Home / TEMA DANA / RUSKI AMBASADOR ZAPREPASTIO JAVNOST: ZNATE LI ŠTA KRIJU KADA SRBIJU TERAJU DA UĐE U NATO?!

RUSKI AMBASADOR ZAPREPASTIO JAVNOST: ZNATE LI ŠTA KRIJU KADA SRBIJU TERAJU DA UĐE U NATO?!

„Rusija se ne zalaže za podelu Kosova, niti za bilo koju od varijanti rešavanja ovog pitanja, ali ne razume ni zašto bi podela Kosova bila presedan u Evropi“, izjavio je ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

„Bivša Jugoslavija je raščlanjena na sve moguće načine. I posle svega, ispada da presedan nije bio ni komadanje SFRJ, ni SRJ, ni same Srbije, a da bi podela Kosova bila presedan. Takve izjave zvuče čudno“, izjavio je Bocan-Harčenko u intervjuu za „Politiku“.

Ruski ambasador je precizirao da Rusija ne podržava eventualnu podelu, ali i da takvo rešenje može da podrži samo kao varijantu koja donosi kompromis.

On primećuje da sada nema ni pregovora, ni uslova, a ni preduslova.

„U suštini, sada nema ničega. Treba sačekati da prođu izbori i da se pojavi rezultat u Prištini, a zatim analizirati njihovu realnu politiku, a ne graditi pregovaračku taktiku i tvrditi da je pregovore moguće započeti i brzo završiti, u situaciji kada nemate apsolutno ništa“, dodao je on.

Ispada, kako je napomenuo, da se vrše pritisci na dve strane, „od kojih je jedna Beograd, stvarna i opipljiva, a druga virtuelna“.

Bocan-Harčenko je dodao da je uveren da Zapad, kada je reč o Kosovu, „ne želi dugoročna, izbalansirana rešenja, zasnovana na međunarodnom pravu“.

„Žele da Rusija ode sa Balkana i da sve zemlje, među kojima je i Srbija, uđu u NATO. Šta mislite, zašto su tako uporni da Srbija uđe u NATO? Zato što bi ulazak Srbije u NATO opravdao sva zverstva koja je NATO ovde počinio“, naglasio je ruski ambasador.

Ruski ambasador kaže da su danas uslovi za odnose Beograda i Moskve povoljniji nego pre i da su u usponu bez presedana.

„Najvažniji su poverenje i intenzitet političkih kontakata na najvišem nivou. Srbija zauzima važno mesto u našoj spoljnoj politici, to su dugoročni interesi“, istakao je ruski ambasador.

Bocan-Harčenko smatra da su za takav uspon u bilateralnim odnosima presudna dva faktora.

„Prvi je politika srpskog rukovodstva, koju određuje predsednik (Aleksandar) Vučić sa svojim saradnicima, a koja je aktivna i okrenuta prema Rusiji. Dostignut je najoptimalniji balans između evrointegracijskog i ruskog vektora, a taj balans nije na štetu ni jednog, ni drugog. Drugi faktoru su povoljniji uslovi za razvoj odnosa i ruske kompanije su spremne da uđu u realizaciju strateških projekata“, ističe Bocan-Harčenko.

Upitan da prokomentariše kritike iz EU zbog Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije, Bocan-Harčenko je rekao da kampanja koja je pokrenuta protiv tog Sporazuma nije utemeljena na pravnim osnovama, niti se bilo ko poziva na dokumenta kojima bi potkrepio takve tvrdnje.

„Čujemo samo pozive, upozorenja i prekore Srbiji — ako želite u EU, ne smete čak ni da gledate na drugu stranu. To su samo pokušaji da Srbiju, koja nije članica EU, vežu uz sebe i izoluju od Rusije, a da Rusiju istisnu odavde i da prekinu naše odnose“, zaključuje ruski ambasador.

(Sputnjik)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …