Home / TEMA DANA / RAZDOR SVE DUBLJI: TRAMP NIJE PREDSEDNIK VEĆ MARIONETA! Evo ko ustvari odlučuje…

RAZDOR SVE DUBLJI: TRAMP NIJE PREDSEDNIK VEĆ MARIONETA! Evo ko ustvari odlučuje…

Razdor koji u novom američkom aparatu traje pola godine je ozbiljna stvar koja može da parališe čitavu administraciju. Novi predsednik zbog svega toga nije u mogućnosti da bilo šta konkretno uradi ili da sprovede mere kao odgovor na ono što čini Kongres.
tramp

S obzirom na reakcije iz Bele kuće na usvajanje paketa sankcija protiv Rusije, Irana i Severne Koreje u Senatu, koje su ranije odobrene i u Predstavničkom domu, analitičar Saša Adamović smatra da će američki predsednik Donald Tramp najverovatnije potpisati taj zakon i neće ići u konfrontaciju sa Kongresom, s obzirom da je taj paket sankcija izglasan sa ogromnom većinom.

Za Rusiju nemoćan, Nemačka na njega ljuta

Sa druge strane, ruski politikolog Dmitrij Miheev smatra da će se Tramp sad potruditi da kupi vreme. Ponekad se takva pitanja u Kongresu povlače i po dva meseca, podseća Miheev, a osim toga, uskoro kod njih počinje zvanična sezona godišnjih odmora, pa je realno očekivati da će to pitanje biti rešavano tek u septembru.

Za usvajanje zakona glasalo je 98 senatora, a protiv su samo dvojica, dok je ranije u Predstavnikom domu bilo 419 glasova „za“ i tri „protiv“.

Taj paket sankcija ima nekoliko aspekata, tumači Saša Adamović i ističe da to Trampu, što se tiče njegove nameravane politike prema Rusiji, pravi velike probleme i bukvalno vezuje ruke kad je u pitanju njegova namera da poboljša odnose sa Kremljom.

„Međutim, sa druge strane, i o tome pogotovo pišu nemački mediji, taj paket sankcija je zapravo veliki udarac na privredu Evropske unije, privredu Nemačke i brojne kompanije koje posluju u energetskom sektoru i rade na izgradnji ’Severnog toka 2‘, koji je posle ’Severnog toka 1‘ za Nemačku izuzetno važan projekat. Zato ne čudi zajednička reakcija Nemačke i Austrije koje su se žestoko, barem na rečima, usprotivile tom paketu sankcija“, napominje Adamović.

Taj aspekt paketa sankcija, dodaje Adamović, za razliku od onog ruskog, nije nešto što smeta Donaldu Trampu s obzirom na njegov odnos prema Evropskoj uniji ili Nemačkoj i u skladu je sa njegovom proklamovanom gasnom politikom koju je izneo u Poljskoj na sastanku Inicijative tri mora.

Samoblokiranje Amerike se nastavlja

„Kako sad stvari stoje, evo posle šest meseci otkako funkcioniše Trampova administracija, razmimoilaženje između Donalda Trampa i duboke države se i dalje nastavlja. Jedan od najvećih problema novog predsednika jeste što je zapravo bez nominalne podrške svoje Republikanske stranke i republikanskih kongresmena“, rezonuje Adamović.

Zakonski projekti, poput Obamakera, ne prolaze u Kongresu, konstatuje Adamović, ali sa druge strane prolaze paketi pomoći armiji Sjedinjenih Država ili odobravanje sredstava za izgradnju čuvenog zida na granici sa Meksikom.

Cepanje, razdor do kojeg dolazi u Trampovoj administraciji, prema mišljenju Dmitrija Miheeva, zaista je ozbiljna stvar i znači da čitava administracija može biti potpuno paralisana.

Tramp je sada zaista poput hrome patke (termin koji se koristi za političke lidere koji su pri kraju mandata i gube uticaj) jer mu upravo te nesuglasice do kojih dolazi u njegovoj administraciji, dodaje Miheev, ne dozvoljavaju da nešto konkretno uradi ili sprovede neke mere kao odgovor na ono što čini Kongres.

„Tramp i Republikanska stranka imaju umnogome u vidu i te takozvane međuizbore koji će se desiti sledeće godine. Obe strane će čuvati svoje baze moći koje poseduju. A u prelaznom periodu biće puno situacija sličnih toj sa izglasavanjem sankcija“, zaključuje Adamović.

Nenad Zorić – Jovana Vukotić / Sputnjik

Check Also

ŠOK OTKRIĆE: SRBIJA NEMA NAJVEĆE ZALIHE LITIJUMA NA SVETU, NISMO NI U PRVIH 10! OVO JE ISTINA..

Naprednjački političari, očajni zbog pobune naroda protiv eksploatacije litijuma i dolaska kompanije Rio Tinto u …