Home / TEMA DANA / ŠEF OBAVEŠTAJNE UPRAVE PENTAGONA: Budući rat vodiće se u Zemljinoj orbiti..

ŠEF OBAVEŠTAJNE UPRAVE PENTAGONA: Budući rat vodiće se u Zemljinoj orbiti..

Budući rat će se praktično neizbežno voditi na orbitama oko Zemlje, a Rusija i Kina već rade na oružjima za dejstva u kosmičkom prostoru – izjavio je šef obaveštajne uprave Pentagona Robert Ešli.

Po njegovim rečima, glavni vojni konkurenti SAD raspolagaće takvim oružjima u „bliskoj budućnosti“.

U Ešlijevom izveštaju se naglašava da Rusi i Kinezi rade na tehnologijama za presretanje satelita. I ukazuje da vojni vrhovi Rusije i Kine „nastavljaju da lansiraju eksperimentalne satelite koji izvode složena orbitalna dejstva“.

Ešli je naveo i da Rusija i Kina protiv (američkih) kosmičkih objekata mogu koristiti i neke mirnodopske tehnologije. Apostrofirao je pritom „tehnologije za remont satelita i tankovanje (avionskog i raketnog) goriva“.

Prošle nedelje je šef Strateške komande SAD – general Džon Hejten – takođe izjavio da Rusija i Kina mogu ugrožavati američke satelite.

Donald Tramp je prošle nedelje naredio Pentagonu da pristupi formiranje Vojno-kosmičkih snaga SAD.

Sami Amerikanci protivsatelitsko oružje pokušavaju da naprave od kraja 50-ih godina. Pouzdano se zna da su proizveli protivsatelitsku raketu „Tor“ i da su radili na satelitu-lovcu Space Cruiser.

Kineska akademija za kosmičke tehnologije – kako je objavila novinska agencija Sinhua – radi na „pametnoj raketi“ koja će biti u stanju da sama sebe popravi (u slučaju kvara) i da samostalno bira kurs tokom leta.

Ta raketa će navodno biti u stanju da reaguje na spoljne faktore, da osenjuje situaciju, bira mete i koriguje utvrđeni plan leta.

Raketa treba da dobije „energetski sistem“ koji će biti u stanju da obnavlja svoj potencijal i da iznova isključuje i uključuje.

Ta raketa – u slučaju kvara koji nije fatalan – treba da može da donosi odluke koje podrazumevaju prelazak na specijalnu orbitu i povratak u bazu na zemlji.

Check Also

ZASTRAŠUJUĆA ISTINA O RIO TINTU: NEKA MESTA U SRBIJI ĆE NESTATI

„Postoje neka mesta koja će nepovratno nestati, ako bude urađeno to što planiraju potpuno će …