Home / TEMA DANA / RUSKI RATNI IZVEŠTAČI: Primirje je samo tajm-aut, Amerikanci njime sprečavaju Asada da uđe u Alep i Raku!

RUSKI RATNI IZVEŠTAČI: Primirje je samo tajm-aut, Amerikanci njime sprečavaju Asada da uđe u Alep i Raku!

Poznati ruski ratni izveštači – Dmitrij Stešin i Aleksandar Koc – javili su danas iz Sirije da Islamska država oko istorijske Palimire pucaju i neke grupacije koje Amerikanci i njihovi saveznici proglašavaju za „umerenu opoziciju“.

asad

Kurdi su optužili Tursku da je napala njihove položaje oko sirijskog grada Tel-Abijad.

Načelnik Glavne operativne uprave Generalštaba RF, Sergej Rudskoj, saopštio je da ruske Vazdušno-kosmičke snage poštuju primirje unutar „zelenih zona“, odnosno da ne bombrduju pozicije onih 17 sirijskih oružanih formacija koje su pristale na prekid vatre u skladu sa rusko-američkim  dogovorom.

Precizirao je da se radi, pored ostalog, o ovim većim formacijama: Sirijska demokratska armija, Iskanderon, Surejm, Čelobija, Sokolovi pustinje…

Rudskoj je posebno naglasio da Vazdušno-kosmičke snage primirje kontrolišu sa 70 bespilotnih letelica i da imaju „na dlanu“ celu teritoriju Sirije.

Prvi dan primrja je doneo ono što je, očito, jedino i mogao da donese. Ali, šta će biti dalje? Pogotovo što su Sergej Lavrov i Džon Keri – ksko je noćas saopštio Stejt departman – ocenili da je prvi korak primirja u Siriji „ohrabrujući, a što je predsednik spoljnopolitičkog komiteta Državne Dume, Aleksej Puškov, već upozorio da su mnogi u SAD primirje doživeli kao američki poraz.

Bivši saradnik britanske špijunaže MI6 – poznati stručnjak za Bliski Istok Alister Kruk – ocenio je da je primirje u Siriji najpotrebnije oružanim grupacijama koje podržavaju Turska i Saudijska Arabija. Međutim, on je uveren da će primirje biti „samo nova etapa rata, a ne njegov kraj“:

turska-vojska-tenkovi

„Grupacije preko kojih u Siriji dejstvuju SAD, Turska i Saudijci iskoristiće dobijeno vreme da se bolje naoružaju i spreme za nastavak rata. Važno je pitanje: ne žele li SAD da preko prekida vatre stvore uslove da optuže Rusiju i Iran da nastavljaju udare prptiv onih koje Vašington naziva umerenom opozicijom, iako se radi o grupama koje su povezane sa džihadistima?“

Kruk zato naglašava: „Iako je američki uticaj na te grupacije sve manji i manji, ovo je u neku ruku tajm-aut. Amerikanci, Turska i Saudijci su na njega pristali da bi zaustavili ofanzivu koalicije na čijem čelu je sirijska armija. Oni su shvatili da ni od pregovaračke pozicije protivnika Damaska neće biti ništa ako Asadove snage dođu do Rake. Jer, o čemu bi se tada uopšte pregovaralo?!

Irski ekspert za Bliski Istok Patrik Kokbern ima svoj pogled na situaciju i tvrdi da udari ruske i američke avijacije „približavaju  vreme kada će Islamska država pasti na kolena:

„Islamska država će na kraju, verovatno, biti uništena. Oni koji su bili u njenom zarobljeništvu u Mosulu svedoče da Islamska država već posrće pod vojnim i ekonomskim pritiskom“.

Kokbern smatra da je za Islamsku državu najveći udar to što gubi veze sa Turskom i što je sve izolovanija od spoljnog sveta, a njena infrastruktura se ubrzano razara.

On je uveren: „Posle pobede nad Islamskom državom – centralne vlasti u Bagdadu i Damasku ponovo će postati jake“.

Video: Pogledajte kako izgleda put Hanaser-Alep nakon što je sirijska armija od njega odbacila snage Islamske države.

 

(Fakti)

Check Also

RIO TINTO I SRBIJA- ILI EKOLOŠKA KATASTROFA NEOPISIVIH RAZMERA, KOJU OSTAVLJA ZA SOBOM! EVO ŠTA SE KRIJE..

Rio Tinto je tokom svojih brojnih rudarskih operacija širom sveta iza sebe ostavljao potpunu ekološku …