Home / AKTUELNO / 192 države UN, osim Sjedinjenih država, usvojile prvi Globalni migracioni paket..

192 države UN, osim Sjedinjenih država, usvojile prvi Globalni migracioni paket..

Ujedinjene nacije su usvojile svoj prvi Globalni migracioni paket. Saglasnost su dali predstavnici 192 države. Jedino SAD imaju drugačije mišljenje. A Mađarska je već najavila da će se možda predomisliti, piše Dojče vele.

Usvojeni paket označava posvećenost međunarodnoj saradnji u odnosu prema migrantima uključujući i izbeglice. To znači da se ni jedna zemlja ne može sama baviti izazovima i mogućnostima ovog globalnog fenomena. Na sastanku generalne skupštine UN-a je istaknuto da sigurna, uređena i legalna migracija može biti uspešna samo ako bude dobro isplanirana.

Saglasnost su dali predstavnici 192 države. Jedino SAD imaju drugačije mišljenje. Kao razlog se navodi da „politiku useljavanja kod kuće ne može niko propisivati“.

Migracioni paket je prvi međunarodni dokument o odnosu prema migrantima u svetu kojih trenutno ima oko 250 miliona. Ovaj dokument bi pre svega trebalo da otvori nove perspektive za legalno useljavanje. Predstavnici UN kažu da je cilj da se kroz međunarodnu saradnju i uzimajući u obzir nacionalni suverenitet, stvore uslovi za sigurno i uređenu migraciju.

Migracija kao šansa

Sporazum obuhvata 23 cilja pomoću kojih se želi bolje upravljanje migracijama u svetu. Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je dokument nazvao „značajnim uspehom“ i pozvao sve zemlje da na migracije gledaju kao „pozitivan globalni fenomen“. Predsedavajući Generalnom skupštinom UN, bivši Visoki predstavnik Međunarodne zajednice u BiH, Miroslav Lajčak kaže da „UN sada poseduju instrument za upravljanje migracionim procesom“.

Specijalna opunomoćenica UN za globalne migracije Luize Arbur kaže da većina zemalja smatra da dobro organizovana migracija može dati dobre rezultate. „Negativni izrazi kao ilegalni migranti su ponižavajući – ni ljudi koji ne plaćaju porez se ne nazivaju ilegalne poreske platiše“, kaže Arburova i predlaže da se govori o neregularnim migrantima koje takođe ne treba kriminalizovati.

Meksički ambasador u UN Huan Kamačo kaže da je ovo istorijski dan za UN i multilaterizam i pre svega za milione migranata. Reč je o tekstu koji bi u decembru na sastanku u Maroku trebalo da potpišu šefovi država i vlada zemalja članica UN.

Mađarska kao kočničar

Dobro raspoloženje posle postizanja sporazuma pokvario je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Šijarto koji je najavio mogućnost povlačenja njegove zemlje iz sporazuma. Njegova vlada se boji da bi sporazum mogao dovesti do mera koje prisiljavaju zemlje da otvore svoje granice za migrante i izbeglice. Orbanova vlada će konačnu odluku doneti naredne sedmice.

Check Also

SRBIJA ODOBRAVA VAKCINACIJU DECE OD 12 DO 15 GODINA? U TOKU JE RIGOROZNA PROVERA! EVO ŠTA SLEDI!

Za nekoliko dana se može očekivati odobrenje Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) za …