Home / TEMA DANA / STRUČNJAK OTKRIVA: EVO ZAŠTO FRANCUSKA PREUZIMA SRBIJU! AMERIKA I RUSIJA PADAJU U DRUGI PLAN

STRUČNJAK OTKRIVA: EVO ZAŠTO FRANCUSKA PREUZIMA SRBIJU! AMERIKA I RUSIJA PADAJU U DRUGI PLAN

Francuska ima veliki interes da investira u Srbiji kako ne bi izgubila trku sa Kinom, smatra francuski geopolitički stručnjak specijalizovan za Balkan Aleksis Trud, koji navodi da je za Srbiju 2028. godina zacrtana kao najraniji datum ulaska u EU.

-Zvanična Srbija gaji velike nade o ulasku u Evropsku uniju, što se svaki put odlaže. U ovom trenutku, fiksiran datum je 2028, ništa pre toga. Zemlja vodi jake pregovore, korak po korak o tehničkim poglavljima, ali nijedan srpski zvaničnik neće moći da na kraju pregovora prihvati gubitak južne provincije Kosova, što je predviđeno pregovorima – rekao je on za Frans info.

Na pitanje šta blokira evropski pur Srbije, francuski geopolitički stručnjak kaže da se EU vodi „prevaziđenom analizom“ iz 90-ih godina prošlog veka o, kako je naveo, zaštiti prava „albanske manjine na Kosovu“.

-Ono što Evropska unija ne vidi je da su odlaganjem rokova, Rusija, Kina i Turska napravile “kambek“ i da su vrlo prisutne u Beogradu. Ukoliko EU, a posebno jedna od njenih najvećih predstavnica Francuska, ne ubace u veću brzinu, Srbiju bi Istok mogao da proguta. Kada sam to govorio još pre nekoliko godina, svi su mi se smejali – kaže Trud.

On ocenjuje i da je Francuska shvatila da će, ukoliko ne ubrza proces investiranja u Stbiju, izgubiti tu trku sa Istokom.

-Francuzima je, dakle, i te kako u interesu da investiraju u tu zemlju u kojoj su već prisutni sa svojim kompanijama – smatra Trud.

(Tanjug)

Check Also

KOMADANjE BIH I STVARANjE VELIKE ALBANIJE: ŠTA SE KRIJE IZA JANŠINOG „NON-PEJPERA“

U nezvaničnom diplomatskom dokumentu, takozvanom „non-pejperu“, koji je podigao prašinu u regionu, navedene su ideje …