Home / TEMA DANA / RUSIJA VRŠI POSLEDNJE PRIPREME PRED UDAR: OČEKUJE SE NAPAD I ISECANJE SA GLOBALNOG INTERNETA

RUSIJA VRŠI POSLEDNJE PRIPREME PRED UDAR: OČEKUJE SE NAPAD I ISECANJE SA GLOBALNOG INTERNETA

Ima razloga da se misli da Rusiju pokušavaju da iseku sa globalne infrastrukture interneta, jer se zemlja već suočava sa sankcijama i pretnjama američkih trgovinskih struktura koje su nezakonite sa stanovišta međunarodnog prava, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Američke sankcije su usmerene protiv nas, suočeni smo sa pretnjama od strane međunarodnih trgovinskih i industrijskih organizacija. Ili bolje rečeno, od američkih komercijalnih struktura, a ne međunarodnih. Sa stanovišta međunarodnog prava, njihove akcije se mogu nazvati nezakonitim“, rekao je Peskov.

On je pomenuo i potencijalne rizike povezane sa upotrebom međunarodnih platnih sistema i trgovinski rat koji se sada odvija između Sjedinjenih Američkih Država i kineskih proizvođača telekomunikacijske opreme.

Govoreći o zakonu o suverenom internetu, Peskov je ocenio da u uslovima kada pojedine zemlje mogu da ugrožavaju međunarodno pravo, Rusija je obavezna da preduzme mere predostrožnosti, mora da bude samodovoljna i nezavisna, između ostalog i u oblasti interneta.

Kao ilustraciju takvih nezakonitih radnji on je predložio da se pogleda ono što se danas dešava sa Iranom i Kinom i što je nedavno učinjeno u odnosu na Rusiju.

„I mi shvatamo da moramo biti samodovoljni, nezavisni na svim frontovima. To se odnosi i na internet. To je globalna informaciona sredina, ali, nažalost, živimo u svetu u kojem pojedine zemlje mogu da ugrožavaju međunarodno pravo. U obavezi smo da preduzmemo mere predostrožnosti”, zaključio je predstavnik Kremlja.

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je 1. maja zakon usmeren na zaštitu održivog rada interneta u Rusiji u slučaju pretnje njegovom funkcionisanju iz inostranstva.

Check Also

DA LI JE OVO SAMO UVOD?! ČITAVO SELO U SRBIJI SE IZMEŠTA ZBOG RUDNIKA! VLADA SRBIJE: „NAŠI STRATEŠKI PARTNERI SU TO HTELI“

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović posetila je Zaječar, gde je organizovan prijem građana. Ona …