Home / TEMA DANA / SAD poslale naoružanje u Ukrajinu: Stiglo 12 aviona „A-10 tanderbolt II“!

SAD poslale naoružanje u Ukrajinu: Stiglo 12 aviona „A-10 tanderbolt II“!

Vojno vazduhoplovstvo SAD poslalo je 12 aviona “A-10 tanderbolt II” i 300 ljudi u Nemačku na vojnu vežbu koju bi NATO trebalo da izvede na istou Evropske unije.

avion- amerika- sad- A10- tanderbolt

Ovi avioni su krenuli iz baze Dejvis-Montan u Arizoni u pravcu baze Špangdelem u operaciji nazvanoj “Atlantska odlučnost”.

Oni će biti pozicionirani na više lokacija u istočnoevropskim članicama NATO, gde će učestvovati u treninzima i vežbama sa saveznicima. Na ovaj način oni će ojačati operabilnost i odlučnost SAD u cilju zaštite bezbednosti i stabilnosti u Evropi.

A-10 avioni su borbeni za blisku podršku kopnenim snagama i među prvima su dizajnirani za tu namenu. Poznati su kao “ubice tenkova” i drugih oklopnih vozila, a koriste se za kontrolu vazdušnog prostora.

Borbeni avioni su počeli da se proizvode sedamdesetih godina prošlog veka, a korišćeni su i u bombardovanju SRJ 1999. godine.

Slanje ovih letelica u Evropu poklapa se sa nagađanjima da SAD nastoji da pruži finansijsku i vojnu pomoć za naoružanje i obučavanje vojske u Ukrajini.

(rt.com)

Check Also

ŠOK INTERVJU BIVŠEG VOĐE FRANCUSKIH SPECIJALACA O KORONI: FRANCUSKI OBAVEŠTAJCI SU JOŠ U DECEMBRU..

Sada sam relativno dobro. Čudno je što još nije sve gotovo. I dalje, s vremena …