Home / TEMA DANA / RUSKI MEDIJI OTKRILI ONO ŠTO SRPSKI MEDIJI PREĆUTKUJU: Srbija iz Brisela dobila ultimatum povodom Kosova

RUSKI MEDIJI OTKRILI ONO ŠTO SRPSKI MEDIJI PREĆUTKUJU: Srbija iz Brisela dobila ultimatum povodom Kosova

Centralna tema pregovora predsednika Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Hašima Tačija u Briselu biće razmena teritorija, piše ruski list „Komersant“.

Moskovski dnevnik podseća da su protiv te ideje vodeće zemlje Evrope, dok se eksperti boje da će prekrajanje granica dovesti do novog rata na Balkanu.

List navodi da se pregovori između Beograda i Prištine vode već mesecima, ali da realan napredak nije postignut, i dodaje, pozivajući se na izvore bliske srpskim vlastima da im je EU postavila svojevrsni ultimatum da se dogovore s Prištinom do početka 2019. godine, jer će u suprotnom integracija u EU biti blokirana.

Diplomatski izvori „Komersanta“ u zemljama EU objašnjavaju da Brisel ne traži od Beograda da prizna Kosovo, ali da normalizacija predviđa članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, uključujući i u UN, a da Priština treba da se složi sa stvaranjem Zajednicom srpskih opština.

„Beogradu nije jednostavno da prihvati tu formulu, što znači da zvanično prizna gubljene Kosova“, piše list.

Dnevnik podseća da u srpskom ustavu postoji odredba koja utvrđuje da je Kosovo neodvojivi deo Srbije, ukazujući da time Vučić rizikuje ne samo da izgubi rejting, već i da bude optužen za izdaju nacionalnih interesa.

„U ovoj pat situaciji srpski predsednik je krenuo na neočekivani korak. Založio se za prekrajanje kosovskih granica“, piše list, dodajući da je reč o staroj ideji podele Kosova i pripajanju severnih delova koje naselajvaju pretežno Srbi.

„Komersant“ navodi da je isto tako neočekivana bila ideja Tačija koji se „oprezno“ založio za „korekciju granica“, čime su Vučić i Tači „faktički označili formulu noramalizacije odnosa kroz razmenu teritorija“.

„Aktivno lobiranje predsednika Srbije u zapadnim centrima o prekrajanju granica Kosova je objašnjivo. Bez podrške te ideje u ključnim državama ideja je neostvarljiva, a perspektiva u mnogome zavisi od pozicije svetske zajednice“, ocenjuje list.

„Komersant“ dodaje da se Moskva povodom razmene teritorija između Beograda i Prištine ne izjašnjava jednoznačno. List dodaje da većina stručnjaka za Balkan strahuje da će razmena teritorija po etničkom principu otvoriti Pandorinu kutiju u regionu, jer može da reši jedan problem, a da otvori hiljadu drugih.

„Posle kosovske razmene i Republika Srpska će krenuti u ujedinjavanje sa Srbijom, posle čega će raspad Bosne postati neizbežan“, citira „Komersant“ hrvatskog analitičara Vladu Vurušića.

Prema oceni Vurušića, i Hrvatska neće ostati po strani, pripajajući hrvatske delove Bosne, lokalni muslimani i njihovi pokrovitelji iz Turske će verovatno obratiti pažnju na Sandžak, a da će onda doći red i na Makedoniju, i moguće Crnu Goru. „Domino efekat će postati nepovratan“, zaključuje Vurušić u izjavi „Kosmersantu“.

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …