Home / TEMA DANA / Ruska vojska dobija novo oružje, ako ga Putin pošalje u Siriju– Ameri mogu da krenu da pakuju kofere odmah! (VIDEO)

Ruska vojska dobija novo oružje, ako ga Putin pošalje u Siriju– Ameri mogu da krenu da pakuju kofere odmah! (VIDEO)

Vlasti Velike Britanije prate izradu hiperzvučnih sredstva u Rusiji, izjavio je predstavnik Ratne mornarice Pol Berk i naglasio da Britanija ne bi mogla da stvori „ništa slično“.

laser- oružje

„Naravno, mi pratimo to što radi Rusija“, rekao je Berk koji se bavi u resoru pitanjima upotrebe nuklearnog oružja, na marginama simpozijuma Strateške komande oružanih snaga SAD u Nebraski.

„Velika Britanija nije mogla da uradi ništa slično. Mi ne bismo mogli samo da izradimo sistem takve vrste“, dodao je on.

Pri tome, Berk je naglasio da upotreba ovakvog hiperzvučnog oružja treba da se reguliše međunarodnim zakonima.

U julu je predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao ukaz o osnovama geopolitike u oblasti vojno-pomorske delatnosti do 2030. godine. Kako sledi iz dokumenta, hiperzvučne rakete i robotizovani kompleksi različne namene će stizati u ratnu flotu Rusije nakon 2025. godine.

Ranije je zamenik ministra odbrane Jurij Borisov saopštio da Rusija namerava da u periodu 2020-2025. godine dobije niz hiperzvočnih „avijacionih sredstava pogađanja“.

Ruska armija dobija protivhelikopterske mine

„Ona funkcioniše nezavisno od klimatskih uslova i okruženja, tako da može zaštititi i pomorske i kopnene puteve”, rekao je za „Rusku reč” konstruktor Vladimir Nijazov, izvršni direktor korporacije „GkNIPAS”.

Mine se postavljaju na zemlju, tako da vojnici ne gube vreme za njihovo ukopavanje. Svaka mina sadrži 12 eksplozivnih punjenja koja se aktiviraju kada se neprijateljski helikopter pojavi u radijusu od 100 metara.

„Te mine imaju akustički sistem koji prepoznaje zvuk lopatica helikopterskog rotora. Kada helikopter uleti u određeni prostor mina se inicira i ispaljuje uvis 12 eksplozivnih punjenja koja brzinom od 2-3 kilometra u sekundi probijaju sve što im se nađe na putu”, dodao je Nijazov.

On je objasnio da se mine aktiviraju samo kada iznad njih proleću neprijateljski helikopteri, dok će svi ostali helikopteri moći neometano da lete u toj zoni. „Operater u vojnoj bazi daljinski aktivira i deaktivira minsko polje. On isključuje mine čim komandir saopšti da ’opasnu zonu’ nadleću ruski ili saveznički helikopteri.

Budućnost ovog oružja

Sistem je prošao sva testiranja i biće isporučen ruskoj armiji tokom narednih godina.

Eksperti, međutim, smatraju da Rusija neće koristiti ovo oružje u svojim operacijama u inostranstvu, jer postoji mogućnost da njime budu uništeni saveznički helikopteri.

„Teroristi ’Islamske države’ nemaju helikoptere, a njihove bespilotne letelice obaraju ruski prenosivi sistemi PVO. To znači da će ove mine većinu svog radnog veka provesti u skladištu”, kaže za „Rusku reč” Aleksej Ram, vojni analitičar lista „Izvestiя”.

Sa druge strane, Nijazov veruje da ove inovacije imaju potencijal za izvoz: „Mi smo već imali sastanke sa vojnim delegacijama iz Kine, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Irana. Čim počnemo sa pregovorima ’Rosoboroneksport’ će pripremiti sve dokumente i izdati nam dozvolu za prodaju tih mina stranim partnerima Rusije”.

Pogledajte video:
(Sputnjik, Ruska reč)

 

Check Also

MEDIJI KRIJU DEMONSTRACIJE U BEOGRADU- BOŠKO: „VUČIĆ JUČE HTEO DA IZAZOVE GRAĐANSKI RAT!“

Srpski pokret Dveri smatra da su kovid propusnice i druge mere u borbi protiv pandemije …