Home / TEMA DANA / POČINJE NOVA GLOBALNA KRIZA- KRIZA GLADI! DRASTIČNO SKOČILE CENE MESA I HRANE- NAROD U ŠOKU!

POČINJE NOVA GLOBALNA KRIZA- KRIZA GLADI! DRASTIČNO SKOČILE CENE MESA I HRANE- NAROD U ŠOKU!

Prema kreatoru svetske politike, Klaus Švabu, nakon korona pandemije i krize (koju je predvideo pre neku godinu), uslediće nova kriza- kriza gladi, prouzrokovana klimatskim promenama.

Od juče su mnogi političari počeli da pričaju o drastičnim poskupljenjima hrane.

Srbija, kao i kod korone, „spremno“ dočekuje novu krizu i već danas je poskupela cenu svinjskog mesa za 15 odsto, a budući da je u poslednjih mesec dana cena stočne hrane drastično uvećana, očekujemo da poskupi i piletina, junetina, ćuretina.

Kupci širom Srbije su juče i danas u neverici gledali cene mesa, svinjetina je poskupela čak 15 odsto u odnosu na prošlu nedelju, a više od 20 odsto u donosu na cenu u junu i maju!

Ovih dana kilogram svinjetine u velikim beogradskim marketima kreće se od 450, koliko iznosi akcijska cena, pa sve do 600 dinara po kilogramu, dok je do pre deset dana ona bila oko 500 dinara.

Trenutno je od svinjskog mesa najskuplji file koji košta od 600 do 770 dinara za kilogram.

Kada se radi o jagnjetini i goveđem mesu nisu još zabeležene drastične promene, pa se tako cena jagnjetina u nekoliko beogradskim marketa kreće od 670 do 700 dinara po kilogramu, a juneći but ili plećka od 730 do 870 dinara po kilogramu.

Kada je reč o ceni piletine, kilogram pilećeg filea košta od 520 dinara pa sve do 600, a negde i više, što znači da je u mesec dana ovo pileće meso poskupelo za oko 60 i više dinara, dok su bataci poskupeli za oko 30 dinara i koštaju od 340 do 380 dinara po kilogramu.

Poskupljenje svinjskog mesa odrazilo se i na cene restorana brze hrane u unutrašnjosti Srbije, što je primećeno u jednom fast fudu u Smederevu. Naime, redovni potrošači u tom objektu su se požalili da je pljeskavica poskupela za 20 dinara, a da je već jednom poskupela pre nekoliko nedelja.

„Raste cena svinjskog mesa“, pravdao se vlasnik jednog restorana brze hrane u centru Smedereva.

U Industriji mesa „Matijević“ kažu da je u poslednjih šest meseci bilo u nekoliko navrata naglih skokova i padova cene žive vage svinje i da je ovakav trend prisutan već nekoliko meseci. Jedno je sigurno u odnosu na prošlu godinu trenutna cena svinje je veća i ona je u ovom trenutku od 155 do 165 dinara, što deset odsto više nego istog dana prošle godine, kada je bila od 140 do 150 dinara.

„Cena je bila do 175 dinara prošle nedelje“, objasnili su nam ove trendove kretanja cena žive vage.

I živina je drastično poskupela u odnosu na prethodnu godinu, a neki ističu da je razlika i do 30 i više odsto nego lani.

Sa druge strane problem skoka cena, Privredna komora Srbije (PKS) vidi u poskupljenju cena sirovina koje se koriste za stočnu ishranu (kukuruz, sojina i suncokretova sačma), tako je na primer cena kukuruza porasla za 60 odsto u maju ove godine u odnosu na isti mesec prošle, navode podaci Republičkog zavoda za statistiku.

„Proizvodnja mesa i proizvoda od mesa poslednje skoro dve godine odvija pod veoma specifičnim – teškim uslovima. Pored standardnih, dugogodišnjih problema, imamo i situaciju sa pandemijom korone, porastom cena stočne hrane i ove godine sa visokim temperaturama i sušom. Na ovo treba dodati i pojavu Afričke kuge svinja koja je u svetu izazvala mnoge poremećaje“, rekli su za Nova.rs u PKS-u i dodali:

„U poslednjih mesec dana cene su porasle do nivoa da proizvodnja ne trpi gubitke. To se odrazilo na maloprodajne cene u trgovinama pa je rast cena svežeg mesa oko 10 odsto.“

U PKS-u su istakli da se ne očekuju oscilacije cena mesa u narednom periodu.

Inače, prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku, cena živine je u maju ove godine u poređenju sa istim mesecom prethodne godine porasla za deset odsto, dok je govedina porasla za 6,5 odsto. Sa druge strane, prema tim podacima, cena svinje je pala u odnosu na maj prethodne godine za 15,2 odsto.

Rusija najavila porez na meso

Juče je na konferenciji za medije Vlade Rusije najavljena mogućnost oporezivanja mesa i mesnih proizvoda, što bi dovelo do drastičnog poskupljenja ovih namirnica. Ta odluka za sada nije formalno doneta, već je samo predstavljena u medijima kao mogućnost.

Bil Gejts uveliko pravi veštačko meso

Osim što je postao čovek sa najviše hektara poljoprivrednog zemljišta na planeti, a ukoliko bi zabranio da se na toliko površini išta seje i uzgaja, sigurno bi izazvao nestašicu hrane. Osim toga, Bil Gejts uveliko radi na projektu „veštačko meso“, a taj projekat je predstavio narodu još prošle godine. Naime, u laboratoriji će od veštačkih materijala napraviti masu koja će imati izgled i ukus mesa i mesnih proizvoda, ali neće sadržati ni jedan procenat životinjske namirnice.

(Nova)

Check Also

MENTORI KOSOVSKE NEZAVISNOSTI GURAJU RADIKALIZACIJU- I OVO NIJE KRAJ!

Najnovije zaoštravanje situacije na severu Kosova pokazuje da se onaj ko je odlučio da istera …