Home / TEMA DANA / RUSKI NOVINAR OTKRIO ŠOKANTNE PODATKE: ZAPAD JE NA PUTU DA VUČIĆA PUSTI NIZ VODU!

RUSKI NOVINAR OTKRIO ŠOKANTNE PODATKE: ZAPAD JE NA PUTU DA VUČIĆA PUSTI NIZ VODU!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izlaz iz unutrašnjih problema svog režima traži u izazivanju tenzija u regionu, ocenio je Genadij Sisojev, novinar i dopisnik ruskog “Komersanta” sa Balkana.

On je, u emisiji “Teleskopija” RTCG, ocenio da se SAD, pod administracijom predsednika DŽozefa Bajdena, vraćaju na Zapadni Balkan. Novi odnosi SAD-a i Rusije, kaže, imaće i odjeka na region.

“SAD su stavile do znanja da se vraćaju na Balkan i da će uticati na događaje u ovom regionu”, ocenio je Sisojev.

Navodi i da informacije o povezanosti Vučića, njegove porodice i ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina sa kriminalnom grupom Veljka Belivuka, mogu uticati na dešavanja u toj državi, ali i regionu.

“To zavisi od toga koliko dugo će da potraje taj skandal sa Belivukom i da li će biti novih otkrića. Ako bude potrajalo do izbora koji su planirani na proleće, to će uticati i politički vrh Srbije je toga svestan”, poručio je Sisojev, dodajući da je to novi argument tezama o mogućnosti sukoba u BiH.

“Kad vlast oseti opasnost, najlakši izlaz je da izazove krizu kod sebe na granici, predstavi se kao zaštitnik braće”, rekao je Sisojev.

On naglašava da politički vrh Srbije, u svakodnevnim nastupima, ukazuje na kriminalna dela Belivukovog klana, ali ne odgovara na pitanja o prirodi njihovih odnosa.

“Taktika vlasti u Srbiji je da li veruješ meni, ili svojim očima. Žele da zataškaju očigledne činjenice i u prvi plan stave zločine Belivukove grupe i kako su ih oni uhapsili”, ocenio je Sisojev.

Govoreći o ministru odbrane Nebojši Stefanoviću, kao mogućoj alternativi Aleksandru Vučiću, Sisojev kaže da je Vučić svestan da Stefanović ima dobre veze u SAD-u.

“Najrealniju alternativu može da čini, ne opozicija, već neko unutar sistema”, rekao je Sisojev i dodao da zbog toga tabloidi pod kontrolom Vučića, toliko napadaju Stefanovića.

Sisojev je ocenio da je Zapad na putu da predsednika Srbije pusti niz vodu.

“I to je, ako nije crveni, već žuti karton za Vučića od strane međunarodne zajednice”, rekao je Sisojev i podsetio da je SNS na vlast 2012. došla uz pomoć Zapada, pre svega Nemačke.

Inicijativa Otvoreni Balkan, koju čine Srbija, Severna Makedonija i Albanija je različit proces od ideje “srpskog sveta”, ali su oba u korist Beograda, navodi Sisojev.

“Srpski svet je neka vrsta odgovora na očigledne probleme u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Tu nema napretka i ideja “srpski svet” je direktno povezana s tim da Beograd nije spreman na kompromis”, rekao je Sisojev.

Iako je Dejtonski sporazum okončao rat u Bosni i Hercegovini, ona je i dalje, ocenjuje, nefunkcionalna država.

Ključni cilj međunarodne zajednice je, kako kaže, da poveća funkcionalnost BiH, kako bi napredovala na putu evropskih integracija i zato je podržan takozvani Inckov zakon o zabrani negiranja genocida u Srebrenici.

“Pomoću tog zakona će se ići na eliminisanje radikalnijih političara, prednost će imati oni koji zauzimaju umereniji stav i to je poruka Zapada srpskim političarima u BiH”, rekao je Sisojev.

I Rusiji odgovara trenutna situacija u BiH, odnosno status kvo, ocenio je on.

“NJoj odgovara taj status koji ima BiH iz jednog razloga. Kako stvari sada stoje, BiH realno nikad neće ići progresivnije prema NATO-u”, uveren je Sisojev i dodaje da veća radikalizacija u BiH, ipak, ne odgovara Rusiji.

Sisojev je ocenio da je novi visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH nepoznanica, pre svega za srpske političare i dodao da je predsednik Srbije najavio podršku entitetu Republici Srpskoj.

“Za neke političare u Srbiji scenario Donbasa je veoma privlačan. Ipak, ne može biti dozvoljeno da scenario koji je realizovala Rusija 2014. realizuje i Srbija 2021. godine. To je Evropa, a u BiH ima zapadnih vojnika i garant je NATO”, rekao je Sisojev.

On je ponovio kako Zapad ono što je dozvolio Rusiji, neće i Srbiji.

“Rusija će, po cenu sukoba sa Zapadom, braniti svoje interese u Ukrajini, ili Gruziji, ali to ne znači da će po istoj ceni braniti svoje ili interese Srbije na Balkanu. Za Rusiju Balkan i zemlje bivšeg Sovjetskog saveza nisu isto”, poručio je Sisojev.

Rusija, smatra, nije zadovoljna novom vlašću u Crnoj Gori jer nije ispunila ključna očekivanja, odnosno ukinula sankcije Moskvi i realizovala neku vrstu zamrzavanja članstva u NATO-u.

“Rusija ne može da bude zadovoljna ovim vlastima i premijer Krivokapić je to priznao kad je kazao da je ministar Sergej Lavrov poručio da će Rusija suditi po delima, a ne rečima”, rekao je Sisojev.

Komentarišući navode da je glavni partner Vučića u Crnoj Gori zapravo lider GP URA i potpredsednik Vlade Dritan Abazović, Sisojev podseća da Beograd, kao i DF, žestoko napadaju Demokrate i to posebno preko tabloida koji su pod Vučićevom kontrolom.

“Gotovo nijedan tabloid skoro ništa kritički ili uvredljivo ne objavljuje u odnosu na Dritana Abazovića i to očigledno navodi na zaključak da su to mogući interesi ili dilovi koji postoje. Podržavaš DF, ali zašto napadaš jedan deo, a ne drugi ostatka vladajuće koalicije. Ima nešto iza toga”, zaključio je Sisojev.

Može li neko „iz sistema“ da zameni predsednika Vučića?
Nerealno je očekivati da će neko iz postojećeg „sistema“ zameniti u skorije vreme Aleksandra Vučića na poziciji predsednika Srbije jer je aktuelni „naprednjački“ establišment građen na način da su „interesi iznad ideologije“, odnosno „poslušnost vođi“ glavni je princip, kaže za Danas izvor iz diplomatskih krugova.

Naš sagovornik tako komentariše tvrdnje koje je u intervjuu za podgorički Gradski radio izneo Genadij Sisojev, novinar i dopisnik ruskog Komersanta za Balkan.

Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, vodeće zemlje Zapada ne doživljavaju Nebojšu Stefanovića, aktuelnog ministra odbrane, kao nekoga ko bi „imao kapaciteta“ da se „odmetne od Vučića“ i „započne  sopstvenu priču“, jer on „ima izrazito negativan imidž u javnosti, čega je i sam svestan“. Istovremeno, smatra se da Stefanović i da odluči da okrene leđa naprednjacima ne bi imao dovoljno sledbenika iz  stranke da krene da gradi svoju partijsku infrastrukturu.

„SNS je uspostavljena kao izrazito liderska stranka, a lični rejting Aleksandra Vučića i dalje višestruko nadmašuje popularnost njegove partije. Takođe, za naprednjake važi pravilo da su isprepletani interesima, pre svega poslovnim, koji su u dubokoj senci političke ideologije, pa je nerealno očekivati da bi neko iz vrha stranke bio spreman u ovom trenutku, a i u neko skorije vreme, da se odrekne lagodne pozicije koju je stekao otkako je SNS na vlasti i upusti se u politički poduhvat sa nepopularnim Stefanovićem“, objašnjava zapadni diplomata za naš list.

Povodom tvrdnje Genadija Sisojeva da je Zapad „na putu da pusti niz vodu“ predsednika Srbije, izvor Danasa kaže da je „sve moguće ako se posmatra na duži rok“, ali da EU i SAD i dalje gaje nadu da će Srbija predvođena Vučićem uspeti da sa Kosovom postigne sporazum o normalizaciji odnosa.

„Ipak, to ne znači da će SAD i EU, zarad Briselskog dijaloga, odustati od zalaganja da u Srbiji bude uvedena vladavina prava. Naprotiv, zahtevi Vučiću koji se odnose na demokratizaciju, biće sve učestaliji i glasniji“, ukazuje on.

Komentarišući stavove koje je javno izrazio dopisnik ruskog Komersanta, Čedomir Antić, istoričar i predsednik Naprednog kluba, kaže za Danas: “Od nastanka „Druge republike“ u Srbiji, do danas, model smene vlasti je bio isti. Ona je morala prethodno da bude poražena na predsednickim izborima. SAD i saveznici imali su do sada važnu ulogu u svemu tome, značajniju od drugih sila, ali ona ipak nije bila jedina, a često nije bila ni presudna””.

– Drugo pitanje je „sistem“. Ovo nije Ruska Federacija pa da je deo političara iz „duboke države“, a deo nije. Ovde režim nije „sistem“, a u ruskom poimanju, sa ogradom da postoje velike razlike, ovde su svi „iz sistema“. Vučićev režim jeste u krizi, ali ne vidim opciju da on dobrovoljno odustane od vlasti i da prepusti nekom drugom kandidaturu na predstojećim izborima za predsednika”, ističe Antić.

S druge strane, Milivoj Bešlin, istoričar i član Predsedništva Vojvođanskog kluba, konstatuje:”Odnos Zapada prema režimima u Beogradu i Banjaluci posmatram u kontekstu dve sentence koje su postale ugaoni kamen nove američke politike prema našem regionu”.

-Prva je :“Amerika se vratila” i odnosi se na čitavu Evropu. Greške ne samo Trampove nego i Obamine strategije, ispravljaju poslednjih meseci predsednik Bajden i njegov državni sekretar Blinken. Druga rečenica, kompatibilna sa prvom je: Moramo da završimo posao na Balkanu ! Dakle, postoji svest da su i zahvaljujući nekim prethodnim američkim adminstracijama, ali ponajviše zbog temeljne nesposobnosti i odsustva političke volje Evropske unije na Zapadnom Balkanu ostali nedovršeni poslovi. Ovi “zamrznuti konflikti” pre svega na Kosovu i u Bosni i Hercegovini, omogućili su snažan prodor destruktivnog uticaja Putinove Rusije i formiranje dva režima koja sve više idu putem odmetništva od međunarodnog poretka i evropske kohezije, a to su Vučićev i Dodikov, poručuje on.

Bešlin dodaje:”Tako da zahvaljujući novom američkom pristupu, koji vode retki poznavaoci našeg regiona, zapadna ambivalentnost prema korumpiranim autokratijama i prema negatorima zločina i genocida će sve više da prerasta u kritike i kolizije”.

– Dodik će, zahvaljujući otvorenim rasističkim izjavama poslednjih dana i neskrivenoj ratnohuškačkoj retorici, posle američke, verovatno brzo završiti i na evropskoj crnoj listi. Dok je odnos prema Vučiću sve kritičniji i postaje očito da on gubi dosadašnju podršku Zapada. U razotkrivanju afere Belivuk postoji pomoć i stranih službi i mene taj scenario podseća na etapno urušavanje korumpirane autokratije Gruevskog u Makedoniji. Utoliko je, da zaključim, vrsni poznavalac Balkana, Genadij Sisoev u pravu, puštanje niz vodu je počelo i sigurno je da će se u tom procesu tražiti i saveznici unutar samog režima. Retko jedna autoritarna vlast pada samo delovanjem opozicionih grupa, zaključuje Milivoj Bešlin.

„Sigurna pozicija“ Zorane Mihajlović

Izvor Danasa blizak SNS-u nezvanično tvrdi da Zorana Mihajlović, članica Predsedništva SNS, potpredsednica Vlade i ministarska rudarstva i energetike, „ima sigurnu poziciju u stranci“. Naš sagovornik objašnjava da Vučić želi da „i u stranačkom vrhu i u Vladi ima ljude poput Mihajlović, između ostalog i zbog njenih dobrih veza sa SAD“. Kako saznajemo, njena pozicija je sigurna, „bez obzira na to što nije po volji Moskve i proruski orijentisanih kadrova u SNS, poput Vladimira Đukanovića i dela opozicije, oličene u SRS i Šešelju“.

(aktuelno.me, danas.rs)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …