Home / TEMA DANA / SAVEZNICI U PANICI- DA LI JE KIM NASANKAO AMERIČKOG PREDSEDNIKA: „Tramp nas ništa nije pitao, ostavio nas je na CEDILU“

SAVEZNICI U PANICI- DA LI JE KIM NASANKAO AMERIČKOG PREDSEDNIKA: „Tramp nas ništa nije pitao, ostavio nas je na CEDILU“

Američki predsednik Donald Tramp je svojom najavom da će SAD prestati sa „ratnim igrama“, odnosno zajedničkim vojnim vežbama sa Južnom Korejom, šokirao Tokio i Seul i uznemirio pojedine američke zvaničnike a takođe iznenadio i deo Pentagona. Trampa su kritikovali da je tom odlukom ostavio saveznike na cedilu.

Deklaracija koju je potpisao sa Kim Džong Unom, ​​koja se odnosi i na bezbednost američkih saveznika – izazvala je zabrinutost da je Tramp napravio značajne ustupke na samitu s liderom Severne Koreje, bez dobijanja bilo čega solidnog zauzvrat, time što je podigao mogućnost potpunog povlačenja trupa iz Južne Koreje, prenosi „CNN“.

– Kada predsednik Sjedinjenih Država jednoglasno najavljuje lideru Severne Koreje da ćemo zaustaviti naše vojne vežbe sa našim saveznicima, Japanom i Korejom, a da prvo ne kažemo tim saveznicima … i onda nastavlja da kaže kako bi jednog dana on želeo da izvuče naše trupe iz Azije, to je zaista zapanjujuć razvoj događaja – rekao je Majkl Grin, viši potpredsednik za Aziju i Japanu u Centru za strateške i međunarodne studije.

Mnogi su pohvalili Trampa jer je pokazao iznenađujuće zalaganje za diplomatiju umesto za konfrontaciju. Međutim, Trampova najava prekida vojnih vežbi sa Južnom Korejom je dovela do rasta zabrinutosti oko njegove posvećenosti dugogodišnjim saveznicima Japanu i Južnoj Koreji, sa kojima se nije savetovao.

Neki zvaničnici i analitičari su se složili da je Tramp podrio pregovore time što je rano dao veliku ponudu Severnoj Koreji.

Iako je Severna Koreja objavila da je srušila tunel u kojem je sprovodila nukelarna testiranja i rekla da je prestala sa nuklearnim aktivnostima, Pjongjang nastavlja sa svojim remetilačkim ponašanjem u sajberspejsu i ostaje jedna od država koje najviše ugrožavaju ljudska prava.

– Neprikladno je imati ratne igre – rekao je Tramp, nazivajući ih „provokativnim“. On je rekao da će Severna Koreja veoma ceniti ako SAD prestanu sa tim.

– Sada imamo oko 32.000 vojnika u Južnoj Koreji i želeo bih da možemo da ih vratimo kući – rekao je Tramp, ali i istakao da takav potez nije trenutno u opciji već u budućnosti.

Trampa je kritikovao bivši potpredsednik Džo Bajden, rekavši da je on mnogo toga dao severnokorejskom režimu, a dobio ništa zauzvrat.

Tomas Kantrimen, bivši asistent državnog sekretara je rekao da to nije pozitivan znak, ali i da nije fatalna greška. Prema njegovom mišljenju, problematičan je nedostatak koordinacije sa Južnom Korejom.

– Ceo proces može da bude uspešan jedino ako SAD i Južna Koreja ostanu u najbližim konsultantskim odnosima – rekao je Kantrimen.

Seul koji je pozdravio razgovore Kima i Trampa, bio je zbunjen Trampovom izjavom o okončanju sprovođenja vojnih vežbi.

Južnokorejsko ministarstvo odbrane je saopštilo da mora da „razmotri šta je značenje Trampovih reči i koje su njegove tačne namere“.

Iz Japana su izrazili zabrinutost zbog Trampove najave.

Prisustvo američke vojske u Južnoj Koreji i zajedničke vežbe su od vitalnog značaja za bezbednost Istočne Azije, izjavio je japanski ministar odbrane Icunori Onodera.

Američka javnost se pitala i da li je možda američka vojska potpuno bila nesvesna Trampove odluke. Neki zakonodavci, među kojima i senator Bob Korker, koji zaseda Komitetom za spoljne odnose, rekao je da su vojni lideri bili neobavešteni. Međutim portparolka Pentagona Dejna Vajt je rekla da je sekretar odbrane Džejms Matis bio konsultovan o Trampovoj odluci.

Međutim, ona nije rekla da li ju je Matis i podržao.

Check Also

SPREMILI PLAN: ALBANCIMA DVE I PO DRŽAVE- U SUPROTNOM RAT..!

Ne postoje magični dokumenti koji će rešiti višedecenijske probleme na terenu na Kosmetu i dati …