Home / TEMA DANA / SAD uveo dodatne sankcije Rusiji: Na udaru naftna i vojna industrija!

SAD uveo dodatne sankcije Rusiji: Na udaru naftna i vojna industrija!

Sjedinjene Američke Države objavile su danas dodatne sankcije Rusiji, a one pogađaju naftnu i vojnu industriju i još više ograničavaju pristup velikih ruskih banaka američkim tržištima deonica i obveznica.

policija- amerika- sad 1

Američke sankcije, na čijem se udaru sada prvi put našla ruska Zberbanka, „tempirane“ su kako bi se vremenski poklopile sa novim ekonomskim kaznenim merama Evropske unije koje uključuju ograničenja finansiranja za neke od ruskih državnih kompanija, kao i zamrzavanje sredstva vodećim ruskim političarima.

Američko Ministarstvo finansija saopštilo je danas da nove sankcije podrazumevaju zabranu poslovanja američkih pojedinaca i kompanija sa „Rostekom“, velikim ruskim tehnološkim i vojnim konglomeratom, kad je reč o transakcijama obveznicama sa rokom dospeća koji bi bio duži od 30 dana.

Takođe, blokirana su sredstva pet vojnotehnoloških firmi u državnom vlasništvu, a to je preduzeće za istraživanje i proizvodnju „Dolgoprudni“, „Mitiščinski Mašinostrojteljni Zavod“, Fabrika za proizvodnju mašina „Kalinjin“, vojni koncern „Almaz-Antej“ i Akcionarsko društvo NIIP.

U oblasti naftne industrije, sankcijama su pogođeni sektori za istraživanje i proizvodnju u dubokim vodama Rusije, projekti u priobalju Arktika i projekti vezani za naftu iz škriljaca koje sprovode pet ruskih energetskih kompanija – „Gasprom“, „Gasprom njeft“, „Lukoil“, „Surgutnjeftegas“ i „Rosnjeft“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Nove američke sankcije, takođe, dodatno ograničavaju aktivnost šest ruskih banaka među kojima je i Zberbanka, najveća u Rusiji, time što zabranjuju američkim pojedincima i kompanijama učešće u bilo kakvim transakcijama obveznicama sa rokom dospeća dužim od 30 dana.

Tih pet banaka, koje su i ranije bile pogođene sankcijama, do sada su bile suočene sa ograničenjem koje se odnosilo na obveznice sa rokom dospeća dužim od 90 dana, podseća britanska agencija.

Kao i tih pet banaka, i Zberbanka je sada pogođena američkom zabranom finansiranja deonica.

Ministarstvo finansija je, takođe, nametnulo sankcije kojima se američkim pojedincima i kompanijama zabranjuje da primaju nove obveznice ruskih energetskih kompanija „Gasprom njeft“ i „Transnjeft“ čiji bi rok dospeća premašivao 90 dana.

„Ovi koraci ukazuju na kontinuiranu rešenost međunarodne zajednice da se suprotstavi ruskoj agresiji“, rekao je američki ministar finansija Džek Lu i dodao da će „ekonomska i diplomatska izolovanost Rusije nastaviti da raste sve dok (Moskva) ne pređe sa reči na dela“.

SAD su od kraja marta do kraja jula uvodile sankcije u četiri faze. U julu su izolovale na američkom tržištu kapitala i obveznica pet ruskih banaka – VTB banku, Gasprombanku, Moskovsku banku, VEB i Rusku poljoprivrednu banku.

Američki predsednik Barak Obama saopštio je juče da će SAD pooštriti sankcije Rusiji u oblasti odbrane, finansija i energetike zbog „ilegalnih akcija“ Moskve u Ukrajini.

(Tanjug)

Check Also

MEDIJI KRIJU DEMONSTRACIJE U BEOGRADU- BOŠKO: „VUČIĆ JUČE HTEO DA IZAZOVE GRAĐANSKI RAT!“

Srpski pokret Dveri smatra da su kovid propusnice i druge mere u borbi protiv pandemije …