, KINA, IRAN I VENECUELA POVUKLI POTEZ KOJI ĆE UBITI DOLAR- POČEO KONAČNI OBRAČUN!

Američki geopolitički protivnici, Rusija, Kina, Iran i Venecuela razvijaju zajedničku kripto-valutukako bi parirali finansijskoj kontroli SAD, pokazuje novi izveštaj Američke fondacije za odbranu demokratija (FDD).

Kako se navodi, američki protivnici primenjuju blokčejn kako bi izbegli sankcije i suprotstavili finansijskoj moći SAD-a, prenosi RT.

Prema FDD-u, sa povećanjem regulacije kripto-valuta širom sveta, u toku su napori za izgradnju novih sistema za transakcije koje su van konvencionalne bankarske infrastrukture.

Vlade u Rusiji, Kini, Iranu i Venecueli eksperimentišu sa tehnologijom koja podupire kripto -tržište, navodi se u izveštaju. Oni daju prioritet tehnologiji blokčejn kao „ključnu komponentu njihovih napora da se suprotstave finansijskoj moći SAD-a“.

– Rusija, Iran i Venecuela pokrenuli su eksperimente sa tehnologijom blokčejna koji njihovi lideri crtaju kao instrumente za ublažavanje finansijske moći SAD-a i povećanje otpornosti sankcija. Kina je takođe oprezna zbog finansijske moći SAD i sveprisutne pretnje sankcijama protiv kineskih zvaničnika – navodi se u studiji.

Napori četiri nacije idu dalje od samo smanjenja uticaja sankcija, navodi se u izveštaju, koji kaže da oni „nastoje da smanje moć jednostranih i multilateralnih sankcija razvojem alternativnih platnih sistema za globalnu trgovinu.

– Tehnologija je stvorila potencijalni put ka alternativnim sistemima za prenos finansijske vrednosti izvan kontrole SAD-a. Oni zamišljaju svet u kojem im tehnologija kripto valute pomaže da zasenjuju američku finansijsku moć, na mnogo gori na način nego na koji je dolar jednom pomračio britansku funtu –

(Telegraf Biznis)

Check Also

LEGIJA U INTERVJUU: „PERIŠIĆ SE PRODAO ZA KILO JAGNJETINE, DRAŽE MI JE DA BUDEM UBICA, NEGO IZDAJNIK SVOG NARODA“

Milorad Ulemek, koji je osuđen na višegodišnju robiju zbog ubistva premijera Zorana Đinđića, udario je …