Home / TEMA DANA / ŠEF OBAVEŠTAJNIH SLUŽBI U SAD: Moguć veliki i razarajući napad na nas..

ŠEF OBAVEŠTAJNIH SLUŽBI U SAD: Moguć veliki i razarajući napad na nas..

Direktor Nacionalnih obaveštajnih službi SAD Den Kouts upozorio je da je pretnja od sajber napada na SAD sve veća i da se „ponovo pale crvene lampice“, skoro dve decenije posle napada 11. septembra 2001, prenosi „Glas Amerike“.

„Rusija, Kina, Iran i Severna Koreja na dnevnoj bazi napadaju računare u federalnim, državnim ili lokalnim vladinim agencijama, korporacijama i akademskim institucijama“, rekao je šef obaveštajnih službi SAD.

Kouts je rekao da je od te četiri zemlje, Rusija najagresivniji faktor. On je ovo kazao u u govoru na Hadson institutu nakon što je američko Ministarstvo pravde objavilo novu optužnicu protiv 12 Rusa koji su hakovali kompjutere demokrata i kandidatkinje Hilari Klinton i tako se mešali u američke predsedničke izbore pre dve godine.

Navodi se da je Kouts upozorio da je „sve veća opasnost od sajber napada stranih država koji može da razori kritičnu američku infrastrukturu“. Sajber napade je povezao sa „alarmirajućim aktivnostima“ koje su američke obaveštajne agencije detektovale pre napada Al Kaide, 11. septembra 2001. godine.

„Pale se crvene lampice. Posle dve decenije kažem da se ponovo pale crvene lampice“, rekao je Kouts.

On je kazao da američka vlada još nije detektovala nove ruske napade na biračka mesta i baze podataka birača poput onih pre izbora 2016. godine.

„Ipak, jasno nam je da smo samo jedan klik udaljeni od slične situacije“, ocenio je Kouts.

„Glas Amerike“ navodi da je Kouts rekao da istovremeno pojedini akteri u Rusiji koji su se mešali u izbore, ponovo koriste lažne naloge na društvenim mrežama kako bi širili lažne informacije i podsticali političke podele u SAD.

Kouts je naveo pojedince povezane sa agencijom za istraživanje na internetu iz Sankt Peterburga, čiji su članovi već naznačeni u optužnici specijalnog tužioca Roberta Malera.

„Kina je primarno fokusirana na krađu vojnih i industrijskih tajni i ima mogućnosti koje Rusija nema“, ocenio je Kouts i ponaovio da je cilj Moskve da uništi američke vrednosti i demokratske institucije.

Check Also

DOKLE SMO DOŠLI: STRANCI NAM PONIŽAVAJU RADNIKE, A DRŽAVA IH ČAŠĆAVA SA MILIONIMA SUBVENCIJA I HEKTARIMA PLODNE ZEMLJE..

Strane ulagače u Srbiji dočekujemo raširenih ruku. Topla dobrodošlica od 10 hiljada evra po radniku, milionske …