Home / TEMA DANA / RUSKI BOMBARDERI UNIŠTILI TURSKA OKLOPNA VOZILA I ORUŽJE U SIRIJI- NATO ODBIO DA PODRŽI TURSKU I UĐE U RAT SA RUSIJOM! OVO SE DEŠAVA..

RUSKI BOMBARDERI UNIŠTILI TURSKA OKLOPNA VOZILA I ORUŽJE U SIRIJI- NATO ODBIO DA PODRŽI TURSKU I UĐE U RAT SA RUSIJOM! OVO SE DEŠAVA..

Ruski bombarderi uništili su turske tenkove, 18 instalacija MLRS i oko 50 oklopnih transportera. Erdoganovo kršenje sporazuma sa Moskvom rezultiralo je velikim gubicima za Tursku u Siriji.

Od početka prošle nedelje, turske trupe i pro-turski teroristi izgubili su skoro stotinu jedinica oklopnih vozila ilegalno prevezenih u Siriju. Njih nije uništila Sirija, već ruska vojna avijacija koja napada neprijatelja.

Prema argumentima lokalnih i stranih novinskih agencija, Turska je izgubila najmanje 23 tenka u Siriji, oko 50 oklopnih transportera i oklopnih vozila, 18 MLRS instalacija, više od 20 vojnih kamiona i dva magacina sa oružjem i municijom.

Napadi ruskih vojnih aviona izvršeni su uglavnom na najveće magacine sa opremom, a često su oklopna vozila uništavana odmah prilikom prelaska tursko-sirijske granice.

Gubici među militantima, koji su već primili turske tenkove i oklopne transportere, nikako nisu beznačajni – oko 300 terorista je poginulo tek nakon što su udarili u konvoje i lokacije neprijateljskih snaga.

Prema brojnim izvorima, Rusija aktivno održava kontakte sa turskom stranom, a čim je Ankara odbila da prizna vezu sa ovim konvojima i izjavila da ne zna ništa o ilegalnom prelasku sirijske granice, izvršeni su napadi na kolone i konvoje.

Alijansa neće pružiti vojnu podršku Turskoj ukoliko započne vojnu operaciju u Idlibu, rekao je diplomatski izvor jedne od zemalja Alijanse u Briselu.

„Zemlje NATO-a neće podržati aktiviranje Petog člana usled smrti turskih vojnika u Idlibu početkom februara. NATO ne razmatra mogućnost pružanja vojne pomoći Turskoj u slučaju operacija u ovom regionu “, rekao je izvor za TASS.

Situacija u Idlibu je eskalirala nakon što su ruska i turska vojska pokušale da smire situaciju u regiji, ali su teroristi samo pojačali napade. Sirijska vojska je uzvratila ekstremistima, dok su brojne turske položaje opkolile sirijske trupe.

U nedelju su jedinice proturske sirijske opozicije sprovele napad na položaje vladinih snaga SAR-a u provinciji Alep.

Webtribune.rs

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …