Home / TEMA DANA / RUSKA OSVETA: Počinju naše sankcije Americi, ciljamo mete koje ćemo slomiti..

RUSKA OSVETA: Počinju naše sankcije Americi, ciljamo mete koje ćemo slomiti..

Šef ruskog senata Valentina Matvienko je iznela nekoliko izjava o aktuelnim trendovima u američko-ruskim odnosima, posebno u vezi sa nametnutim američkim sankcijama i ruskim predstojećim kontramerama.

Prema rečima Matvienkove, nastavak nametanja sanckija Rusiji i odgovarajuće kontra-sankcije iz Moskve će imati negativan uticaj na mnoge ekonomske sektore Severne Amerike.

“Iskustvo je pokazalo da su mere odgovora uglavnom najefektivnije i najefikasnije zbog efekta bumeranga. Zakon o kontramerama protiv SAD, koji će uskoro stupiti na snagu (…), nesumnjivo će imati negativne posledice koje će uticati na američke kompanije, kao i na nekoliko američkih ekonomskih oblasti,“ istakla je Valentina Matvienko.

Međutim, senatorka je naglasila da sankcije neće oštetiti područja koja bi nanela štetu ruskim građanima: pre svega, zakon ne ograničava uvoz američkih lekova i medicinske opreme.

Valentina Matvienko je istakla da ako zapadne zemlje u potpunosti odbace nelegitimnu politiku sankcija prema Rusiji, onda će Moskva uzajamno otkazati svoje kontra-sankcije.

“Neefikasnost i beznadežna priroda politike koju SAD sprovode je veoma očigledna njihovim saveznicima, što ih čini nezadovoljnim, naročito u sferi poslovanja. Verujemo da će zdrav razum u zapadnim zemljama konačno prevladati,“ rekla je ona.

“Postoji samo jedan izlaz, a to je otkazivanje sankcija zapadne politike protiv Rusije. Ovo je nelegitimna politika, i u slučaju njenog odbacivanja ćemo otkazati kontramere,“ naglasila je Valentina Matvienko.

Predlog zakona, koji je predstavila grupa poslanika predsednik Dume, daje ruskoj vladi, na osnovu prava predsednika, pravo da uvede kontramere kao odgovor na neprijateljske radnje od strane SAD i drugih zemalja protiv Rusije. Pored toga, predlog zakona uspostavlja krivičnu odgovornost za poštovanje zapadnih sankcija na ruskoj teritoriji.

Webtribune.rs

Check Also

UDARNA VEST: NIJE HAMAS TRAŽIO OBUSTAVU RATA NEGO IZRAEL- ŠOK RAZLOZI

Izraelski mediji prenose da je Tel Aviv molio SAD da posreduju u prekidu vatre tokom …