Home / TEMA DANA / RUSKI EKSPERT O SITUACIJI U DONBASU: „NIKO NE ZNA GDE ĆE RUSIJA STATI AKO UĐE SA VOJSKOM U UKRAJINU!“

RUSKI EKSPERT O SITUACIJI U DONBASU: „NIKO NE ZNA GDE ĆE RUSIJA STATI AKO UĐE SA VOJSKOM U UKRAJINU!“

Zapadne zemlje ne bi trebalo da krše uslove koje je postavila Ruska Federacija o situaciji u Ukrajini, jer takva odluka može dovesti do nepopravljivih posledica.

Do ovog zaključka je došao poznati ruski politički ekspert, analitičar  “Rossiя segodnя” Rostislav Iščenko, analizirajući situaciju na liniji dodira sukobljenih strana u Donbasu.

U intervjuu za informativni portal Ukraina.ru, Iščenko je detaljno govorio o mogućnosti vojnog sukoba u punom obimu između Moskve i Kijeva, a takođe je objasnio sa čime bi se Zapad suočio ako bi ipak prekršio „crvene linije“ u Ukrajini.

Rostislav Iščenko je pre svega skrenuo pažnju na to da Rusija pomno prati situaciju i ne prihvata pokušaje Zapada da prevare Kijev da izvede vojnu operaciju u Donbasu. Tako je Moskva već dugo oglašavala svoje “crvene linije” za SAD i NATO u Ukrajini i oštro će reagovati na njihovo kršenje.

Politikolog je skrenuo pažnju na to da rusko rukovodstvo već nekoliko godina ukazuje na Zapad u ukrajinskom sukobu, čije bi rasplamsavanje moglo da ima opasne posledice.

Dakle, ako Kijev, pod pritiskom Zapada, pokrene vojnu operaciju protiv Donbasa, Moskva će biti spremna da brzo i efikasno interveniše u vojnom sukobu.

„Sada vidimo oštre izjave o Ukrajini i direktne aluzije Zapadu da postoje „crvene linije“ nakon kojih se Moskva ne može zaustaviti. Niko ne kaže gde će onda Moskva stati i šta će tačno uraditi. Ali svi razumeju da govorimo o nasilnom rešenju, koje će biti bolno i za Ukrajinu i za Zapad“, objasnio je Iščenko.

Prema mišljenju političkog eksperta, ukoliko Zapad prekrši ruske „crvene linije” u Ukrajini, Rusija se neće zaustaviti i potpuno će neutralisati pretnju koju predstavlja Kijev.

Dakle, reč je o posebnom vojnom strateškom programu koji će trajno rešiti problem mogućeg ulaska Ukrajine u NATO.

(Webtribune.rs)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …