Home / TEMA DANA / RUSKI EKSPERT: Amerika nešto sprema, naterali su Grčku da uđe u diplomatski rat sa Rusijom..

RUSKI EKSPERT: Amerika nešto sprema, naterali su Grčku da uđe u diplomatski rat sa Rusijom..

Prema sve većem uverenju stručnjaka, trenutne tenzije između Grčke i Rusije se ne mogu objasniti na nivou bilateralnih odnosa, koji su do nedavno bili u velikoj meri pozitivni.

Umesto toga, postoji sve veća sumnja da ispod nedavnih sporova Moske i Atine leži spoljni pritisak.

Odluka o proterivanju diplomata i grčko povlačenje njihovog ambasadora iz Rusije bi moglo biti rezultat pritiska iz EU i NATO-a. U suprotnom, ne postoje očigledni razlozi za trenutnu krizu u rusko-grčkim odnosima. Ovo mišljenje, pored toga što su ga izneli grčki novinari, deli i direktor ruskog Instituta za strateško planiranje, Aleksandar Gusev.

“Uvek smo imali prilično tople odnose sa Grčkom, a ono što se sada dešava u bilateralnim odnosima zapravo izmiče kontroli. Jer, ambasadori se povlače kada predstoji nešto izuzetno ozbiljno, poput vojnog neprijateljstva. Pojavila su se brojna pitanja: šta se to dogodilo što je postalo izgovor za komplikaciju odnosa za koju nije bilo razloga?,“ rekao je Gusev o ovom problemu.

Komentari Guseva su usledili nakon što je izvor u grčkoj vladi koji obaveštava ruske RIA Novosti rekao da grčko ministarstvo spoljnih poslova povlači ambasadora Andreasa Friganasa i poslaće novog ambasadora. Nikakvi detalji ili vreme nisu poznati, ali u odsustvu zvanične grčke izjave, ova informacija je ruskim medijima potvrđena od strane grčkog diplomatskog izvora.

Nakon proterivanja ruskih diplomata, grčko ministarstvo spoljnih poslova je Rusiju nazvalo “turskim prijateljem po oružju,“ i optužilo Moskvu da se odaljila od prijateljstva i saradnje koja je krarakterisala grčko-ruske odnose gotovo 200 godina. Moskva je Atinine iznenadne, neosnovane optužbe nazvala “proizvoljnim i osvetoljubivim.“

Prema rečima stručnjaka Guseva, od ključnog je značaja da se zapamti da je Grčka članica EU, podržala je sankcije protiv Rusije, i stoga se ovaj poslednji diplomatski korak treba posmatrati kao deo neprijateljstva Brisela i Vašingtona prema Rusiji, na šta je Atina prisiljena.

“Lideri evropskih država imaju veoma snažan uticaj na Grke, a oni takođe ne žele da se svađaju sa SAD, a osim toga, neophodno je uzeti u obzir to da je Grčka članica NATO-a. Amerikanci vrše pritisak i nastaviće to da rade. Sve ovo se odvija na jednom platnu, a situaciju treba posmatrati ne samo u kontekstu rusko-grčkih odnosa, već uopštenim odnosima između Rusije, EU i država članica NATO-a,“ objasnio je Gusev.

Po njegovom mišljenju, teško je predvideti izlaz iz ovog “turbulentnog stanja,“ ali možemo očekivati da Moskva preduzme brojne korake za normalizaciju odnosa, za koje će biti održane konsultacije.

“Ako se to ne može učiniti, ili ako su izveštaji o povlačenju ambasadora tačni, onda uvek postoji opcija teškog odgovora. Verujem da će Rusija adekvatno reagovati na ove neprijateljske poteze,“ zaključio je Gusev.

Webtribune.rs

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …